Dark and Darker Cephesinde Neler Oluyor?

Delilleri masaya yatırdık

İnternetin “doğru ve yanlış” algımızı değiştirdiğine inanıyorum. Çünkü her gün bir durum hakkında fikrimizi değiştirebilecek yeni detaylar öğrenebiliyor ve kısa sürede fikrimizi değiştirebiliyoruz. Bugün sizlerle paylaşacağımız hikayede de kararı size, yani okuyucularımıza bırakacağız…

Son dönemlerde “extraction” tabanlı oyunların trendlere girdiğini görüyoruz. Escape From Tarkov ile başlayan bu ilginç furya, şu sıralarda Call of Duty’nin DMC modu ile pek çok oyuna sıçramış durumda. Bugünkü konumuzun öznesi olan Dark and Darker da bu oyunlardan biri.

Dark and Darker, muadillerinin aksine çok daha farklı bir temayı konu alıyor. Fantastik bir orta çağ döneminde geçen bu oyun, farklı sınıfları sayesinde eğlenceli bir oynanış sunuyor. Henüz beta sürecinde olan oyun pek çok kişi tarafından beğenilmiş olsa da şu anda Steam üzerinden kaldırılmış durumda. Bugün de bu ilginç kararın arkasındaki şeylere değinecek ve oyun dünyasının balta girmemiş bölgelerine doğru yolculuğa çıkacağız…

Dark and Darker Nedir?

Daha önce de değindiğim gibi Dark and Darker temelinde “extraction” tabanlı bir oyun. Tam olarak Türkçesini belirleyemediğim için kendilerine yazının geri kalanında “kaçış oyunu” diye hitap edeceğim, şimdiden söylemiş olayım.

Dark and Darker içerisinde hedefiniz, seçtiğiniz karakterinizle belirlenen haritadaki yapay zeka düşmanları katlederek, loot toplayarak ve diğer oyuncuları egale ederek çıkışa gidebilmek. Orta çağ temasındaki oyunda seçebileceğiniz farklı sınıflar olduğu gibi, kullanmanız gereken yetenekler ve iksirler gibi pek çok detay bulunuyor. Zaten oyunun sunduğu bu çeşitlilik henüz beta sürecinde bile ilgileri üzerine çekmesine sebep olmuştu.

Oyunu dikkat çekici kılan bir diğer detay ise zindanların daha da derinine inebilmeniz. Örneğin mavi portallar sizi oyundan dışarı atarken, kırmızı türevlerine girerek zindanın bir üst seviyesine geçebiliyorsunuz. Bu noktada yapay zeka rakipleriniz çok daha güçlü hale geliyor olsa da, daha fazla loot’a erişebilme şansına ulaşıyorsunuz. Bu da risk ve ödül sistemini güçlendiriyor.

Lakin bugün konumuz oyunun oynanışı ya da mekanikleri ile ilgili değil. Bugün sizlere, ilginç bir telif savaşının detaylarını inceleyeceğiz.

Her Şeyin Düştüğü O Gün

Beta süreci oldukça iyi geçen Dark and Darker’ın geliştiricisi Ironmace, Şubat ayında resmi Discord hesaplarından bir takım sorunlara cevap veren duyuru yayınladı. Bu duyuruda “iddiaları reddediyoruz” ifadeleri dikkat çekerken, oyuncular durumun ne olduğunu anlamaya çalışmıştı.

Gelin birlikte o güne geri dönelim…

Koreli bir geliştirici olan Ironmace, rakibi sayılabilecek Nexon tarafından suçlanmaya başladı. Nexon’un iddialarına göre Dark and Darker, kendilerine ait bir projenin kodlarının çalınması ile oluşturulmuştu. “P3” isimli bu projenin görüntülerini yayınlayan Nexon, Ironmace’in oyunu ile olan benzerlikleri göz önüne serdi.

P3'e Ait Görüntü

Açıkçası, evet, durum gerçekten kötü görünüyor. P3 ve Dark and Darker’ı yan yan koyduğumuzda, en azından statik görüntülerde, benzerlikler net şekilde görülebiliyor. Hatta resmi kayıtlara göre P3’ün tanıtımı, Dark and Darker’dan birkaç ay önce gerçekleştirilmiş.

Dark And Darker

Nexon, P3’ü “FPS, orta çağ temalı PvPvE” olarak tanımlıyor. Bu da direkt olarak Dark and Darker’ı tanımlıyor…

Bir diğer ilginç detay ise P3 projesinde görev alan iki isim: Ju-Hyun Choi ve Terence Park. Choi, P3’ün proje lideri iken henüz oyun tanıtılmadan şirketten kovuluyor. 2021 yılının yaz aylarına kadar Nexon’un “Oyun Geliştirme Müdürü” olan Terence Park ise, işten kendi isteği ile ayrılıyor.

Terence Park şu anda Dark and Darker’ı geliştiren Ironmace’in CEO’su. Choi ise Dark and Darker projesinin en tepesindeki isim. Yani ortada bir şüphe olması şaşırtıcı değil.

Nexon’un iddialarına göre adı verilmeyen bir diğer eski çalışan da, kendilerine ait gizli dosyaların ve kodların sızdırılmasında rol oynamış. Bu çalışanın şu anda Ironmace bünyesinde çalışıyor olmasından ötürü, Nexon hızlı bir DMCA kararı aldırdı.

Önce ofisleri polis tarafından basılan Ironmace ekibi, stüdyoda kanıta rastlanmamasına rağmen telif nedeniyle oyunu Steam’den çekmek zorunda kaldı.

Madalyonun Öteki Yüzü

Gelin bir de terazinin karşı tarafındaki Ironmace’in iddialarına bakalım. Öncelikle DMCA kararının arkasındaki “sızıntı” bilgiler ile başlıyoruz…

Ironmace’in yaptığı resmi açıklamaya göre bu adı verilmeyen geliştirici, 2020-2021 yıllarında Nexon bünyesinde çalışmış. Bildiğiniz gibi sektörü uzaktan çalışmaya iten COVID-19 salgını da bu süreçte başlamıştı. İşte tam da bu nedenle bahsi geçen kişi, biz kendisine bundan sonra Ahmet bey diyelim, uzaktan çalışmak için Nexon’dan yazılı bir izin almış.

Bu esnada da Ahmet bey tüm gerekli bilgileri iş yerindeki bilgisayarından ofisine aktararak çalışmaya devam etmiş. İlerleyen dönemlerde bu süreçten vazgeçilmek istense de bir türlü sanal sunucu kapatılmamış ve Ahmet bey bu şekilde çalışmayı sürdürmüş.

Bu esnada şirket ile olan ilişkisi kopma noktasına gelen Ahmet bey, şirketten ayrılmak istediği zaman ise ciddi bir mobbing görmüş. İstifa kararını açıklamasının ardından Nexon tarafından atanan görevliler, kendisinin şahsi bilgilerinin olduğu bilgisayarını tepeden tırnağa incelemeye almış. Buna rağmen hiçbir sızıntı bulunamayınca, kendisi işten çıkartılmış. Değerli Ahmet’e istifa şansı bile tanımamışlar anlayacağınız…

Ironmace, tüm bu süreç boyunca geliştiricinin Nexon tarafından incelendiğinin de altını çiziyor. Yani şirkette çalışırken herhangi bir veri sızıntısı yaşanmış olsaydı, Nexon bunu yaklaşık 2 sene önce fark etmiş ve duruma müdahale etmiş olabilirdi.

Stüdyonun yanıtladığı bir diğer iddia ise oyun kodlarının çalıntı olduğu iddiası. Daha önce de belirttiğim gibi Ironmace’in stüdyosu bu konu nedeniyle polis tarafından basıldı. Fakat stüdyonun yayınladığı açıklamaya göre polisler stüdyo içerisinde herhangi çalıntı bir kod ya da asset bulamamış. Zaten ekip de oyunun tamamen Unreal Engine asset’lerinden oluştuğunu inkar etmiyor.

Evet, oyun içerisinde toplamda 1000'den fazla UE kütüphanesine ait asset kullanılmış. Hatta oyunda kullanılan tüm asset’leri tek bir belgede toplayarak internete yüklemiş Ironmace.

Şimdi Ne Olacak?

Her iki taraf da kendisinin haklı olduğunu düşünüyor. Nexon, P3 isimli projenin çalındığından emin. Ironmace ise bu iddialara kanıtlarıyla yanıt veriyor. Tabii yine de bu durum, oyunun DMCA yiyerek Steam’den kaldırılmasına engel olamıyor.

Ironmace’in iddialarına göre Nexon’un asıl hedefi, yükselişte olan stüdyonun önüne geçebilmek. Bu nedenle kısa süreli bir GoFundMe kampanyası başlatan ekip, daha sonra bu kararından vazgeçti. Peki ama Dark and Darker’a ne olacak?

Normal şartlar altında Dark and Darker’ın test sürecinin 14 Nisan itibariyle başlaması bekleniyordu. Ironmace, Discord kanalından yayınladığı açıklama ile kısa süre içerisinde bu testlerin başlayacağını açıkladı. Oyunculara da oyunun geldiğinin güvencesini verdi.

Yalnız bu durum, Dark and Darker’ın rotasını değiştirmiş gibi görünüyor. Yapılan açıklamada, normalde ücretsiz olması beklenen oyunun ücretli olabileceği belirtilmiş. Ironmace henüz kesin kararını vermemiş olsa da, Steam’deki benzer oyunların fiyatlarını yakın takibe aldığını ifade ediyor.

Bakalım bu ilginç olayın sonu nereye varacak?

YORUMLAR
Parolamı Unuttum