Donanım İnceleme - WD_BLACK D30 Game Drive SSD

Konsolunuzun yanında bir de tank alır mısınız?

Günümüzde oyunların git gide daha fazla yer kaplıyor oluşu, özellikle de konsollarda oyuncuları depolama konusunda çözüm yolu arayışına itiyor. PlayStation 5'in her ne kadar 1TB dahili hard diski olsa da oyunlar ve diğer uygulamalar için kullanılabilecek kısmı sadece 667 GB, Xbox Series'te de durum farklı değil. Xbox Series X'in 1 TB'lık diskinin 802 GB'ı kullanılabiliyorken, Series S'te ise kullanılabilir miktar yalnızca 364 GB.

Örneğin bir Call of Duty oyununu düşünürsek diskte neredeyse 200 GB'ın üzerinde yer kaplıyor, çoğu oyun en az 100 GB boş yeriniz olmasını gerektiriyor. Kendimden örnek verecek olursam bilgisayarımda 11 TB hard disk var, bunun 2 TB'lık SSD kısmını tamamen oyunlara ayırmış olsam dahi zaman zaman yer sıkıntısı yaşıyorum :) Siz de benim gibi aynı anda birden çok oyunu oynamayı sevenlerdenseniz ya da bitirdiğiniz bazı oyunları bile belki tekrar bakarım diyerek kaldırmaya eliniz gitmiyorsa yukarıda bahsettiğim konsol diskleri size de kesinlikle yeterli gelmeyecek.

İşte Western Digital'in WD_Black D30 taşınabilir SSD serisi tam da bu soruna çözüm olmak için tasarlanmış diyebilirim. Bu disk konsol tarafından bakacak olursak hem PlayStation hem de Xbox ile uyumlu; kutusunda For Xbox ibaresi olanın içerisinden ayrıca Xbox'ınız için bir aylık Ultimate kodu çıkıyor. Konsol kullanıcısı değilseniz PC'niz için de düşünebilirsiniz, USB 3.2 Gen 2 bağlantıya sahip harici SSD'ler arasında parlayan bir model çünkü. Benim incelediğim ise 2 TB kapasiteli modeli.

Disk beraberinde Type-C Type-A USB kablosuyla birlikte geliyor ve konsola ve PC'ye bağlantınızı da bu şekilde yapıyorsunuz. Bu tür harici disklerde öncelikle belirtmem gereken bir kısıtlama var. PlayStation 5'te PS4 oyunlarını doğrudan diskten oynayabilir ve depolayabiliyorsunuz, ama söz konusu PS5 oyunlarıysa bunları sadece depolayabiliyorsunuz. Aynısı Xbox tarafında da geçerli, Xbox One oyunlarını doğrudan diskten oynayabilirken Xbox Series oyunlarını sadece depolayabiliyorsunuz. Yani oyunu oynamak istediğiniz zaman konsolun dahili hard diskine transfer etmeniz gerekiyor.

D30'un tasarımı oldukça karizmatik, askeri sandıkları anımsatan son derece güçlü bir görüntüsü var. Dilerseniz beraberinde gelen standı kullanarak konsolunuzun yanına dik veya yatay olarak yerleştirebiliyorsunuz, ya da stand olmadan da istediğiniz yere koymanız mümkün. Tabii bu konuda biraz daha özgürlük vermek adına beraberinde gelen kabloyu daha uzun tutabilirlerdi diye düşündüm, yaklaşık 20 santim boyundaki kablo bu bakımdan biraz kısıtlayıcı olmuş. Yine de diski konsoldan çok da uzak tutmaya ihtiyacınız olmadığını düşünürsek bu öyle çok büyük bir problem de değil.

Bu diske dair en merak ettiğim şey performansının iddia edildiği seviyede olup olmadığıydı. Western Digital ürün sayfasında "900 MB/sn’ye kadar optimize edilmiş hızlar" diyor. Birkaç kez tekrarladığım CrystalDiskMark'ın default testlerinde yaklaşık olarak aşağıda göreceğiniz değerleri gördüğümü söyleyebilirim. Peak okuma hızı genellikle 900MB/s ile 950MB/s arasında, yazma hızı ise 800MB/s ile 850MB/s arasında değişti. SEQ1M Q1T1 testinde yazma hızının daha yüksek olması dikkatinizi çekmiştir, bu da diskteki ön belleğin yazma işlemlerine önem verdiğinin bir göstergesi. Tabii bu sürücünün performansından en üst düzeyde faydalanmak istiyorsanız USB 3.2 Gen 2 port kullanmanız şart.

D30 serisi üç ayrı kapasite seçeneğine sahip, 500 MB, 1 TB ve 2 TB. Türkiye fiyatları biraz değişken olmakla birlikte (stok ve indirim kovalamakta fayda var) bu modellerin normal perakende satış fiyatları 100$ / 170$ ve 290$ olarak belirlenmiş. Taşınabilir SSD'ler hala daha pahalı objeler, hele ki kapasiteleri arttıkça fiyatları da doğru orantılı olarak yükseliyor. Dolayısıyla burada ihtiyacı çok iyi düşünmek lazım. WD D30'un fiyatı diğer USB 3.2 Gen 2 sürücülerle yan yana koyduğumuzda da biraz yukarıda kalıyor çünkü. Ancak şık tasarımı, kompakt boyutu ve hızı eğer bütçeniz yetiyorsa sizi üzmeyecektir. Yalnızca PS5 ve Xbox Series oyunları için söylediklerimi aklınızda bulundurmayı unutmayın, belki ileride konsollara "harici diskten de oyun oynayabilirsiniz" güncellemesi gelebilir ama o zamana kadar bu sürücülerin temel işlevi depolama ve hızlıca dahili hard diske oyun kopyalama olarak kalacak.

YORUMLAR
Annarose
23 Şubat 2024 13:50

We are grateful that you took the time to give us this important information. You wrote a really good and intelligent piece. Please go ahead and play the game. Play game waffle online.

Atlas Estrella
23 Haziran 2023 15:59

Öff, yine mi para harcayacağız? Bence gerek yok. 11TB'lık hard diskte yer sıkıntısı esprisi güzeldi ama :)

Decypher
Atlas Estrella
24 Haziran 2023 12:43

Haha ya ben o bakımdan tam bir 'çöpçü'yüm, 13 ayrı partition ile hayatımı idame ettirmeye çalışıyorum :D


Parolamı Unuttum