Google Stadia’da Oyunlar Daha Ucuz Olmayacak

Sahip olmayacağımız oyunlar için de tam fiyat ödememiz gerekebilir…

Oyun akışı (stream) hizmetlerinin gelecekte oyuncuların önemli gündem maddelerinden birisi haline geleceği uzun süredir konuşulan bir konu. Birkaç ay önce duyurulan Google Stadia ile bu alanda bir hareketlilik yaşanması bekleniyor. Microsoft’un da uzun süredir üzerinde çalıştığı xCloud Stream servisi bulunuyor. Diğer firmaların atacağı hamlelerle birlikte önümüzdeki dönemde bu alanda da bir rekabet bekleniyor.

Rekabet ortamının oluşmasının biz oyuncular için olumlu bir çıktısı oyunlara daha uygun fiyatlarla erişim imkanı sunulması. Ancak Stadia örneği bu konuda (en azından ilk başlarda) beklendiği gibi bir avantajın söz konusu olmayacağını ortaya koyuyor.


Stadia için şu anda açıklanmış iki abonelik modeli söz konusu. Bunlardan ilki ücretsiz abonelik, diğeri ise aylık 9 $ gibi bir ücretle abone olunabilecek Pro abonelik. Pro abonelikte 4K çözünürlük ve oyun kütüphanesine erişim söz konusu iken, Stadia Base aboneleri oyunlarını 1080p çözünürlükle oynayabilecek ve erişimlerinde bir oyun kütüphanesi bulunmayacak, oyunları ayrıca satın almaları gerekecek.

Her iki seçenekte de, abonelerin yeni çıkan oyunları satın almak durumunda kalacağı söyleniyor. Stadia’da yer alacağı açıklanan Assassin's Creed Odyssey, Doom Eternal, Mortal Kombat 11, Final Fantasy 15, Wolfenstein: Youngblood, Football Manager 2020, Borderlands 3 ve Ghost Recon Breakpoint gibi oyunların tam oyun fiyatı ile mi satılacağı yoksa belirli bir indirim mi yapılacağı net olarak açıklanmış değil. Ama Stadia’nın patronu Phil Harrison, oyun basını ile yaptıkları bir toplantıda konu ile ilgili olarak sorulan soruya oyunların Xbox One ve PS4 gibi diğer platformlarda ne kadara mal oluyorlarsa Stadia’da da aynı fiyat ile çıkacaklarına yönelik bir cevap vermiş; mealen “Neden daha ucuz olsun ki?” demiş.

Yani fiziksel olarak almayı bir tarafa bıraktık, artık dijital olarak da sahip olamayacağımız bir oyun için tam oyun fiyatı ödememiz bekleniyor gibi duruyor. En azından Harrison’ın cevabı bu yönde. Ve bu fiyat politikası da her ekrandan erişim sağlanması, yeni donanım ihtiyacının ortadan kalkması gibi gerekçelerle rasyonelleştirilecek gibi görünüyor. Bakalım önümüzdeki dönemlerde bu konuda bir fikir değişikliği söz konusu olacak mı. Takipteyiz.

 

YORUMLAR
SentinelEru
28 Haziran 2019 23:27

Başlamadan bitti :) bizde konsollar ateş pahası olabilir lakin dışarda gittikçe ucuzlayan ürünler.

Akcan
28 Haziran 2019 17:22

2030da oynanacak kıvama gelir

skyfall
28 Haziran 2019 15:05

Bence Google Stadia'nın uzun vade de başarılı olacağına inanmıyorum. Çünkü geleneksel ev konsolları hala tercih ediliyor ve olacak da. Belki gelecekte başarılı olabilir ama şu anlık başarılı olacağını düşünmüyorum. Sony ve Microsoft'un bu konuda çalışmaları var ama onlar bile bu sistemi doğru düzgün oturtamadılar. Bu sistem bizim ülkeye zaten gelmez, dengesiz internet altyapımız yüzünden. Vizyonsuz ve "bulut mulut bir şeyler var" diyen yöneticiler olduğu sürece de olmayacak. Birazcık politikaya girmiş olabilirim kusura bakmayın. Ha başarılı olursa da Google'ı takdir ederim ama geçmişte başarısız OnLive vakası varken bilemiyorum.

Decypher
28 Haziran 2019 14:55

Bu biraz şey gibi olmuş, Netflix'e hem aylık abonelik parası vermek, hem de seyretmek istediğimiz filmi ayrıca satın almak gibi. "Sinemada izlemek ne kadara mal oluyorsa bizde de fiyatı o kadar" deseler o iş modeli hayatta yürümezdi. Yani oyunlar konsollarla aynı fiyat etiketi taşıdığı sürece pek başarılı olabileceğine ihtimal vermiyorum.

ugur_sezgun
28 Haziran 2019 14:43

Uzun vadede oyunculuk belki streaming'e kayacak ancak şu aşamada en azından Google'ın pek başarılı olabileceğine,Ms ve Sony ile de rekabete girebileceğine pek inanmıyorum.

Parolamı Unuttum