Kullanıcılarla arasında devamlı olarak bir aşk - nefret ilişkisi olan (nefret daha ağır basıyor aslında) Adobe Flash nihayet hayata gözlerini umuyor. Adobe daha çok güvenlik açıklarıyla tanıdığımız ve sürekli güncellenmeyi gerektiren Flash'a olan desteğini keserek uygulamayı çöpe göndermeyi planlıyor. Ancak bunun için daha 3 sene beklememiz gerekecek.
Firmanın konuyla ilgili yaptığı açıklama ise şöyle: "Son yıllarda geliştirilen HTML5, WebGL ve WebAssembly gibi açık standartlar Flash'ın sunduğu çoğu özellik ve işlevi sağlamaya başladılar ve web içeriği için son derece sağlam birer alternatif oldular. Günümüzde çoğu tarayıcının zamanında plugin'ler yoluyla sağlanan özellikleri doğrudan kendi bünyelerinde sunduğunu ve pluginleri etkisiz hale getirdiğini görüyoruz."
Bu ön bilgilendirmenin ardından Adobe, 2020 yılının sonunda artık Flash oynatıcıyı güncellemeyi ve dağıtmayı durduracağını açıklıyor ve bu da Flash'ın sonu anlamına geliyor.
Bu elbette sürpriz bir karar olmadı. Geçtiğimiz sene Google Flash'ın aşırı riskli olduğunu düşünmüş ve Chrome'un mümkün olduğunca HTML5 kullanmasına karar vermişti. Google ayrıca görsel reklamlarda Flash kullanımını da yasaklamıştı. Dahası Flash'ın ölüm yolculuğu aslında 2015 yılında Adobe'nin Flash markasını öldürmesiyle başlamıştı. İsmi "Flash Professional" olan uygulama "Adobe Animate" olarak anılmaya başlamış, ama Flash'ın tehlikeli güvenlik açıkları varolmaya devam etmişti.
Peki Adobe neden bu açıklamayı daha bu tarihe 3 yıl zaman varken yapıyor dersiniz? Çünkü internette Flash kullanan, Flash pluginine dayanan o kadar çok içerik var ki. Tüm bu içeriğin bir anda anlamsız hale gelmesinin önüne geçmek için bu sayfaları yönetenlerin Flash kullanan içerikleri yeni formatlara dönüştürmeleri için bu kadar önceden haber vermek mantıklı. Bu içerikleri değiştirmeyecek olsalar da artık kullanıcılar Flash tabanlı içeriklerin zamanı geldiğinde kullanılmaz hale geleceğini artık biliyor olacak ve buna göre davranacaklar.
Hatırlarsanız dün Microsoft'un Paint için benzer bir planı olduğunu duyurmuştuk; sonrasında Paint'i kurtarma kampanyaları bile başlatılmıştı ve Microsoft da yaptığı açıklamayla endişelenecek bir şey olmadığını, Paint'in bu kadar çok hayranı olduğunu görmenin harika bir şey olduğunu ve Paint'in yaşamaya devam edeceğini açıklamıştı. Flash'ın ölüm ilanına gelen tepkiler ise "hayırr, Flash'ıma dokunma" şeklinde değil, biraz daha farklı olmuş.
— Julius Fedorovicius (@fedorovicius) July 25, 2017