Back 4 Blood'da Hayatta Kalma Taktikleri

Bir temizlikçiden inciler

> “Acemi” (Rookie) ismine alınıp bizim yaptığımız gibi Amansız (Veteran) zorluğunda başlamaya kalkmayın, oyun zor arkadaşlar ve ilerledikçe yeni parazitli tiplerini de tanıtarak daha da zorlaşıyor. Acemi’de bolca puan kasıp sağlam bir deste hazırlamadan Amansız’a girerseniz boşu boşuna kafanızı duvarlara vurursunuz. Biz yaptık oradan biliyorum.

> Oyunda iletişim önemli ancak her zaman için arkadaşlarınızdan oluşan bir takım toplayamayabilirsiniz. Bu durumda etrafta kilidi açılacak kapı, alınmayı bekleyen kart, diğerlerinin görmediği bir Mutasyonlu görürseniz “Q” tuşu ile işaretlemeyi ihmal etmeyin. C tuşuna basılı tutarak daha spesifik komutlar da verebilirsiniz.

> Oyunda TAB’a basarak üzerinizdeki silahları, eklentilerini, cephanenizi ve paranızı, bir yan sekmeye geçerek de aktif kartların listesini görebiliyorsunuz. Fark etmeyebileceğiniz şeyse para veya cephanenizin üzerine tıkladığınızda yere bırakabiliyor oluşunuz. Görevin başında alacağınızı aldınız ve paranız mı arttı? Dükkândan takım geliştirmeleri alsın (veya fakir ölmesin) diye bir takım arkadaşınıza bağışlayabilirsiniz. Cephane de değiş tokuş edebilirsiniz.

> Alet Takımı (Tool Kit) aşırı işe yarayan bir şey. Kilitli odaların kapılarını açmaktan alarmlı kapıları sessiz geçmeye, hatta görevde üzerinize güruhu yollayan birtakım engelleri (örneğin ilk bölümdeki asma köprü) risksiz açmaya kadar pek çok işe yarıyorlar. Mutlaka takım olarak üzerinizde aynı anda birden fazla bulundurun. Hazine odası olmadığını bildiğiniz bölümlerde de (örneğin son bölüm) Şok Cihazı (Stun Gun) işinize çok yarayacaktır.

> Ha, bir de düşmanların zayıf noktaları normalde kırmızı ama rengini değiştirebiliyorsunuz. Eğer daha iyi gördüğünüzü düşündüğünüz bir renk varsa (veya renk görüş eksikliğiniz varsa) ona göre ayarınızı “Oynanış” sekmesinden yapın.

> Oyundaki kargaları ürküttüğünüzde çıkardıkları gürültüyle üzerinize sürüyle parazitli çektikleri ilk öğrendiğiniz şeylerden olacak. Acemi zorluğunda bu çok da büyük bir problem yaratmıyor ancak Amansız ve Kâbus (Nightmare) zorluklarında karga ürkütmek yaşam ile ölüm arasındaki farkı belirleyebilen bir şey. Eğer tam yolunuzun üzerinde kargalar varsa ve onlardan kurtulmak için yanıp tutuşuyorsanız ya flaş ya da el bombası sallayın, ciyaklayamadan ölecekler. Molotof kokteylinin ise bu işlevi yok ne yazık ki.

> Travma hasarını iyileştirip efektif sağlık barınızı tekrar büyütmek için kullanabileceğiniz tek şey güvenli odalarda veya etrafta rastgele bir şekilde karşınıza çıkan İlk Yardım İstasyonları. Sağlık Paketi veya Bandaj kullanmak travma hasarını iyileştirmiyor.

> Oyundaki destenizi hazırlarken dikkat etmeniz gereken önemli bir nokta da koyduğunuz kartların sırası. Zira hangi sırada koyarsanız oyun size başlangıç kartlarınızı o sırada verecek, size seçtirdiği ekstra kartları da yine bu sıraya göre belirleyecek.

> Oyundaki kartların ciddi bir kısmı bir özelliğinizi geliştirirken bir başkasını düşürüyor veya komple kapatıyor. Bunlardan Şarjör Birleştirici ve Motosikletçi Kaskı gibi kartların götürüsü, yakın Dürbün Görüşü (ADS) özelliğini kapatmak. Ancak bu kartları alırsanız dürbün eklentilerini komple görmezden gelmeyin. Ekstra Zayıf Nokta Hasarı veren dürbünler belden ateş ederken de işe yarıyor, bulunca takın direkt.

> Silahların renklerinin yarattığı fark sabit değil. Kimi silahın Beyaz versiyonu ile Mor versiyonu arasında %30 hasar farkı varken, kimisinde bu fark neredeyse %100 olabiliyor. Buna bağlı olarak bazı silahların “üst rengini” bulmak eklentilerinizden vazgeçmeye değmeyecekken, bazıları için değiyor. Kurduğunuz desteye ve favori silahlarınıza göre şu adresten detaylı araştırmanızı yapabilirsiniz: //statty.net/

> Oyundaki hasar hesap kitap sistemi biraz ilginç. Zayıf noktalarından vurmak normal parazitlilerde hasarınızı ikiye katlıyor örneğin ama normalde 40 vuracaksanız kafaya sıktığınızda 80 vurmuyorsunuz. İki kere 40’lık hasar vuruyorsunuz ve bunlardan biri normal hasar, diğeri “Zayıf Nokta Hasarı” sayılıyor. Peki, bunun yarattığı fark ne? “%10 Zayıf Nokta Hasarı” bonusu veren bir kart seçtiğinizde, oyun bunu (40+40)x1.1 olarak işlemiyor. (40x1.1)+40 olarak işliyor, yani toplam hasar kazancınız %5 oluyor. Ayrıca özel parazitlilerde zayıf nokta hasarı tipten tipe değişiyor.

> Yukarıdakiyle bağlantılı olarak oyunda pek çok farklı hasar bonus tipi olduğunu ve bunların etkilerinin değişik hesaplandığını da bilin. Örneğin Yakın Dövüş Hasarı’nı artırırsanız hem normal hem de Zayıf Nokta Hasarı’nız artacaktır. “Kurşun Hasarı” da aynı şekilde ama spesifik silah türlerinin bazılarının hasarları bu şekilde işlemiyor. “Tekli Deste” hazırlama kısmına girerseniz oyunu tek başınıza oynamak istemeniz halinde bütün kartların açık olacağını göreceksiniz. “Bilgi Güçtür” kartı vurduğunuz hasarı gösteriyor. Bunu denemek istediğiniz kartlarla beraber seçip solo bir oyun başlatarak kapıdan parazitli vurup hangi kartın ne kadar hasar getirisi olduğunun testini kendiniz yapabilirsiniz. Aynı hasar tipinden bonusları toplamak yerine farklı hasar tipi bonuslarını biriktirmek de daha faydalı olacaktır.

> Oyundaki silahların “delici güç” değerleri var. Her silahın temel delici gücü farklı (az yukarıda verdiğim adresten kontrol edebilirsiniz bunu da) ve “Mermi Tesiri” istatistiği aslında silahın delim gücünü artırıyor. Mermilerin düşmanları delişi ise delip geçilen düşman başı -%25 hasar şeklinde işliyor. Yani bir silah 100 hasar vuruyorsa ve %100 delici güce sahipse, kurşunu ilk parazitliyi deşip geçtiğinde ikinciye 75, onu da delip geçtiğinde üçüncüye 50 vuracak demek. Mermi tesiri zıhlı parazitlilere karşı bir hasar bonusu da sunmuyor maalesef, o yüzden bu istatistiği çok da coşturmanıza gerek yok.

> “Paragözler” kartının açıklamasında “Takımın her Bakır yağmaladığında fazladan 5 tane daha kazanarak 100 taneye kadar biriktirebilirsin” yazıyor ama aslında olan bu değil, zira oyunda zengin olmanın yolu bu karttan geçiyor. Aldığınız her Bakır “tutamında” sabit +5 almıyorsunuz. İlk topladığınıza +5, ikinciye +10, üçüncüye +15 diye gidiyor. Yani oradaki 100 tutam başı maksimum bonus. İlk aldığınız kartlardan bir tanesi bu olursa para sıkıntısı çekmeyeceğinizi garanti ederim.

> Flaş bombası düşmanları sadece sersemletmiyor, aldıkları hasarı da artırıyor. Kodamanlar için kullanmayı düşünebilirsiniz.

> Botlar sağlık istasyonlarını bedava hakları harcamadan kullanabiliyor. Onları buna itmek için sağlık istasyonlarını “Q” ile işaretleyin, laftan anlamadılarsa bir daha, bir daha işaretleyin.

> Alarmlı kapıların alarmlarını Alet Takımı kullanmadan deaktive etmenin bir yolu var: Arkalarındaki parazitliler. Elbette her alarmlı kapının ardında zombiler olmuyor ama varsa, kapının yanındaki duvara ateş ederek onları varlığınızdan haberdar edebilirsiniz. Bu noktada kapıya ilk fiskeyi onlar vururlarsa alarm deaktive oluyor. Bu olduğunda kapıyı açabilir/kırabilirsiniz.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum