[ Haftalık Beklediğimiz Indie'ler köşemizde takip listemizde olan ve çıkmasını sabırsızlıkla beklediğimiz indie oyunları ilgi çekici beş maddede tanıtmaya çalışıyoruz. ]
Belki yazılardan dikkatinizi çekmiştir, pek çok oyunu takip etmeye çalışıyorum elimden geldiğince. Dolayısıyla epey kabarık bir listem var, onlar arasında birilerini gözden kaçırmamak için de yoğun çaba sarf etmek durumundayım :) İşte gözden kaçırmayayım diye özellikle not düştüğüm oyunlardan birisi Yaga.
Kendisiyle buluşmamıza da az bir süre kaldı. Esasında geçtiğimiz günlerde Apple Arcade için çıkışını yapmıştı ama benim gibi PC versiyonunu bekleyenler 12 Kasım tarihinde kavuşacaklar Yaga’ya.
> Bu oyunu benim için özellikle takip edilmesi gereken oyunlar kategorisine sokan gerekçelerin başında Slav Mitolojisinden, folklorundan esintiler taşıması geliyor. Oyunun görsellerinde, hikayesinde ve müziklerinde bu kültürün izlerini görmek mümkün. Oyunun müziklerinin altında folklorik müzik yapan Subcarpati ve Argatu adlı grupların imzası bulunuyor. Yapımcı ekip Breadcrumbs Interactive de zaten Romanya menşeili bir şirket. Haliyle kendi topraklarından ilham almaları da gayet doğal. Nitekim kendileri için bu oyun, çocukluk dönemlerindeki masallara bir saygı duruşu, bir aşk mektubu niteliğinde kendi ifadeleriyle.
> Pagan inanç sisteminin oyuna yedirilmiş olduğunu biliyoruz. Bazı gizleri çözmekte, ruhları kendi safımıza çekmekte ve bizler için tehdit oluşturan yaratıkların güçlü lanetlerinden sakınmakta bu inanç sisteminden istifade edeceğiz.
> Kahramanımız Ivan tek kollu bir nalbant. Oyunda kullanacağı silahları da kendisi yapıyor. Çar tarafından kendisine epey zorlu görevler veriliyor ve bahtsız kahramanımız, kara talihini de alt edip bu görevleri yerine getirmeye çalışıyor. Bu arada Ivan’dan beklentisi olan birisi daha var, büyükannesi. Onun talebi ise Ivan’ın bir eş bulup aile kurması.
> Çeşitli büyülü eşyalar, tılsımlar, dualar, özellikler ve lanetler Ivan’ın oynama şeklini değiştirebiliyor. Buna ek olarak birden çok çözüm yöntemi sunan karşılaşmalar, değişen haritalar, karşılaşılabilecek çok sayıda karakter, keşfedilmeyi bekleyen sırlar da oyunu farklılaştırıyor; benzer şekilde farklı sonlar da bizleri bekliyor olacak. Dolayısıyla tekrar tekrar oynanabilecek bir oyun ile karşı karşıya olduğumuz iddia ediliyor.
> Oyunun ismini görünce aklınıza John Wick gelmiş olabilir, bu oyunda da Baba Yaga var :) Slavlarda farklı kullanımları var bu ifadenin; Jezi Baba, Jaga Baba, Baba Jahinia vs. Baba, Rusça Babushka (nine) kökeninden. Dolayısıyla yaşlı kadın gibi bir anlam taşıyor. Yaga da musibet, hastalık vs. anlamlarına gelmekte imiş efendim. Bulgarlarda da kötü ruh anlamına geliyormuş. Tatarlarda ise Şaman’a kötü ruhları kovmada yardımcı olan Yula adlı yılan şekilli bir ruh var imiş, ondan da geliyor olabilir Yaga. Yaga veya Yaka, Türk mitolojisinde de kendisine yer buluyor. Yek/yeğ/yiğ veya bugün de kullandığımız haliyle İblis ile bağlantılı bir kötü ruh oluyor kendisi. Kısacası, bizim de dahil olduğumuz pek çok kültürde izlerine rastladığımız bir varlık. Oyunda nasıl işlendiğini görür, üzerine ayrıca konuşuruz.