Bir Savaş Gazisinden Call of Duty: Modern Warfare'e Tepki

Savaş, oyun değildir

Activision'ın bu yıl yayınlayacağı Call of Duty oyununun Call of Duty: Modern Warfare olduğunu öğrenmiş ve Infinity Ward'un oyun hakkında iddialı açıklamalarını okumuştuk.

Bu açıklamalar arasında oyunun rahatsız edici temalara değinmekten çekinmeyeceği, çocuk askerler konusunun bile işleneceği, hatta sırf gerçekçilik zarar görmesin diye oyunda zombi modu bulunmayacağı gibi bilgiler bulunuyordu.

Dün Call of Duty News Twitter hesabından atılan bir mesaj da yine bu açıklamalardan birini konu almıştı ve şöyle diyordu: "Bir savaşın içinde olmanın nasıl bir şey olduğunu mümkün olan en gerçekçi şekilde yansıtmak istiyoruz."

Oyun motorunun gücü ve savaşın aslına sadık biçimde yansıtılacak olması sayesinde de oyunun aynı gerçek savaş gibi hissettireceği, oyunculara "o büyük anları" yaşatacağı vurgulanmıştı bu mesajda.


Mister Megative ismiyle bilinen ve çeşitli sitelerde deniz piyadesi günlerindeki tecrübeleri ve video oyunların hayatını nasıl değiştirdiğine dair makaleler yazan John Phipps, bu son tweet üzerine uzunca bir mesaj dizisi yazmış ve içerisinde gerçekten de Call of Duty'nin iddialarını sorgulatacak bilgiler bulunuyor. Bu, çok uzun bir mesaj dizisi olduğu için yalnızca link vereceğim ama mutlaka okumanızı öneriyorum.

"Bir savaş gazisi olarak Modern Warfare ve bizzat yaşamış olduğum o 'büyük anlar' hakkında konuşmak istiyorum. Savaşın şiddetinden konuşalım bakalım." diyerek sözlerine başlayan Phipps, 2004 yılında Irak'taki ilk görevinde yaşadıklarını son derece detaylı biçimde anlatmış. Anlattığı kısımlar arasında karşılaştığı şeyleri tüm açıklığı ve çıplaklığıyla anlattığı yerler var, onları çevirmek istemedim ama birkaç örnek vermek istiyorum:

"Bir piyadenin saniyeler içinde kan ve duman bulutu içerisinde yok olduğunu görmenin nasıl bir şey olduğunu hayal bile edemezsiniz. Bir adamın gözlerinizin önünde küle dönüşmesini görmenin, tam teçhizatlı biçimde cenaze törenine katılmanın nasıl bir şey olduğunu hayal edemezsiniz. O çığlıkları, o korkuyu, o kayıp hissini ve o öfkeyi bir oyunda yakalayamazsınız. Bir insanın ölmek üzereyken çığlıklar içinde ağladığını gördünüz mü? Ben gördüm. Ruhunu teslim ettiği anda size dikilen gözlerini gördünüz mü, öksürükler içinde verdiği son nefesini duydunuz mu? Ben bunları yaşadım. Bunları asla unutmayacağım."

"Tarif bile edemeyeceğim şeyler gördüm ve duydum. Hiç kimseye anlatamayacağım şeyler. Beynimden kazımak için her şeyi verebileceğim sesler, görüntüler ve kokular. Tekrar yakalayamayacağım masumiyet için gözyaşı döktüğümü hatırlıyorum."

"Sizi temin ederim ki hiçbir motor, hiçbir aslına sadıklık seviyesi bu anları yakalayamaz veya yansıtamaz. Eğer bunu gerçekten yapabiliyorsa, o motoru en derin okyanuslara atın gitsin. Kafamın içinde olanları yaşamak istemezsiniz. Ben de sizin bunları yaşamanızı istemem."

Tüm o mesajları okuyunca insan gerçekten de 'neden bir savaşın gerçekçiliğini yaşamak isteyeyim ki?" diye soruyor kendine. Kim bilir, belki siz de aynı soruyu sorarsınız.

YORUMLAR
onikage
18 Haziran 2019 13:00

Mallesef yurdum insanı, daha doğrusu gençliği gittikçe duyarsızlaşıyor, taşlaşıyor, kalpleri külleşiyor. Buna ister cahillik, ister saygısızlık ister varoşluk ne derseniz deyin ama hayvanlık deme sınırını çoktan aştık artık denmez. Bir savaş gazisinin yaşadıklarına bile saygısı olmayan, yaşadıklarını detaylı anlatmasına rağmen kendi hayal gücü milim bile çalışıp etkilenmeyen ruh hallereinden bahsediyoruz umarın bu tür insanlar yetkili bir yerlere gelmezler ileride, hatta umarım çocuklarıma öğretmen olmazlar. Hiç bir şeyin değerini anlamaya çalışmadan, haklı çıkmak için sadece sonuca odaklanmak sanırım yeni nesil ve Türkie'nin yaşam tarzı olmaya başladı.

megavolkan
17 Haziran 2019 10:41

Oyun oyundur bu kadar basit. İlla altından felsefi anlamlar dersler çıkarmaya gerek yok. Kimse bir savaş oyunu oynarken gerçek öldürme hissiyatını, yanmış et kokusunu ya da ölen silah arkadaşının son nefesini görmek için oynamıyor. Ne gerek var zorlamaya

nihatbarin
15 Haziran 2019 08:17

ne b.k işin vardı peki Irakta.işgalciysen başına gelen her şeyi hakedersin.umarım geberdiğin güne kadar o kabuslar yakanı bırakmaz.

DanteXE
11 Haziran 2019 17:21

Call of Duty zaten yıllarca bunun farkında olup yönünü Hollywood'a çevirmişti. İnsanlar bunu argüman olarak önüne atıp durunca artık Infinity Ward'un başka çaresi kalmadı resmen. Bu olaylar MGS'de de hafig gösterildi bu arada. Asıl olay insnaların her bokta gerçekçilik diye tutturması. Call of Duty'de suç değil oyuncularda. Gösterilen bölümlerden yapılan yorumlarda ''Daha önce böyle bir şey görmediniz. No Russian görevi bu oyunyanında Disney filmi kalır'' şeyleri söylediler. Umarım öyle olur da gerçekçilik diye zırlayanlar g?%t olur.

Berkay Dursun
DanteXE
11 Haziran 2019 18:18

Yok ben göt olmam hala Guilty Pleasure tatmak istiyorum oyundan ?


skyfall
11 Haziran 2019 15:48

Fallout'un ünlü sözü olan War never changes diyerek konuya giriş yapıyorum. Adamın dedikleri doğru ne yazık ki. Savaş sadece siyasilere ve silah tüccarlarına yarar, geri kalanına saf zarar getirir.

E-VrL
11 Haziran 2019 15:22

Şu konu üzerine o kadar çok şey yazılır ki, kitap olur. Hatta tek bir kitap da değil, külliyat çıkar buradan...

mit1980
11 Haziran 2019 15:04

Ne işiniz vardı be oğlum Irak'ta? Birkaç siyasinin hırsı yüzünden anlamsız savaşlarda ne hayatlar zehir oluyor, yok oluyor... Yazık valla.

Walter o`Dim
mit1980
11 Haziran 2019 15:37

[Bu yorum kullanıcı tarafından silinmiştir]


E-VrL
mit1980
11 Haziran 2019 15:29

Bağdat'ın Portakal Ağaçları'nı okurken de Bağdat'ta o portakal ağaçlarına bakıp iç geçirirken de aklıma gelip durdu bu soru patron. Siyasi hırslara, düşüncesizliklere, öfkelere, yalanlara vs ne canlar kurban edildi, ne şehirler yıkıldı gitti. İnsanlık bu gezegenin virüsü gerçekten. Ve bu gerçeği bir güzel örtüp rüya alemlerinde gezdiğimiz, pisliğimizi kahramanlık hikayelerine dönüştürdüğümüz pek çok roman, film, oyun var. O gazinin paylaştıklarının yüzde birini yaşayan insan bunları sorgulamadan duramaz. Neyse ben daha fazla uzatmayayım. Biraz da başkaları döksün içini...

sSnake
E-VrL
11 Haziran 2019 18:32

Birleşmiş Milletler adına Irak'a nükleer silah denetmeni olarak gönderilen İngiliz biyolojik silah uzmanı David Kelly, Amerika ve İngiltere'nin Irak'ı işgal etmek için uydurdukları biyolojik silah senaryosunu yalanlaması ve akabinde fişinin çekilmesi bu tür kanlı oyunların nasıl planlandığının açık kanıtıydı. Ellerindeki etkin medya ve eğlence sektörü gücü ile bilgi çağında bile insanların nasıl uyutulabileceğini görmüş oluyoruz. Tabi Ortadoğu'da işlenen insanlık ayıbında İncirlik Üssü ile katkımızı da unutmamak gerek... Oyun endüstrisinde de bu kanlı olaylara destek her zaman var oldu. Bakınız: //www.eurogamer.net/articles/2013-02-01-shooters-how-video-games-fund-arms-manufacturers?utm_source=eurogamer&utm_medium=in-article-promo&utm_campaign=Shooters%3A+How+games+fund+arms+manufacturers


The Division Filmi Netflix'e Geliyor

Netflix de oyun filmlerine bulaşıyor.

The Division Filmi Netflix'e Geliyor

Ubisoft'tan Assassin’s Creed Odyssey Ek Paketinin Tartışmalı Finali İle İlgili Açıklama Geldi

Oyuncular isyanda: "Gerçek RYO bu değil" :)

Ubisoft'tan Assassin’s Creed Odyssey Ek Paketinin Tartışmalı Finali İle İlgili Açıklama Geldi

Assassin's Creed Odyssey, oyun içinde rol yapma öğelerine yer verilmesi ve oyuncuların hikaye akışı içerisinde tercihlerde bulunmalarına imkan sağlamasıyla seriye yeni bir soluk getirmiş ve oyunculardan da gayet olumlu geri dönüşler almıştı. Fakat oyunun yeni ek paketinde zorlama hikâye akışı oyuncuların tepkisini çekti.

Yapımcılar da bu tepkilere kayıtsız kalamadılar ve bir özür mesajı paylaştılar, hatta ilk özür mesajını yeterli görmemişler anlaşılan, sonrasında daha detaylı bir mesajla oyuncuların neden böyle reaksiyon gösterdiklerini anlayabildiklerini ifade ederek aslında amaçlarının hikâyeyi Assassin's Creed serisine bağlamak olduğunu açıkladılar.

Yazının bu bölümü için SPOILER uyarımızı yaparak konuya geçelim. Ana oyunda yönettiğiniz karakter (Alexios veya Kassandra) ister karşı cinsten bir NPC ile, ister hemcinsleriyle duygusal ilişki yaşayabiliyorlar ya da "benim o taraklarda bezim yok" deyip tek tabanca takılabiliyorlardı. Sonuçta, karar oyunculara bırakılmıştı. Fakat bu son ek paketin finalinde yönettiğimiz karakterin soyunu Darius ile birleştirmek üzere bir senaryo oluşturulduğu, seçtiğiniz karakter Alexios ise Darius'un kızı, Kassandra ise Darius'un oğlu ile duygusal ilişkiye girip çocuk sahibi olduğu bir hikaye yazıldığı görüldü. İşte oyuncuların önemli bir bölümünün rahatsız olduğu nokta da bu zorlama ilişki. Ana oyundaki tercihlerin oyuncuya bırakıldığı kısımların aksine ne yaparsanız yapın aynı kapıya çıkan bir noktaya gelinmesi hiç hoş karşılanmadı.

Ubisoft, gelen tepkiler üzerine "Buradaki hikâye takip eden bölüm için bir temel teşkil ediyor" şeklinde bir açıklama yaptı. Bu açıklamadan bir gün sonra ise oyunun Yaratıcı Direktörü Jonathan Dumont'un açıklması geldi. Açıklamada özetle, hikayenin akışının neden bu şekilde belirlendiği ve Alexios'un / Kassandra'nın çocuk sahibi olmasının ardındaki mantık paylaşılıyor. Hikayenin değiştirilmeyeceği, ancak oyuncuların da istemedikleri takdirde bu zoraki ilişkiyi sürdürmeyebilecekleri belirtilmiş.

Dumont, oyuncuların tepki mesajlarını okuduklarını ve bunları dikkate aldıklarını, bunun kendileri için de önemli bir tecrübe olduğunu, bu durumdan dersler çıkardıklarını, oyuncuların Kassandra ve Alexios ile kuvvetli bir bağ kurduklarını gördüklerini ve bu bağı yeterince dikkate almadıkları için üzgün olduklarını, bundan sonra bu konuda daha iyi bir performans göstermek gayretinde olacaklarını söylemiş.

Bakalım sonraki ek paketlerde nasıl bir hikaye akışı ile karşılaşacağız. Takipteyiz.

Ubisoft'tan Assassin’s Creed Odyssey Ek Paketinin Tartışmalı Finali İle İlgili Açıklama Geldi

Oyuncular isyanda: "Gerçek RYO bu değil" :)

Ubisoft'tan Assassin’s Creed Odyssey Ek Paketinin Tartışmalı Finali İle İlgili Açıklama Geldi

Assassin's Creed Odyssey, oyun içinde rol yapma öğelerine yer verilmesi ve oyuncuların hikaye akışı içerisinde tercihlerde bulunmalarına imkan sağlamasıyla seriye yeni bir soluk getirmiş ve oyunculardan da gayet olumlu geri dönüşler almıştı. Fakat oyunun yeni ek paketinde zorlama hikâye akışı oyuncuların tepkisini çekti.

Yapımcılar da bu tepkilere kayıtsız kalamadılar ve bir özür mesajı paylaştılar, hatta ilk özür mesajını yeterli görmemişler anlaşılan, sonrasında daha detaylı bir mesajla oyuncuların neden böyle reaksiyon gösterdiklerini anlayabildiklerini ifade ederek aslında amaçlarının hikâyeyi Assassin's Creed serisine bağlamak olduğunu açıkladılar.

Yazının bu bölümü için SPOILER uyarımızı yaparak konuya geçelim. Ana oyunda yönettiğiniz karakter (Alexios veya Kassandra) ister karşı cinsten bir NPC ile, ister hemcinsleriyle duygusal ilişki yaşayabiliyorlar ya da "benim o taraklarda bezim yok" deyip tek tabanca takılabiliyorlardı. Sonuçta, karar oyunculara bırakılmıştı. Fakat bu son ek paketin finalinde yönettiğimiz karakterin soyunu Darius ile birleştirmek üzere bir senaryo oluşturulduğu, seçtiğiniz karakter Alexios ise Darius'un kızı, Kassandra ise Darius'un oğlu ile duygusal ilişkiye girip çocuk sahibi olduğu bir hikaye yazıldığı görüldü. İşte oyuncuların önemli bir bölümünün rahatsız olduğu nokta da bu zorlama ilişki. Ana oyundaki tercihlerin oyuncuya bırakıldığı kısımların aksine ne yaparsanız yapın aynı kapıya çıkan bir noktaya gelinmesi hiç hoş karşılanmadı.

Ubisoft, gelen tepkiler üzerine "Buradaki hikâye takip eden bölüm için bir temel teşkil ediyor" şeklinde bir açıklama yaptı. Bu açıklamadan bir gün sonra ise oyunun Yaratıcı Direktörü Jonathan Dumont'un açıklması geldi. Açıklamada özetle, hikayenin akışının neden bu şekilde belirlendiği ve Alexios'un / Kassandra'nın çocuk sahibi olmasının ardındaki mantık paylaşılıyor. Hikayenin değiştirilmeyeceği, ancak oyuncuların da istemedikleri takdirde bu zoraki ilişkiyi sürdürmeyebilecekleri belirtilmiş.

Dumont, oyuncuların tepki mesajlarını okuduklarını ve bunları dikkate aldıklarını, bunun kendileri için de önemli bir tecrübe olduğunu, bu durumdan dersler çıkardıklarını, oyuncuların Kassandra ve Alexios ile kuvvetli bir bağ kurduklarını gördüklerini ve bu bağı yeterince dikkate almadıkları için üzgün olduklarını, bundan sonra bu konuda daha iyi bir performans göstermek gayretinde olacaklarını söylemiş.

Bakalım sonraki ek paketlerde nasıl bir hikaye akışı ile karşılaşacağız. Takipteyiz.

Ubisoft'tan Assassin’s Creed Odyssey Ek Paketinin Tartışmalı Finali İle İlgili Açıklama Geldi

Oyuncular isyanda: "Gerçek RYO bu değil" :)

Ubisoft'tan Assassin’s Creed Odyssey Ek Paketinin Tartışmalı Finali İle İlgili Açıklama Geldi

Assassin's Creed Odyssey, oyun içinde rol yapma öğelerine yer verilmesi ve oyuncuların hikaye akışı içerisinde tercihlerde bulunmalarına imkan sağlamasıyla seriye yeni bir soluk getirmiş ve oyunculardan da gayet olumlu geri dönüşler almıştı. Fakat oyunun yeni ek paketinde zorlama hikâye akışı oyuncuların tepkisini çekti.

Yapımcılar da bu tepkilere kayıtsız kalamadılar ve bir özür mesajı paylaştılar, hatta ilk özür mesajını yeterli görmemişler anlaşılan, sonrasında daha detaylı bir mesajla oyuncuların neden böyle reaksiyon gösterdiklerini anlayabildiklerini ifade ederek aslında amaçlarının hikâyeyi Assassin's Creed serisine bağlamak olduğunu açıkladılar.

Yazının bu bölümü için SPOILER uyarımızı yaparak konuya geçelim. Ana oyunda yönettiğiniz karakter (Alexios veya Kassandra) ister karşı cinsten bir NPC ile, ister hemcinsleriyle duygusal ilişki yaşayabiliyorlar ya da "benim o taraklarda bezim yok" deyip tek tabanca takılabiliyorlardı. Sonuçta, karar oyunculara bırakılmıştı. Fakat bu son ek paketin finalinde yönettiğimiz karakterin soyunu Darius ile birleştirmek üzere bir senaryo oluşturulduğu, seçtiğiniz karakter Alexios ise Darius'un kızı, Kassandra ise Darius'un oğlu ile duygusal ilişkiye girip çocuk sahibi olduğu bir hikaye yazıldığı görüldü. İşte oyuncuların önemli bir bölümünün rahatsız olduğu nokta da bu zorlama ilişki. Ana oyundaki tercihlerin oyuncuya bırakıldığı kısımların aksine ne yaparsanız yapın aynı kapıya çıkan bir noktaya gelinmesi hiç hoş karşılanmadı.

Ubisoft, gelen tepkiler üzerine "Buradaki hikâye takip eden bölüm için bir temel teşkil ediyor" şeklinde bir açıklama yaptı. Bu açıklamadan bir gün sonra ise oyunun Yaratıcı Direktörü Jonathan Dumont'un açıklması geldi. Açıklamada özetle, hikayenin akışının neden bu şekilde belirlendiği ve Alexios'un / Kassandra'nın çocuk sahibi olmasının ardındaki mantık paylaşılıyor. Hikayenin değiştirilmeyeceği, ancak oyuncuların da istemedikleri takdirde bu zoraki ilişkiyi sürdürmeyebilecekleri belirtilmiş.

Dumont, oyuncuların tepki mesajlarını okuduklarını ve bunları dikkate aldıklarını, bunun kendileri için de önemli bir tecrübe olduğunu, bu durumdan dersler çıkardıklarını, oyuncuların Kassandra ve Alexios ile kuvvetli bir bağ kurduklarını gördüklerini ve bu bağı yeterince dikkate almadıkları için üzgün olduklarını, bundan sonra bu konuda daha iyi bir performans göstermek gayretinde olacaklarını söylemiş.

Bakalım sonraki ek paketlerde nasıl bir hikaye akışı ile karşılaşacağız. Takipteyiz.

Ubisoft'tan Assassin’s Creed Odyssey Ek Paketinin Tartışmalı Finali İle İlgili Açıklama Geldi

Oyuncular isyanda: "Gerçek RYO bu değil" :)

Ubisoft'tan Assassin’s Creed Odyssey Ek Paketinin Tartışmalı Finali İle İlgili Açıklama Geldi

Assassin's Creed Odyssey, oyun içinde rol yapma öğelerine yer verilmesi ve oyuncuların hikaye akışı içerisinde tercihlerde bulunmalarına imkan sağlamasıyla seriye yeni bir soluk getirmiş ve oyunculardan da gayet olumlu geri dönüşler almıştı. Fakat oyunun yeni ek paketinde zorlama hikâye akışı oyuncuların tepkisini çekti.

Yapımcılar da bu tepkilere kayıtsız kalamadılar ve bir özür mesajı paylaştılar, hatta ilk özür mesajını yeterli görmemişler anlaşılan, sonrasında daha detaylı bir mesajla oyuncuların neden böyle reaksiyon gösterdiklerini anlayabildiklerini ifade ederek aslında amaçlarının hikâyeyi Assassin's Creed serisine bağlamak olduğunu açıkladılar.

Yazının bu bölümü için SPOILER uyarımızı yaparak konuya geçelim. Ana oyunda yönettiğiniz karakter (Alexios veya Kassandra) ister karşı cinsten bir NPC ile, ister hemcinsleriyle duygusal ilişki yaşayabiliyorlar ya da "benim o taraklarda bezim yok" deyip tek tabanca takılabiliyorlardı. Sonuçta, karar oyunculara bırakılmıştı. Fakat bu son ek paketin finalinde yönettiğimiz karakterin soyunu Darius ile birleştirmek üzere bir senaryo oluşturulduğu, seçtiğiniz karakter Alexios ise Darius'un kızı, Kassandra ise Darius'un oğlu ile duygusal ilişkiye girip çocuk sahibi olduğu bir hikaye yazıldığı görüldü. İşte oyuncuların önemli bir bölümünün rahatsız olduğu nokta da bu zorlama ilişki. Ana oyundaki tercihlerin oyuncuya bırakıldığı kısımların aksine ne yaparsanız yapın aynı kapıya çıkan bir noktaya gelinmesi hiç hoş karşılanmadı.

Ubisoft, gelen tepkiler üzerine "Buradaki hikâye takip eden bölüm için bir temel teşkil ediyor" şeklinde bir açıklama yaptı. Bu açıklamadan bir gün sonra ise oyunun Yaratıcı Direktörü Jonathan Dumont'un açıklması geldi. Açıklamada özetle, hikayenin akışının neden bu şekilde belirlendiği ve Alexios'un / Kassandra'nın çocuk sahibi olmasının ardındaki mantık paylaşılıyor. Hikayenin değiştirilmeyeceği, ancak oyuncuların da istemedikleri takdirde bu zoraki ilişkiyi sürdürmeyebilecekleri belirtilmiş.

Dumont, oyuncuların tepki mesajlarını okuduklarını ve bunları dikkate aldıklarını, bunun kendileri için de önemli bir tecrübe olduğunu, bu durumdan dersler çıkardıklarını, oyuncuların Kassandra ve Alexios ile kuvvetli bir bağ kurduklarını gördüklerini ve bu bağı yeterince dikkate almadıkları için üzgün olduklarını, bundan sonra bu konuda daha iyi bir performans göstermek gayretinde olacaklarını söylemiş.

Bakalım sonraki ek paketlerde nasıl bir hikaye akışı ile karşılaşacağız. Takipteyiz.

Parolamı Unuttum