Nihayet sıra Dark Souls 3'e geldi
Devamını okuStrateji oyunu dendiği zaman çoğu oyuncunun aklına gelecek ilk isim eminim Civilization’dur.
Civilization dendiğinde de telaffuz edilen ad aynıdır, Sid Meier (saygıyla ceketini ilikler). Kendisi dönemin en canavar strateji oyunlarına Microprose ile beraber imza atmıştır. Gençliğimin en güzel zamanlarını oynarken severek feda ettiğim Civilization, Railroad Tycoon ve Colonization’un babasıdır Sid Meier (önünde eğilir). Civilization’un 25.yaşına girmesinden dolayı Eurogamer oyun dünyasının bu büyük ustası ile uzunca bir röportaj yaptı. Ben de size bu söyleşinin önemli noktalarından bir derleme yapacağım. Dilerseniz röportajın aslına yazının sonundaki bağlantıdan erişebilirsiniz.
Sid Meier (şapkasını çıkarır) Civilization 1’in hazırlanması için geçen bir senelik sürede tam 10 kişilik bir ekiple çalıştığını söylüyor. Civilization 6 için yaklaşık 100 çalışandan oluşan takımlarına kıyasla çok mütevazı bir rakam bu. Sid Meier (önünde eğilir) oyunun programlanmasından, basit düzeydeki grafiklerine kadar emeğini esirgememiş. Brian Reynolds’un oyun için kattığı önemli fikirlerin değerine değinmeden de edemiyor, hemen hemen her an dirsek dirseğe çalışmışlar. Civilization’u hazırlarken oyun dünyasına ismini kazıyacak bir iş çıkardıklarını tahmin dahi etmiyorlarmış.
Civ 1 ilk iki aylık doğum aşamasında SimCity tarzı bir oyun olarak düşünülmüş. Halkın kalacağı yerleri, ticaret noktalarını oyuncunun belirlediği gerçek zamanlı bir strateji olarak planlanmış. Sid Meier (saygıyla eğilir) ve Brian Reynolds gün geçtikçe bu tarzın istedikleri oyun olmadığına karar vermişler. Sonunda Civ 1 sıra tabanlı bir strateji olarak hayat bulmuş.
Geçmişe dönüp yapmak istedikleri köklü değişikliklere baktıklarında; iyi ki yapmamışız dedikleri detaylardan biri ise ordular savaşa girdiklerinde ayrı bir haritada Heroes of Might&Magic tarzı bir şekilde savaş mekaniğini koymamaları olduğunu söylüyor usta. Bu fikir denenmiş ve test edildikten sonra oyuna eklenmemiş.
Sid Meier (önünde eğilir) Civilization 1’den sonra oyundan kademe kademe elini çektiğini ve Civilization 6’da ancak ekip yardım isterse fikir verdiğini belirtiyor. Oyunun bugüne kadar gelme başarısını da buna bağlıyor. “Her yeni Civilization’da ekibe çok iyi fikirlerle sahip, Civilization’un temellerini derinlemesine anlayarak onu geliştirmek için bizi destekleyen projeciler aramıza katıldı,” diyor usta.
Civilization’un devamı gelmeye devam edecek mi diye sorulduğunda ise; oyuncuların desteği ile Civilization gelişmeye devam ettiği sürece aksi bir durum görmüyorum diyor.
Civilization 6’nın çıkmasına az kala bu güzel ve içten röportaj ile hype tansiyonunuzu arttırmak istiyorsanız buraya tıklayarak Eurogamer’in söyleşisini okuyabilirsiniz.