Geçtiğimiz gün sizlere İstanbul Ticaret Odası'nın TOGED'in de desteğiyle İstanbul’da ilk defa organize edilecek Dijital Oyun Sektörü Kümelenme projesini duyurduğunu haber vermiştik. Bu oyun kümesinin detayları 25 Ekim günü yapılan bir toplantıyla paylaşıldı. Biz de bu toplantıyı takip ederek sizler için projeye katılım şartları ve süreç hakkındaki bilgileri derledik.
Sektördeki büyümenin farkındalığıyla adım atılan kümelenme projesinin ilk basamağını oyun şirketlerinin başvuruları oluşturuyor. Linke tıklayarak ulaşabileceğiniz katılım formu ile başvurunuzu gerçekleştirebiliyorsunuz.
Başvurular için son tarih 15 Kasım 2019 olarak belirlenmiş ve bu tarihten sonra değerlendirme safhasına geçilecek. Toplanan başvurular İTO’nun atayacağı kuruldaki yetkili kişiler tarafından değerlendirilerek kümede yer alan oyun firmaları belirlenecek. Küme prensipte tüm oyun firmalarına açık olsa da firmaların kimeye girebilmek için belli kriterleri taşıması ve bu kriterler üzerinden ön plana çıkması gerekiyor. Bunun bir sebebi bu kümelerde genelde 10-20 arası firmanın yer alıyor olması. Kümenin çok büyümesi Ticaret bakanlığı tarafında uygun bulunmuyor. Ayrıca kümeye katılacak firmaların bir biri ile uyumu, yapılacak çalışmaların sağlıklı olması açısından dikkat edilen bir konu. Son olarak da bu küme 2015-8 Ticaret Bakanlığı HİSER desteğini kullandığı için katılan firmaların mutlaka ihracat potansiyelini göstermesi gerekiyor. İTO bu ilkeler ve aşağıda görebileceğiniz kriterler üzerinden kümeye katılacak oyun firmalarını belirleyecek.
Kriterlerden görebileceğiniz gibi öncelik Oyun Geliştiren Stüdyolarda. Bunun altını çizelim yurtdışından oyun ithal edip yayınlayan firmaların katılabilmesi mümkün değil. Ayrıca etkinlik, pazarlama, tahsilat, espor gibi alanalrda hizmet veren firmalar da uygun değiller. Oyun stüdyolarında öncelik hali hazırda bir veya daha fazla oyun çıkarıp bunlar üzerinden ihracat yapmış ve belli bir gelire ulaşmış firmalarda. Bu firmaların kümeye katılması neredeyse garanti gibi. Ancak henüz oyunu piyasaya çıkmamış ama oyun geliştirmede ciddi oranda yol almış ve umut vaadeden firmaların da kümeye girme şansı var.
Oyun geliştiren stüdyoların yanı sıra, outsourcing ile oyun stüdyolarına hizmet veren firmalar da başvuruda bulunabiliyor. Ayrıca oyun geliştirmede kullanılan araçları, oyunların ihracatına fayda sağlayabilecek platformları geliştirenler de değerlendirmeye dahil edilecek.
Bu değerlendirme sonrası kümedeki şirketler belli olunca tüm başvuru yapanlara katılıp katılmadıkları ve katılamamışlarsa sebebi bildirilecek. Daha sonrasında bu firmaların bilgileri ile birlikte İTO tüm detayları bir araya getirerek Ticaret Bakanlığı’na başvuruda bulunacak. Bakanlığın onayının alınması ile birlikte (bu süreç bir ayı geçecektir toplamda) küme çalışmaları başlayacak.
Projenin ve toplantının diğer tüm detaylarını GoodGamers.biz'de yayınlanan ayrıntılı haberde okuyabilirsiniz.