Donanım İnceleme - Predator Triton 500

Canavar değil küçük bir şeytan

Kimi ürünler vardır eline aldığında, kanına girer. Neye ihtiyacın olduğu ve olmadığından bağımsız, akıl ve mantık bağlamından kopuk, sadece ve sadece istersin. Alamazsan aklında kalır, kendince sebepler uydurmaya çalışırsın anlamlandırmak için. Mutlaka birileri “İhtiyacın mı var? Ne yapacaksın?” der, tartışırsın. Bir kere kanına girmiştir ya, insanı günaha sokar. Tutku objesi böyle bir şeydir.

Bu söylediklerimden inceleme sonrası Triton 500’ün aklımda kaldığını çıkarmış olabilirsiniz. Ne alakası var, ben daha geçen sene bir Helios 300 aldım ve bilgisayarımı çok seviyorum, yeni bilgisayara da ihtiyacım yok, benim için doğru ve kullanışlı olan model de Helios. Ne kadar iyi olduğundan bana ne! Triton 500’ün o küçük, çarpıcı ve seksi kasasına, o küçücük kasanın içine sıkıştırdığı RTX 2080 Super’e, onuncu nesil Core i7 işlemcisine, 32GB belleğine ihtiyacım yok.

Unutulmaz

İhtiyacım yok ama itiraf etmeliyim ki Triton 500’ün bende bıraktığı izler var. Özellikle kenarları krom kesim touchpad’inin serin ve kontrollü dokunuşu. İmleci hareket ettirmek hiç bu kadar keyifli olmamıştı. Ya tek tek RGB aydınlatılmış tuşlar, beninle uzun uzun yazı yaz, bana dokundukça methiyeler dök diye kışkırtıyor insanı. Ama Triton 500’ün onu kullanan herkeste bırakacağı en önemli iz muhtemelen kasanın dört bir yanını kaplayan gayya karası metalin dokunuşu. Bakmaya, tutmaya, göstermeye doyamayacağınız bir bilgisayar.

Üstelik tek havalı yanı görünüşü değil, olması gerektiği üzere soğutma sistemi de pek havalı. Zira Acer bu incecik (1.79cm) ve hafif (2.2kg) sistemin içinde üç fan koyacak yeri bulmuş bir şekilde. Üstelik sıradan fanlar değil bunlar, özel 3D tasarımı olan metal yüksek performans fanlar. Bu yüzden siz Turbo’ya basıp da sisteme tam performans vermediğiniz sürece, sessiz sessiz, sakin sakin çalışıyor olması şaşırtıcı değil. Bugüne dek aklınıza gelebilecek Ghost’u, Zephyrus’u, Blade’i bütün ince sistemleri kullandım, ilk defa bu kadar iyi soğutulanını görüyorum. Bu ince ve şık sistemlerin aşil topuğu da soğutma olduğundan aslında Triton 500 kendi sınıfında resmen çığır açıyor.

Triton 500’ün küçük, 35.8cm x 25.5cm’lik ebatları sizi şaşırtmasın halen 15.6” monitöre sahip, ama ne monitör. 300Hz tazeleme oranı, 3ms tepki süresi olan şahane bir IPS ekran. Tazeleme hızının yüksek olması önemli çünkü ekran 1080p olduğu için bu çözünürlükte Core i7-10750H ve RTX 2080 Super MaxQ ile çok ciddi performans alıyorsunuz. Yani sırf rakam olsun diye değil o tazeleme hızı.

Yakalaması Kolay Değil

Bu kadar güzel şeylerden bahsedince tabi bunun ucuz bir sistem olmadığını da tahmin etmişsinizdir. Ama son gördüğümde 20.000TL’ye satılıyordu ki, bu özelliklerine göre gayet makul bir fiyat. Zaten o yüzden gelen ilk parti havada kapıldı gitti. Şu an fiyatından çok piyasada bulması dert bu modeli. Ne yazık ki iyi bilgisayarlar az az gelip, kapış kapış gidiyor bu aralar.

Görünüşü, hissiyatı, özellikleri, performansı her şeyi dört dörtlük Predator Triton 500’ün üstelik fiyatı da gayet makul. Diyeceksiniz ki o zaman sat Helios 300’ü ikinci elden, kap bir tane Triton 500 sonraki parti geldiğinde (bunu diyen iç ses tahmin edersiniz). İşte burada geliyoruz Triton 500’ün “ama”sına. Çok iyi fikir ama… Triton 500’de beni bozan bir özellik var, anakartın ters olması. Acer bu kadar özelliği, bu ufacık kasaya, bu soğutmayla yerleştirebilmek için sistemin anakartını ters çevirmek zorunda kalmış. Bu yüzden Triton 500’ün alt kapağını çıkarınca sadece bir anakart arkası görüyorsunuz. Bellek ve SSD’lere ulaşmak için anakartı da sökmeniz gerekiyor ki zahmetli ve riskli bir iş.

Üstelik Triton 500 tek SSD yuvası ile geliyor. Aslında o SSD yuvasında çok hızlı 1TB SSD olduğu için çoğu kullanıcı için bu anlattıklarım sıkıntı değil. Yani 1TB SSD ve 32GB belleğin var zaten kasanın işini açıp ne yapıyorsun? Ama ben hali hazırda Helios’un 3 sürücü yuvasına 2.5TB SSD doldurdum. Eğer benim gibi sürekli sisteme bir şeyler takıp çıkarıyorsanız bu sorun. Yoksa ilerde SSD büyütmek isteseniz servisinde güvenle yaptırırsınız.

İşte böyle… Aklınızda, gönlünüzde kalan ama eninde sonunda geçip giden bir güzellik Triton 500. Bu sadece şahane bir oyuncu bilgisayarı değil. Bir tutku objesi.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum