Donanım İnceleme - Razer Blackwidow V3 Mini Hyperspeed

Phantom Edition

BlackWidow V3 Mini Hyperspeed, Razer’ın ilk %65 form faktörlü klavyesi. Bildiğiniz gibi artık %60 form faktörlü klavyeler oldukça yaygın, ama bunlar her ne kadar masaüstünde kuş kadar yer kaplıyor olsalar da özellikle de ok tuşlarından mahrum olmaları yer almaması ve çeşitli fonksiyonların da diğer tuşlara atanmış olması bu fonksiyonlara alışık olan oyuncular için rahatsızlık kaynağıydı.

%65 form faktörlü bu klavyede tabii ki hala daha bir nümerik klavye veya üst sıra fonksiyon tuşları yok, ama hem ok tuşları oldukça güzel biçimde yerleştirilmiş, hem de tek sıra halinde Del, Pg Up, Pg Dn ve Ins tuşları mevcut. Sağ taraftaki Shift, Alt, Ctrl ve Fn tuşlarının enleri haliyle daha kısa, ama bu tuşların parmağınıza küçük geleceğinden şüpheleniyorsanız da sol tarafta yine bu tuşların tam boyutlu karşılıkları var. Yani böylece tuşların ergonomisi bozulmadan özellikle de oyunculara yönelik güzel bir form faktörü ortaya çıkıyor.

Form faktörü olayını açığa kavuşturduğumuza göre bu klavye hakkında bilmeniz gereken üç şeyi söyleyeyim.

Öncelikle BlackWidow V3 bildiğiniz gibi mekanik bir klavye ve iki farklı switch seçeneğine sahipsiniz: yeşil ve sarı. Ben şahsen yeşil switchleri ses ve geri bildirim olarak daha çok seviyorum, ama bu tür bir klavyeyi satın almadan önce switchleri denemenizde veya ses kıyaslaması yapan videoları izlemenizde büyük fayda var.

İkincisi, bu bir Hyperspeed klavye. 2.4G alıcısıyla birlikte kullandığınızda inanılmaz düşük latency sağlıyor, gerçekten de kablolu klavyeden farkını hissetmeniz mümkün değil. Özellikle de oyunlarda bunun ne kadar önemli olduğunu eminim ki söylememe gerek yoktur. Ama bu demek değil ki klavyenin tek parladığı nokta 2.4G bağlantı; Bluetooth ile de performansı çok iyi. BT ile üç cihaza kadar bağlantı kurabiliyorsunuz, o da yetmezse diye bir de çıkarılabilir USB kablosu var. Ben 2.4G alıcı ile bilgisayarıma, BT ile de telefon ve televizyonumla eşleştirmiştim ve bunlar arasında geçiş yapmak tahmin edebileceğiniz üzere çok kolay. Böyle ufak tek bir klavyeyle ihtiyacınız olan farklı medya bileşenleri yönetebilmek büyük rahatlık.

Üçüncüsü ise, hayalet tuş takımı! Bendeki versiyon Phantom Edition ve klavyenin en beğendiğim özelliklerinin başında da bu tuş takımı geliyor işte. Daha önce Razer Phantom Keycap Upgrade Set incelememde bu tuş takımının nasıl bir şey olduğunu anlatmıştım. Masaüstünde simsiyah bir klavye gerçekten de çok şık duruyor, sonra bilgisayara güç veriyorsunuz ve ortam ışıl ışıl! Bu tuş takımının saydam alanının fazlalığı bu tür klavyelerde çok iyi sonuç veriyor. Zaten o yazımda da “BlackWidow'da ise dört dörtlük bir ışıma söz konusu.” derken bunu kast ediyordum.

Yalnız bu klavyeyle ilgili dikkat etmeniz gereken bir nokta var, o da bilek desteği konusu. Razer’ın bilek destekleri hala daha üç cins: tam boy klavyeler, mini klavyeler (%60) ve tenkeyless klavyeler. Dolayısıyla alacağınız bir mini klavye bilek desteği, bu klavyeye göre biraz küçük kalıyor. Bu kullanım açısından çok büyük bir sorun değil ama görsel olarak göze o kadar da hoş gelmiyor maalesef.

Çoğunlukla kablosuz olarak kullanacağınız bu klavyenin RGB kapalı halde yaklaşık 200 saat batarya ömrü var, sıfırdan şart etmesi ise yaklaşık 5 saat sürüyor. Ancak RGB aydınlatmayı %100 parlaklıkta kullanmaya karar verirseniz o zaman batarya süresi bir gün civarına düşüyor. Eğer geceleri şarja takarım, gün içinde kullanırım diyorsanız sorun değil ama yine de aydınlatma değerini orta seviyelerde tutmak daha verimli olabilir.

Gelelim fasulyenin faydal… Pardon, işin maddi kısmına. Bu gerçekten de pahalı bir klavye, çünkü henüz Türkiye’de satışı yok. Razer’ın kendi sitesindeki fiyatlara bakınca da klavyenin yanında 190€ (Phantom için 210€) yazdığını görüyoruz. Buna %20 vergi ve kargo eklerseniz hiç de hesaplamak istemeyeceğiniz seviyelere çıkan bir fiyatı var. İşte bu noktada distribütörlere büyük iş düşüyor. Örneğin 140€’luk Blackwidow V3 1400 TL, 110€’luk Ornata V2 800 TL, 70€’luk Cynosa V2 600 TL civarına satılıyor ülkemizde. Dolayısıyla bu klavyenin de buna benzer bir kur hesabıyla (kabaca bir hesapla 2000 TL diyelim) satışa sunulması halinde günlük işleriniz ve oyunlar için kullanabileceğiniz en iyi klavyelerden biri olduğunu söyleyebilirim. Ama aksi halde yurtdışından getiririm, Amazon’dan alırım falan diye düşünürseniz cüzdanınızda çok derin bir boşluk açacaktır ve o boşluğa değmez.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum