Donanım İnceleme - Razer Kishi V2

Telefonda oyun keyfini katlamanın yolu

Razer bundan yaklaşık iki yıl önce Razer Kishi ile cep telefonlarında daha rahat oyun oynamayı sağlayan mobil kontrolcüsünü tanıtmıştı. Kishi her ne kadar dönemine göre güzel bir cihaz olsa da bazı eksikleri mevcuttu. Örneğin elastik köprüsü çok sağlam tutunamıyordu; büyük telefonlar, özellikle de kamera çıkıntıları olanlar Kishi’ye sığmayabiliyordu. Yine de buna rağmen deneme şansı elde ettiğim için rahatça söyleyebiliyorum ki kullanımı kolay ve etkili bir kontrolcüydü.

Razer, Kishi V2 ile neredeyse her yönden ilkinin üzerine çıkan ve bugüne kadar gördüğüm en kullanışlı mobil kontrolcülerden birine imza atmış. V1’in katlanabilir tasarımından vazgeçen V2 (elastik köprü yerine sert köprü kullanılmış) kompaktlıktan taviz vermesine rağmen diğer özellikleriyle çok üst seviye bir kontrolcü olmuş. Örneğin artık membran düğmeler yerine mikro-switchler var ve bu da hem kaliteyi, hem basış hissini çok arttırmış. Neredeyse 18 santime kadar açılabilen köprüsüyle çok büyük telefonları bile rahatça kullanabilmek de önemli bir avantaj.

Kapalı halde bile Xbox Series kontrolcüsünden daha geniş

Aslında V2’nin tasarımı iPhone için önceden satışa sunulmuş olan Backbone One’a bir hayli benziyor. Razer mühendislerinin ‘daha iyiye nasıl ulaşırız?” sorusunun cevabı için rakiplerini iyi analiz ettiği belli. Ancak bu kayan köprü tasarımı tabii ki V2’nin V1’e göre daha fazla yer kaplamasına neden olmuş: V2 kapalı halde 18 santim civarı bir genişliğe sahip.

Kishi’ler Xbox kontrolcülerine benzeyen asimetrik tasarım kullanıyor. Yani sol analog kol üstte, sağ analog kol altta kalacak şekilde. Sağ ve sol tarafta tetik ve omuz düğmelerine ek olarak birer tane de programlanabilir düğme var. Sağ tarafa bir de Razer Nexus düğmesi eklenmiş ki telefonunuza Nexus kurduğunuz zaman V2 bazı yeni özelliklere de sahip oluyor, bunlardan biri de ekstra düğmeleri programlayabilme özelliği. Sağ tarafta yine USB-C portu var, bu sayede oyun oynarken telefonunuzu şarj etmeniz de mümkün.

V1 ile V2 arasında analog kollar bakımından da fark var: V2’de kullanılan kollar daha küçük. Boyut olarak joy-con kollarına daha çok benziyorlar. Ben bundan rahatsız olmadım, aksine diğer düğmelerin büyüklükleriyle kolların büyüklüğü bana çok orantılı geldi ve rahat hissettirdi.

Şimdi işin teknik kısmını bir kenara bırakalım. Razer Kishi V2, telefonumu gerçek bir oyun makinesini dönüştürdü ve açıkçası sıfır gecikmeli performansına hayran kaldım. Tüm düğmelerde micro-switch kullanılması dokunsal geri bildirimi üst seviyeye çıkarmış durumda. İlk olarak tabii ki Diablo Immortal’la bir test yapayım dedim. Immortal’ı aslında dokunmatik ekran üzerinden oynamak çok kolay bildiğiniz gibi, ama işin içine kontrolcü girince de hiç fena olmadı. Fena olmadı diyorum, çünkü ekrandan oynamaya alıştığım için kontrolcüden istediğim performansı alamadım, yalan yok. Bunda Diablo Immortal'ın tamamen mobilde rahat oynanmak üzere tasarlanmış olmasının da etkisi var tabii.

O zaman dedim bu cihazı gamepad ile oynamayı sevdiğim oyunlarla deneyeyim. Steam Link üzerinden kütüphanemden birkaç PC oyunu seçtim öncelikle. Telefonum bir anda taşınabilir el konsoluna, hatta abartı gibi olmasın ama Steam Deck’e dönüşüverdi. İyi bir ev içi bağlantı ve Kishi V2 sayesinde gerçekten de son derece güçlü bir PC el konsoluna sahip olmuş oluyorsunuz. Denediğim hiçbir oyunda en ufak bir zorluk yaşamadım, gerçek bilgisayarda gamepad ile oynamaktan farksız bir deneyim yaşattığı Kishi V2.

Bilgisayarda gamepadle oyun oynamaktan farksız bir performansı var

Ama ben bununla da yetinmedim ve bu sefer de Steam Link üzerinden Switch emülasyonuyla Mario Odyssey denedim. Cihaz bir anda Steam Deck’ten Switch’e dönüşüverdi. Ayaklarımızı uzatıp cep telefonunda gecikmesiz, son derece akıcı kontrollerle Mario Odyssey oynamak gerçekten süper bir tecrübeydi. Hele ki benim gibi Switch’i olmayanlar için bu kontrolcüyle bir anda el konsolu formunda Switch rahatlığı yaşamaya başlayabiliyorsunuz, oradan da bir artı puan yazalım.

Kishi V2 artık masamın üzerinde, diğer gamepadlerimin yanında duruyor, yani aktif olarak kullanıyorum. PC’de başladığım bir oyuna bazen gidip salonda yayılarak cep telefonundan devam ediyorum, balkonda otururken oyun oynayabiliyorum. Yani deneyip bir kenara bıraktığım bir aksesuar olmadı Kishi V2. Bunun GeForce Now’ı var, Netflix üzerinden oynanan oyunları var, var da var. Ekrana dokunarak oyun oynamanın, ekrandaki görünür alanı oldukça azalttığını düşünenlerdenim. Dolayısıyla bu tarz bir çözüm mobil cihazda oyun oynamak için çok daha etkili ve eğlenceli.

Şimdi tabii ki “bu güzellik kaç para?” diye düşünüyorsunuz. Evet, kesinlikle ucuz değil, kendi sitesinde perakende satış fiyatı 120€. Eğer sizin için alıp getirecek biri yoksa kargosuydu, vergisiydi derken 2500 liralık bir cihaz söz konusu.

Ama işte bu noktada da şöyle düşünmek lazım. Bugün bir Series 9 kontrolcünün ne kadar olduğuna baktınız mı? 1600 liradan başlıyor. DualSense? 1800 liradan başlıyor. Maalesef artık ülkemizde durum bu, kontrolcü fiyatları zaten çok yüksek. Dahası, Kishi V2 istiyorsanız bir oyuncusunuz demektir ve bu da elinizdeki oyuncu telefonuna muhtemelen 20 bin liranın üzerinde para vermiş olduğunuz anlamına geliyor. Böyle düşünürsek Kishi V2 de bir lüks eşyası olmasına rağmen fiyatı oyuncu telefonları ve kontrolcülerin fiyatlarıyla çok da ters düşmüyor bence. Mobil oyun keyfinizi çıkardığı seviye düşünülürse, eğer telefonunuz öncelikli oyun oynama aracınızsa ve/veya benim gibi Steam kütüphanenizi cebinizde taşırken bir kontrolcünün rahatlığıyla oyun oynamak istiyorsanız Kishi V2 kesinlikle çok iyi bir yatırım.

Cihazla ilgili aklınıza takılan sorular olursa sormaktan çekinmeyin.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum