Buralar da pek bir sıcakmış
Devamını okuGün geçtikçe oyunlarımızın boyutları da zirveye çıkıyor. Öyle ki yeni nesil konsollarda bile bu durum büyük bir sorun haline dönüşecek gibi görünüyor. Oyunların artan teknolojileri nedeniyle yükselen boyutlarına bir de ek paketler ve içerik güncellemeleri eklenince, dosyaların sayısı ve boyutu dudak uçuklatabilecek seviyelere ulaşıyor.
Bugün bizler de sizin için en çok yer kaplayan oyunları derledik. Neden 10 değil de 11 derseniz, en alt sıradaki Rainbow Six Siege'in önceki ve sonraki dosya büyüklükleri arasında ciddi bir fark olduğu için liste dışı kalmasını istemedik aslında :) Yazıda bahsi geçen oyunların dışında Borderlands 3, ARK: Survival Evolved, Assassin's Creed: Odyssey gibi oyunların da 100 GB barajını aştığını söyleyelim.
Oyunların boyutlarını, görsel DLC’leri ve ek paketleri ile birlikte ele aldık.
11 – Rainbow Six Siege (PC) - 130 GB+ (Artık 70GB)
Listemize eski boyutu ile girmeyi başaran Rainbow Six Siege, belki de son on yılın en dikkat çekici FPS oyunlarından biri. Her yeni sezonu ile birlikte mutlaka içerik anlamında güncellenen oyun bir dönemler PC’lerimizde tam 100 GB yer kaplıyordu. Yıllar içerisinde her anlamda değişen ve gelişen rekabetçi FPS oyunu, şu sıralar boyutunu 70GB’a kadar küçülttü.
10 – Destiny 2 (PS4 - PC) – 165 GB (Artık 71 GB)
Bungie, Destiny 2’yi planlarken uzun süre bizlerle kalacak bir oyun olmasını istediğini ifade etmişti. Şimdilerde “Servis Oyunu” adını verdiğimiz türün en iyi örneklerinden olan Destiny 2, her yeni sezonu ile birlikte ek güncellemeye kavuşarak büyüdü. Fakat oyunun en “hacimli” dönemler, Shadowkeep DLC’si ile gelerek boyutunu tam 165 GB’a kadar çıkarttı. O dönemler sadece ek paketi yüklemek için bile PS4 ve PC’nizde 165 GB yer açmanız gerekiyordu.
9 – Red Dead Redemption 2 (PC) – 116 GB+
Red Dead Redemption 2 kadar detaylı bir oyunun listede bulunmaması tabii ki mümkün değil. Uzun bir süre konsollara özel olarak kalan oyun 2019 yılında sürpriz şekilde PC üzerinde çıkış yapmıştı. Açık dünyasında bol bol detay içeren Red Dead Redemption 2, bilgisayarınızda 116 GB'ı aşan bir yer kaplıyor.
8 – Halo: The Master Chief Collection (XBOX) – 120 GB+
Halo efsanesini tek bir potada toplamak isteyen Microsoft, maalesef ilk günlerinde büyük hayal kırıklığı yaratan The Master Chief Collection’ı konsol oyuncularının beğenisine sunmuştu. Fakat güncellemeler ile birlikte güçlenen seri şu anda pek çok Xbox kullanıcısının kütüphanesinde yer buluyor. Hayatına 59 GB’lık bir oyun olarak başlayan The Master Chief Collection, henüz ilk gün aldığı 20 GB’lık güncelleme ile birlikte yolunun uzun olduğunun sinyallerini vermişti. Tüm paket şu sıralarda 120 GB’ı aşan bir boyuta sahip.
7 – Microsoft Flight Simulator (PC) – 120 GB+
Microsoft Flight Simulator’ın listenin sonlarında olması sizleri şaşırtmasın zira bu oyun henüz yaşam döngüsünü tamamlamadı. Yani oyunun ilerleyen yıllarda bu listenin zirvesine oynayabileceğine inanıyoruz. İçerisinde bulunan tüm uçaklar ile birlikte şu anda PC’de 120 GB’ı biraz aşan yer kaplayan Microsoft Flight Simulator, yeni uçak modelleri ve helikopterler ile güncellenecek. Buna ek olarak oyunun yeni nesil konsollar üzerinde de çıkış yapacağını hatırlatalım. Oyunun konsol versiyonlarının, PC versiyonundan da büyük olabileceğine inanıyoruz.
6 – Hitman 2 (PC) – 140 GB+
Hitman 2’yi listenin altıncı sırasına yerleştiren tek şey oyunun aslında Hitman 1 ve 2’yi içeriyor olması. Orijinal oyunun remaster hali ile karşımıza çıkan Hitman 2, yapay zeka konusunda da muadillerinin bir hayli önünde. Kalabalık caddeler, sokaklar ve partilerin bulunduğu oyunda her NPC’nin farklı tepkiler verebilmesini sağlamak kolay bir iş değil. Oyuna gelen yeni ek paketlerin de dosya büyüklüğünü artırdığını belirtelim.
5 – FF XV Windows Edition (PC) – 150 GB+
Final Fantasy XV Windows Edition devasa bir açık dünyaya ve içerisini dolduran FF serisine özel canlılara sahip. Oyunun Steam sayfasına göre bu devasa dünyayı bilgisayarınıza indirebilmek için 100 GB boş alana sahip olmanız gerekiyor. Öte yandan yukarıda da belirttiğimiz gibi bu liste için oyunların tüm DLC’lerini de dosya boyutuna ekliyoruz. 4K Çözünürlük Paketi desteği sunan FF XV Windows Edition, bu görsel güncelleme ile tam 155 GB boyuta sahip oluyor.
4 – Quantum Break (Xbox One) – 170 GB+
2016 yılında çıkış yapmış olmasına rağmen Quantum Break’in hala güzel görünüyor olmasının bir sebebi var. Control ile birlikte oyun dünyasını sallamadan önce teknolojik gelişimlerinin bir kısmını bizlere göstermek isteyen Remedy, zamanı kontrol edebildiğimiz bu oyunda motion capture teknolojisini de kullanmıştı. Xbox One’a özel görsel güncellemeler ile birlikte 170 GB boyuta ulaşabilen oyun, 500 GB’lık konsolların yarısını doldurabilecek kadar büyüktü.
3 – Medal of Honor: Above and Beyond (PC) – 180-340 GB
Listemize burun farkı ile girmeyi başaran Above and Beyond, bu yılın en çok merak edilen VR oyunları arasındaydı. Yayınlanan videolarda teknik yönünün kuvvetli olduğunu gördüğümüz oyun, sizden tam 340GB’lık boş alan istiyor! Oyunun listemizin zirvesinde olmamasının tek sebebi ise yükleme işleminin ardından toplam alanın 177 GB’a düşüyor olması. Bununla birlikte yılın en dikkat çekici oyunlarından biri olan Half-Life: Alyx’in sadece 70 GB alan istediğini hatırlatmakta da fayda var.
2 – Call of Duty: Black Ops Cold War (Xbox Series X, PS5) – 200 GB+
Geldik listemizin tahmin edebileceğiniz ilk iki sırasına. Bu yıl çıkan yeni Call of Duty oyunu herkesin radarına Trabzon Havalimanı sayesinde girmişti. Yeni nesil konsolların çıkışında indirilebilir birkaç oyundan biri olan Black Ops Cold War, Xbox Series X üzerinde 186.5 GB yer kaplıyor. Buna bir de battle royale modu olan Warzone’u eklediğinizde toplam büyüklük 200 GB’ı aşıyor. PS5 kullanıcılarında ise bu rakam 220-230 GB arasında değişiyor.
1 – Call of Duty: Modern Warfare (PS4 Pro, PC) – 250 GB+
Sıkı bir CoD hayranı olarak son yıllarda oynadığım en iyi CoD oyununun Modern Warfare olduğunu gönül rahatlığı ile söyleyebilirim. İçimin almadığı şey ise artık açmadığım oyunun bilgisayarımda neredeyse 250 GB’a yakın yer kaplıyor olduğu. Tüm paketleri yüklü halde dudak uçuklatan bir büyüklüğe sahip olan Modern Warfare, seçilebilir yüklemeleri sayesinde bu yükün büyük bir kısmından kurtulmayı başardı.
Modern Warfare'mı kaldı hocam. Her yerini CW içerikleriyle doldurdular, gözümüze gözümüze sokuyorlar. Parasını verip aldığım oyunun arayüzü diğer oyunun kalıntılarıyla dolu. Ana menüye, yükleme ekranına kadar sokuşturulmuş vaziyette.
Evet konuyla alakasız ama ikisini arka arkaya görünce yazma gereği duydum. Özellikle MW2019'dan sonra Cold War hakikaten eksik ve keyifsiz kalıyor. Şükür açık beta yayınladılar da ne mal olduğunu gördük.