Oyunlardan Para Kazanmak: Şehir Efsanesi Mi Gerçek Mi?

“Kapat artık şu bilgisayarı.” diyen anneye cevaplar hazırladık.

 Bu yazı daha önce Oyungezer Dergisi'nde yayınlanmıştır.

Lidyalılar parayı buldu, bizi unuttu! Her ne kadar Lidyalıların buldukları şey bugün dünya düzeninin her eleştirilebilir parçasının baş mimarı olsa da, parasız yapabiliyor muyuz ki sayın okur? Para kazanmanın epey dertli ve sıkıcı olduğu konusunda genel bir kabul olsa da, aramızda bazı şanslılar var ki onlar sadece eğlenerek yaptıkları hobileriyle uğraşıp bir de üstüne para kazanıyor. Eh, durum böyle olunca hayatı oyun olan insanlar olarak, uzaktan kıskanmak yerine belki de "Oyunlardan nasıl para kazanırım" diye düşünmeye başlamalıyız. Peki ama sadece oyun oynayarak para kazanmak mümkün mü?

Oyunlardan “alternatif” biçimde para kazanmanın kökleri, Lidya'ya değil, oyunların herkesin birlikte oynadığı ve yaşadığı devasa evrenlere dönüşmesine dayanıyor. Genellikle kolay yoldan "level atlama" amacına hizmet eden bu sistem, kapalı kapılar ardında MİLYORLARCA liranın (hakikaten büyük paralardan bahsediyorum) döndüğü dev bir bünye aslında.

Ahmet Burkaytar adlı “bir arkadaşım”ın anılarını anlatacağım bu dosya konusu için şimdiden not edelim de başınız ağrımasın, burada yazan çoğu hikâye ve yöntem, elinizde bulunan oyun hesabının banlanması, risk altına girmesi ve bin türlü sıkıntılı sonuçlar doğurabilir. Ahmet Burkaytar yapmış olabilir, ama olsun. Katil biyogafileri okuyup katil olmuyorsak, şimdi de aynı şekilde uslu durmakta fayda var. Bizden söylemesi.

WORLD OF WARCRAFT VE BİTMEYEN GOLD MEVZUSU

“World of Warcraft da öldü artık yaaae” dediğimiz 52. yıldayız ama ölmüyor bu meret arkadaşlar. Üstüne üstlük WoW aradan geçen onca seneye rağmen hâlâ ParaKazandıranOyunlar.xlsx isimli çok gizli dosyanın ilk maddesi olarak yerini koruyor. WoW ile ilgili oyun içi her şeyden para kazanmak neredeyse mümkün. Bugün hâlâ oyun içi 1000 gold ortalama 2TL’den alıcı bulurken, son seviyeyi vurmuş ve eşyalarıyla caka satılabilecek oyun içi karakterler 1000TL gibi fiyatlarla alınıp satılıyor.

Özellikle Asya ülkelerinde çok büyük bir sektör haline gelen World of Warcraft oyun içi eşya ve altın satışı, Blizzard'ın geçtiğimiz yıllara göre daha bir hoşgörüyle yaklaştığı bir konu haline geldi. Eskiden insanların gözünün yaşına bakmadan hesaplarını süresiz olarak uçuran Blizz'in yeni politikası, daha fazla WoW oyuncusu kaybetme riskini almak istememesi şeklinde yorumlanıyor. Ahmet Burkaytar’ın Çinli altın satıcısı kız ile tanışmasından dört yıl sonra İstanbul’da yüz yüze görüşmesi de ilginç bir anekdot olarak burada dursun (evet kız hâlâ aynı işi yapıyor ve kendi sitesini açtı).

ZYNGA, POKER VE BİRKAÇ YIL ÖNCESİ

Facebook hayatımıza girdi gireli, oyuncu olmayan kesimler de bu dünyayla tanıştı. Hatırlayanlarınız olacaktır, Zynga’nın meşhur poker uygulaması birkaç yıl öncesinin en popüler Facebook oyunlarındandı. Cin arkadaşım Ahmet'in lise yıllarında bulduğu bir açık sayesinde, bu meşhur uygulamadaki poker çipleri kolaylıkla iki katına çıkarılabiliyor, üstüne üstlük bir milyon adedi de üç liradan feci şekilde alıcı buluyordu. Önceleri GittiGidiyor ve bilimum sanal market sitelerinde kabul gören bu sanal poker çipi satışları, neredeyse tüm firmaların önlem almasıyla birlikte daraldı ve gizli kapaklı hale geldi. Fakat Zynga’nın da açıklarını kapatmasına rağmen bu ticaretin tamamen bittiğini söyleyemeyiz. Peki Ahmet'e ne oldu? O hem kumarda kaybetti, hem de aşkta. Şu an ayın 7'si gelse de KYK bursu yatsa diye bekliyor.

 


 

 TEST ETTİM, ONAYLIYORUMCULUK

Ülkemizde oyun sektörü henüz ham bir meyveden farksız ama yurtdışında onlarca olgun meyveden (hatta bazılarının çürümeye başladığından) ve kazanılan para ölçüsünde harcamaların da çeşitlendiğinden bahsedebilir durumdayız. Örneğin irili ufaklı birçok oyun firmasının, özellikle online oyunlarının çıkışından önce maaşlı olarak "beta tester"lar çalıştırdığını biliyorsunuzdur. Mesai şeklinde tam bir gün olarak yapılan bu düzenli iş, piyasaya sürülmeden oyundaki bug'ların minimuma indirilmesini amaçlıyor ve tahmin edebileceğiniz gibi tamamen yasal bir kazanç kapısı. Ağzınız sulandıysa devam etmeden önce onu bir silelim; neredeyse hiçbir firma test için işe aldığı insanlara güzel paralar vermiyor. En iyi şirketlerde bile saatliğine 10$ verilen bu işin eğlenceli olacağı da şüpheli. Kötü bir oyuna inceleme yazmanın bile ne kadar zor ve sıkıcı olabileceğini tattıysam, bir Metin2 klonunun test bölümünde çalıştığımı düşlemek bile istemiyorum. Huh!

SECOND LIFE VE GÜNLÜK İKİ MİLYON DOLARLIK EKONOMİSİ

Şimdilerde popülaritesini yitirmiş olsa da, bir dönemin en büyük fenomenlerindendi Second Life. Üç boyutlu bir dünyada insanlarla kaynaşma ortamının arka planında gerçek bir para piyasası olan ve buradan kazandıklarınızı gerçek banka hesabınıza aktarabileceğiniz bir yapısı var Second Life’ın. Bildiğin ikinci hayat yani gerçekten. Oyunda kendi dükkanınızı açıp gerçek hayatta yapabileceğiniz çoğu işi orada da yapabiliyorsunuz. Photoshop ile tasarlayacağınız oyun içi karakter parçaları (ten, surat, iskelet vb.) ile aylık düzenli olarak gelir elde etmeniz, şaka gibi ama mümkün. Şimdilerde “öldü” denilen piyasasında bile günlük olarak iki milyon doların döndüğü söylenen Second Life'ın garip de bir hukuk davasına konu olmuşluğu var: Oyundan toprak satın alıp sekiz yıl boyunca online olmayan bir oyuncunun sahip olduğu tapular, yapımcı firma tarafından iptal edilip imara açılır. Dokuzuncu yılda online olan oyuncu, sahip olduğu toprakların elinden alındığını görünce firmaya karşı dava açar ve kazanır. Bu tarihteki ilk oyun içi mülkiyet davası olarak kayıtlara geçer.

OYUN REHBERCİLERİ

Eminim ki özellikle mobil platformların uygulama dükkanlarında adını arattığınız bir oyunun hemen altında bir de e-book tarzı rehberinin satıldığını görmüşsünüzdür. Bu rehberlerin çoğunlukla yapımcı firmalar ile alakası yok ve uyarı gelmedikçe satışlarına göz yumuluyor. Ahmet Burkaytar’ın yaptığı testlere göre, içerik kaygısı gütmeden alelacele 10-15 sayfadan oluşturulmuş bir oyun rehberinin bile satışından 100-150 dolar gelir elde etmek işten bile değil. Özellikle tutmuş ve dünya çapında hit olmuş bir oyunun ilk rehberlerinden birini yazdığınızda, uzun bir süre aylık, iyi ve sabit bir geliriniz olacağı neredeyse garanti. Ama rekabeti ve yasal sorunları da göz önüne alırsak, hedefi çok da büyütmeden küçük oyunlar için rehber hazırlayıp sürümden kazanmak daha mantıklı duruyor. Programlama bilgisine ihtiyaç duymadan, rehberlerinizi “reklam ekleme” koşuluyla mobil uygulama haline getiren birçok site de mevcut. Ahmet diyor ki, siz bunu bir düşünün.

 


 PROFESYONEL OYUNCULUK

Ve nihayet, Türkiye'de kulağa tanıdık gelebilecek, örneğini bulabileceğiniz bir yöntem! Profesyonel oyunculuk ülkemizde gerçek anlamını geçtiğimiz bir iki sene içinde kazanmış olsa da özellikle FPS oyunları için daha uzun bir geçmişe sahip. Yüksek yetenek, zaman ve efor gerektiren bu iş, oyun oynamayı ve genellikle sadece tek bir oyunu oynamayı iş haline getiriyor. Bugün herhangi orta ölçekli bir e-spor turnuvasında kazanan takımın binlerce dolar kazandığını düşünürsek, fena da bir kazanç kapısı sayılmaz. Sponsor ücretleri ve reklam gelirleri de cabası. Ama Burkaytar’ın dediğine göre profesyonel oyuncu olmak konusunun iki zorlu ve kötü yanı var:

1-Muhtemelen e-spor turnuvalarında derece alamayacak ve heves ettiğinizle kalacaksınız.

2- İsterseniz dünyanın en ünlü oyuncularından biri olun, Taksim barlarında gözler size değil yanınızdaki kaslı ve küpeliye dönecek :(

Denemesi bedava, belki de gizli yeteneğiniz size mükemmel paralar kazandıracaktır, kill bill’ir?

 

HESAP BAKICILIĞI

Ne zaman "Browser oyunları eski etkisini kaybetti" desek, yeni bir tanesi patlıyor ve Türkiye’yi ve eş zamanlı olarak dünyayı resmen ele geçiriyor. O yüzden tıpkı “Son Final Fantasy oyunu!” gibi, "Son popüler browser oyunu" lafının da fanteziden ibaret olduğunu kabullenmiş durumdayız. Konumuza gelirsek; büyük özellikle browser oyunlarının sunucu liderlerinin aldığı bir hizmet, sizi bir nevi "online bebek bakıcısı" yapabilir. Şöyle ki; tatile çıkan ya da belli bir süre için internete erişemeyecek hesap sahipleri, hesabını dondurarak sıralamada aşağılara düşmek istemez ve hesabı başıboş bırakıp saldırılarla birlikte darman duman olmayı kabullenemez. İşte bu evrede “hesap bakıcılığı” devreye giriyor. Genellikle oyunların resmi olmayan fan sitelerinde yapılan anlaşmalar ile ortalama bir maaş ücreti karşılığında hesap bakıcıları kiralanabiliyor. Belirli şartlar ve sıralamadan düşmesi koşuluna karşılık işin başında ve sonunda yarı yarıya yapılan ödemeler, biraz da olsa güven de içermek zorunda. Bu olaydan ağzı yanan birçok oyuncu olmasına rağmen, henüz bir alternatif yöntem olmadığı için hesap bakıcılığı hâlâ popüler.

YOUTUBE’DA OYUN KANALI

Youtube’un Türkiye’de de Adsense hizmetini açması ile sizlerin de yasal olarak  gerçekleştirilebileceği bu uygulama, hiç de fena bir kazanç seçeneği değil. Eğlenceli bir sunumla yapılan oynanış videoları, her zaman oyuncuların gözbebeği olmuştur. Hele bir de kanalınızı takip eden insanları çoğaltabilirseniz, düzenli bir gelir elde etmek hiç de uzak bir ihtimal değil. Youtube videolarınızda para kazanma seçeneğini açtığınızda ortalama olarak 1 milyon izlenmeden 1000TL gelir elde ediyorsunuz. Oyunları seri olarak videolaştırmak ve oyun çeşidini artırmak da gelirinizi yükseltmenin alternatif yolları. Elbette dil olarak İngilizceyi tercih ederseniz kazancınız misliyle artacaktır. Youtube’un sizden tek isteği, oynanış videosunun sessiz olmaması. Yani canlı ve sesli olarak bir sunum yapmanız şartı var. Son olarak, Sinan Abi’nin İlk 10 Dakika videolarından kazandığı paralarla okyanus ortasında bir ada aldığını biliyor muydunuz?

TÜRLÜ SIMS FANTEZİLERİ

Şaka şaka.

 


 MOBİL OYUN SERİSİ

Oyun motorları öyle gelişti ki tek bir satır kod yazmadan sadece “Bu olursa şu olsun” tarzı görsel yönergelerle iki boyutlu oyun yapmak çocuk oyuncağı haline geldi. GameMaker motoruyla Hotline Miami’nin yapıldığı bir dönemdeyiz. GameMaker’ın bu avantajını göz önünde bulundurursak, birkaç gün dişimizi sıkıp kendimizi eğittikten sonra basit iki boyutlu shooter oyunlarını kolayca yapabiliriz. Oyunlarımızı AppStore ve Android dükkanlarında “ücretsiz” olarak yayınlayıp AdMob ile oyun içi reklam almak, yayınladığımız oyun sayısı arttıkça bize çok ve düzenli bir gelir sağlayacaktır. Şu an birçok kişi tarafından kullanılan bu yöntemi kaybedecek bir şeyinizin olmadığı bir tecrübe olarak da düşünebilirsiniz. Uygulama dükkanlarının içerik kalitesine değil, yasal ve teknolojik yeterliliğe baktığını düşünürsek, Ahmet Burkaytar dostumun buradan çok ekmek yemiş olmasına da şaşırmıyorum. Retro oyunların eski dönemlerdeki gibi ilgi gördüğü bu ortamda, az çok parlak bir fikirle gayet iyi paralar kazanabilirsiniz. Hem bakarsınız kendinizi daha da geliştireceğiniz tutar ve olaylar gelişir…

DIABLO 3, DIABLO 3, DIABLO 3

Diablo 3’ün çok tartışılan oyun içi Auction House’u ile oyunda bulduğunuz değerli eşyaları para karşılığı satabildiğiniz, yine elinizde bulunan altınları da aynı şekilde paraya çevirebildiğiniz malumunuz. Ama bunlara hiç ihtiyaç duymadan sadece Auction House’dan ucuza alıp pahalıya satarak ve bunu düzenli olarak yaparak da para kazanabiliyorsunuz. Canlı örneğini Reddit’te kanıtlarıyla birlikte gördüğümüz olayın bir örneği de şöyle gerçekleşiyor: WishboneTheDog nickli bir Diablo 3 oyuncusu daha Diablo’yu bile indirmeden oyun içi ticarete dalıyor. Her gün oyun içi markette 8-10 saatini geçiren oyuncu, üç ay sonra ektiğini biçiyor ve çok küçük bir bütçeyle başladığı ticaretten 10.000 dolar kazanıyor. Yaptığı tek şey, ucuza alıp pahalıya satmak. Hem de hiçbir oyun kuralını çiğnemeden!

OYUN BLOGLARI VE TIK BAŞI REKLAM

Bugün sosyal medya etkileşimlerinin de yardımıyla özellikle küçük oyunlar interneti domine etmiş durumda. Ama bunun yanında hâlâ büyük yapımcıların oyunlarına kondurduğu hileler, sürpriz yumurtalar ve gözden kaçabilecek bilgilerin yazıldığı bloglar canla başla takip edilmeye devam ediyor. Bir oyuna dair farklı fikirler içerebilecek “ücretsiz” bir Blogspot hesabı ile, Google Adsense üzerinden para kazanmanız da bu yolla mümkün. Sistem şöyle işliyor; siz yeni ve güncel içerik üretip bunları arama motorlarında üst sırada çıkabilecek başlıklar ile yayınlıyorsunuz, her geçen gün ziyaretçiniz artıyor ve Adsense programının içerikle alakalı olarak gösterdiği reklamlar sayesinde ziyaretçilerinizin bolluğundan para kazanıyorsunuz. Hele bir de eliniz kalem tutuyor ve bu işi zevk için yapıyorsanız değmeyin keyfinize. Ahmet’ten duyduğumu da ileteyim; özellikle İngilizce blogların getirdiği tık başı ücretler Türk reklam verenlerine oranla ortalama beş kat yüksek. Kıps.

FIFA 12-13, ULTIMATE TEAM COIN ALIM SATIMI

FIFA 12 ve 13’te bulunan Ultimate Team, en iyi takımı kurmaya dayalı bir nevi menajerlik oyunu. Her maçtan 300-700 arası oyun içi para birimi olan “coin” kazanırken lig ve kupa birinciliklerinde de ekstra olarak bonus coinler kazanabiliyorsunuz. Ama Ahmet Burkaytar kardeşimiz burada da bir bit yeniği bulmuş ve fırsatı kaçırmamış. Oyunun “Fitness” ve “Contract” kartları sıkça kullanılan öğelerinden. FIFA 13 oyun içi bir Auction House’a sahip ve burada tüm eşyalar coinler ile satılıyor. Contract kartları ortalama 350-900 arasına alıcı bulurken, Fitness kartları 1500-2500 coin aralığında. Ahmet n'apıyor? Küçük bir sermaye ile bu kartları ucuza alıp maksimum fiyata yakın satıyor. Patır patır da gidiyor desek yeridir. Bu sayede günlük olarak 8000-15000 coin yapıp ister forumlarda isterse de coin alım-satımı yapan sitelere toplu olarak satarak gerçek para kazanıyor. Yani Ahmet böyle yasadışı şeyler yapmış ama kesinlikle önermiyor, aman ha! Oyunun PlayStation 3 üzerindeki coin fiyatları 100.000 için 15TL’den başlıyor, yabancı forumlarda ise daha pahalıya satıldığı görülüyor. Where are you coin?


 

 EKSTRALAR

OYUN OYNAMASANIZ DA KAZANIN!

Şu ekran kartı da ne yararlı meretmiş yahu. Oyun oynasan kazandırıyor, oynamasan yine kazandırıyor. Rublik.com adındaki site, siz bilgisayar başında değilken ya da ekran kartınızı aktif olarak kullanmıyorken size para kazandırmaya talip. Basitçe kuracağınız bir program ve ücretsiz olarak alacağınız Rublik üyeliğinizden sonra, bilgisayarınız açık kaldığı sürece ekran kartınız size para kazandıracak. İyi bir ekran kartı aylık olarak 60$ getirecek iken, model düştükçe getireceği kazanç da düşüyor. Hiç yoktan internet faturanızı çıkarmak isterseniz, fena gözükmüyor. Site: //rublik.com

Knight Online ile Geçinen Evler

Knight Online’ın el altından kurduğu eşya ve goldbar piyasası, Türkiye’de belki de birçok legal piyasadan daha büyüktür. Özellikle bundan dört sene kadar önce doruk noktasında olan Knight Online piyasası, kimi insanları milyarder etmekle kalmadı, çılgınlık, oyun karakterlerinin ev-araba karşılığı takas edilmesine kadar vardı. Donanımhaber forumlarının tozlu sayfalarında, araba ve Knight Online karakter takaslarına hâlâ rastlayabilirsiniz. Bunun yanında oyun içi para birimlerinin külçe hali olan goldbar satışları ise şaka gibi ama hâlâ sürüyor.

Devasa Online Ekonomi

Emin olun ki MMO’lara uzak olanlar için uçuk gelecek bu para kazanma metodları sandığınızdan daha yaygın halde işliyor. Avrupa Ağ ve Bilgi Güvenliği Ajansı’nın 2008 yılında yaptığı araştırmaya göre, oyun içi eşyaların gerçek parayla satılması ile oluşan sektör içerisinde yıllık en az iki milyar dolar dönüyor.

Oyun İçi Bir Mekân, Guinness Rekorlarına Girerse

Entropia Universe isimli oyun tıpkı Second Life’a benzeyen bir sistem kullanıyor. Kullanıcılar yine kendi diyarlarını satın alıp gerçek hayat benzeri işlerde para kazanıp bunları gerçek paraya çevirebiliyor. Entropia evrenindeki Club Neverdie ise Guinness Rekorlar Kitabı’na göre bu zamana kadar gerçek parayla satılmış en değerli oyun içi eşya. Jon Jacobs adlı Entropia Universe oyuncusunun evini ipotek ederek 100.000$ karşılığında aldığı bu mekan, bir gece kulübü, stadyum, alışveriş merkezi ve 1000 apartman içeriyor. Bir yıl içerisinde mülkiyetini aldığı bu sanal diyardan 100.000$’dan fazla para kazanarak kâr eden Jacobs, kulübün girişine süs için yerleştirdiği nadir bir yeşil yumurta için de 10.000$ ödemiş. Hayat garip, kuşlar uçuyor…

7000 Euro’ya Satın Alınan Karakterin Banlanması

World of Warcraft’ın etinden, sütünden, neredeyse her şeyinden para kazanılabildiğini yazımızda anlatmıştık. Ama bunun oyun kurallarına aykırı olduğu ve 2007 yılında Blizzard’ın bu konuda epey hassasiyet gösterdiğini de iletmeden geçmeyelim. Bu konuda kimi üyeler ise epey şanssız. 2007 yılında zamanın en zor bossu olan Illidan Stormrage’den düşen efsanevi iki kılıç ve Tier 6 Rogue kıyafetine sahip bir karakter, 7000 Euro’dan satılıyor. Satılıyor satılmasına ama bu yüksek meblağa sahip alışveriş kısa zamanda kulaktan kulağa yayılınca, Blizzard’ın duruma uyanması da çok zaman almıyor. Hesap süresiz olarak oyundan engellenirken, alıcının da parasını geri alamaması geriye epey üzücü bir hikâye bırakıyor.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum