Başlamadan Bilmeniz Gerekenler: Deadlock!

Valve'ın yeni bağımlılığına bakış attık

Valve’ın yeni MOBA’sı Deadlock, resmen aramızda. Uzun bir süre oyunun varlığını dahi kabul etmeyen Valve, Deadlock’un bir nevi kapalı betasını resmen başlattı. Henüz çok erken gelişim safhasında olan oyun, 100.000’e yakın eş zamanlı oyuncu sayısına ulaşarak dikkatleri üzerine çekmeyi başardı.

Biz de, pek çoğunuzun oynamaya başladığı yeni oyun hakkında size bir başlangıç rehberi hazırlamak istedik.

Alışveriş

Evet, Deadlock aslında bir MOBA. Ve temellerini diğer MOBA’lar ile paylaşıyor. Yani asıl hedefiniz dalga dalga gelen minion/creep’leri keserek para kazanmak, düşmanlarınızın yapılarını yıkmak ve onları haritadan silmek. Bunun için de yeni ve gıcır gıcır eşyalara sahip olmanız gerekiyor.

Oyunu oynamaya başladığınızda eşyaların kafanızı karıştıracağını göreceksiniz. Lakin sistem o kadar da karışık değil. Sarı renkteki eşyalar Gun/Silah saldırınızı artırabiliyor ya da buff’layabiliyor. Mor renkteki eşyalar büyü yani Spirit gücünüzü, yeşil renkteki eşyalar ise savunmanızı ve canınızı güçlendiriyor.

Maalesef oyunun şu anki halinde pazarın kafa karıştırıcı olduğu ortada. Fakat bunun için de ilginç bir çözüm bulmuş Valve.

Eğer şuradaki tuşa tıklarsanız, oyuncuların şu anda oynadığınız karaktere özel olarak kastığı build’leri görebiliyorsunuz. Bu kurulumu kaydedebiliyor ve gelecek oyunlarınızda da kullanabiliyorsunuz. Hatta oyunda tecrübe edindikçe bu build’leri kendinize göre değiştirebiliyorsunuz.

Peki alışverişi nereden yapacağız?

Mağazalar ve Harita

Deadlock’u ilginç kılan detaylardan biri haritası kesinlikle. Harita ilk başta gözünüze devasa görünüyor olsa da bir kere alıştığınızda buranın sokaklarını avucunuzun içi gibi kullanabileceksiniz. Alt geçitlerden ışınlanma noktalarına, hatta tırmanabileceğiniz binalara kadar pek çok detay barındırıyor oyunun haritası.

İlk olarak haritadaki işaretçilerden bahsedelim. Aşağıda gördüğünüz simgeler, mağazaları işaret ediyor.

Mağazaların yerlerini öğrenmek mühim zira oyun içerisinde tekrar base’e dönmeniz size büyük vakit kaybettirebiliyor. Her takım ilk aşamada, ilk koruyucularının olduğu bölgede bir mağazaya sahip. Yani ilk alışverişlerinizi hızlıca yapabilirsiniz.

Yalnız bu mağazadan, koruyucunuz saldırı altındayken alışveriş yapamayacağınızı unutmayın. Buna ek olarak eğer koruyucunuz giderse, mağaza da tamamen kapanıyor. Bu durumda haritanın içerisinde bulunan diğer gizli mağazaları kullanmanız gerekiyor.

Gelelim orman canavarlarına. Elbette Deadlock’ta da ormancı olarak oynayabiliyorsunuz. Haritadaki ufak üçgenler, bu natural creep’lerin yerlerini gösteriyor. Eğer üçgenin altında bir çentik varsa daha güçlü canavarlar sizi bekliyor. İki çentikli olanları ise ancak oyun sonuna doğru kesebiliyorsunuz.

Bu canavarlarda düşen ruhların anında kasanıza girmediğini de belirteyim. Kazandığınız ruhlar sırtınızda bir çantaya yerleşiyor ve saniyede 2 adet olmak üzere cebinize giriyor. Bu esnada ölürseniz çantanızı düşürüyorsunuz. Yani buna da dikkat etmekte fayda var.

Haritada görebileceğiniz oklar ise teleport bölgeleri. Buraları kullanarak haritanın diğer uçlarına ışınlanabiliyorsunuz.

Haritanın tam ortasında görebileceğiniz işaret ise, baron’u ya da DOTA’cılar için Roshan’ı temsil ediyor.

Flex Slotlar

Kazandığınız paraları harcarken, belli bir eşya kapasiteniz olduğunu fark edeceksiniz. Her renk için toplamda 4 farklı eşya kullanabiliyorsunuz. Bu da, oyunun ilerleyen safhalarında eski eşyalarınızı satarak yer açmanız gerektiği anlamını taşıyor. Tabii ceplerinizi genişletmek için bir yol daha var: Flex Slotlar.

Flex slotları, oyun içerisinde bazı görevleri tamamladıkça açabiliyorsunuz. Örneğin ilk flex slotunuz, ilk kez rakip dört ayağını patlattığınızda geliyor. Açılan bu gözlere ekstra eşyalar alabiliyorsunuz. Yani diyelim Gun slotlarınızın tamamı dolu. Flex spotunuz açıksa, buraya 5. Sarı eşyanızı koyabiliyorsunuz. Bu da gücünüzü ciddi anlamda artırıyor.

Vazo!

Oyunun ilerleyen safhalarında haritanın sağında ya da solunda yeşil kutu benzeri işaretler göreceksiniz. Bu da oyun içerisindeki objektiflerden birini temsil ediyor.

Haritanın o bölgesine yavaş yavaş inen bir vazo, alınmayı bekliyor. Oyuncular bu vazoyu alıp, tam karşısındaki işaretli bölgeye bırakabilirse tüm takıma ekstra para dağıtılıyor. Yani oldukça önemli bir yan görev bu.

Tabii bu iş o kadar kolay değil. Öncelikle bu vazoyu aldığınızda, hiçbir yeteneğinizi ya da silahınızı kullanamıyorsunuz. Yani saldırılara çok açık haldesiniz. Bu nedenle vazoyu hızlı bir karaktere vermek ve takım halinde ilerlemek önemli.

Karşı takım tam olarak yerinizi göremiyor olsa da vazonun alındığını anlayabiliyor. Eğer haritada vazo simgesi yok ve karşı tarafındaki alan kırmızı renkte yanıyorsa, vazo alınmış demektir.

Vazoyu bırakmak da o kadar kolay değil. Birkaç saniye boyunca işaretli alanda durmanız gerekiyor -ki bu da sizi saldırıya oldukça açık hale getiriyor. Oyun ilerledikçe vazoların değeri artıyor ve çok daha önemli hale gelebiliyorlar.

Deny Sistemi

Bu maddeyi özellikle LOL’den Deadlock’a geçiş yapan oyuncular için ekledim. Dota’da “deny” olarak bildiğimiz sistem, Deadlock’ta da mevcut. Kendi minion/creep’lerinizi öldüremiyorsunuz ama karşı takımın para kazanmasını ya da seviye atlamasını engellemek mümkün. Peki nasıl?

Deadlock’ta tecrübe puanı yerine geçen terim “ruh”. Seviye atlamanız için gereken ruhu, can barınızın hemen altında görebilirsiniz. Bir creep öldürdüğünüzde, içerisinden bir ruh çıkarak gökyüzüne yükseliyor. Belli bir süre sonra patlayan bu ruh, size tecrübe kazandırıyor. Tabii bu esnada ruh, saldırıya açık halde oluyor.

Yani creep’i öldürdükten sonra çıkan ruhu da vurmak zorundasınız. Eğer karşı takım sizden önce davranıp bu ruhu patlatırsa, tecrübe puanlarını direkt kendi cebine atıyor. Yani bu ruhları topladığınızdan emin olmanız gerek.

İlk seviyelerde creep’leri öldürebilmek pek kolay değil. Yani tüm şarjörünüzü harcar ve creep’i öldürürseniz, siz şarjör değiştirirken karşı takım sizin ruhlarınızı deny’layabilir. Tabii buna karşı da bir yöntemimiz var.

Melee yani yakın dövüş saldırısı. “Q” tuşuna basarak kullanabildiğiniz bu saldırı hem standart hem de charged olarak kullanılabiliyor. Eğer creep’leri yakın dövüş saldırısıyla öldürürseniz, ruhu da otomatik olarak alabiliyorsunuz.

Yakın dövüş saldırısına da ufak bir parantez açayım zira gerçekten güçlü bir saldırı bu. Stamina harcamayan bu saldırı oyunun önemli bölümünde işinize yarayacak. Hatta charged melee build’leri bile yapılıyor şu sıralarda bazı karakterlere.

Bununla birlikte, “F” tuşunu doğru zamanda basarak bu saldırılardan kurtulabileceğinizi de belirteyim. Parry mekaniği sayesinde rakibinizi birkaç saniyeliğine hareketsiz hale getirebiliyorsunuz.

YORUMLAR
creepylord
1 Eylül 2024 15:23

Görsel olarak kaliteli bir "Super Monday Night Combat" klonu olmuş. SMNC tutmamıştı, bunun da mevcut haliyle uzun ömürlü olacağını düşünmüyorum. Göreceğiz.

Parolamı Unuttum