Sizlere hem dahi, hem çılgın, hem de olabildiğine kötü bir karakterden bahsetmek istiyorum.
Dr. - Ivo - Robotnik !
Namı diğer Eggman!
Yumurta!
Dr.Ivo 'Eggman' Robotnik Hikayesi
1991 yılında oyun dünyasına hızlı bir giriş yapan Sonic, kendisi ile birlikte ileride ezeli düşmanı olacak ‘Eggman’ adlı birini de getirmişti. Naoto Oshima tarafından tasarlanan bu karakter, aslen çılgın bir bilim adamıydı.
Peki bu karakterin tasarım anlamında epeyce bir öncesine gittiğini söylesem... 1900’lü yılların başlarında Amerika'da başkanlık yapan birinden ilham alındığını mesela...
İşte Theodore ya da kısaca Teddy Roosevelt..
Kendisi Amerika Birleşik Devletlerinin 26. Başkanı. Eggman ile ne ilgisi var derseniz, Eggman’in Theodore Rooswelt'in pijamalı bir karikatüründen esinlenerek tasarlandığı söylenir. Gözlükler, bıyıklar ve o anlamsız yüz ifadesi.
Bildiğiniz üzere Eggman’in filmler, çizgi diziler, çizgi roman vb. yerlerde kullanılan bir ismi daha var. Dr.Ivo Robotnik! Peki niçin böyledir ?
Aslında tamamen batılılaştırma çabası denilebilir. Ana vatanında yumurta olarak isimlendirilen kötü adam yurtdışına açılırken Dr.Ivo Robotnik oluyor.
İlginç bir şekilde Eggman’in IQ’su 300’dür. Bu da yeryüzünde yaşayan en zeki insan olduğunu gösterir fakat tuhaf olan her defasında bir kirpiye yenik düşmesidir.
Dostumuz aslen bir mucittir. Death Egg, Death Egg Robot, Metal Sonic vb. birçok icadı, bulunduğu çağın ötesinde işlerdir. Belkide sıradan bir insanın asla yapamayacağı robotik tasarımları vardır. Hatta 2020 yılında gösterime giren Sonic filminde, Sonic’in sadece bir saç telinden inanılmaz derecede büyük bir enerji açığa çıkarmayı dahi başarmıştır ancak dediğim gibi her defasında bir kirpiye yenik düşer. Bu da 300 IQ meselesini biraz daha düşünmemizi sağlar.
Tamam.
İyi, hoş… ama bu yumurtanın amacı ne?
Bu dinmek nedir bilmeyen öfke ve nefretin kaynağı nedir?
Eggman’in ya da diğer adıyla Dr.Ivo Robotnik’in en büyük gayesi, Sonic evreninde büyük bir öneme sahip olan kaos zümrütlerini ele geçirmek ve gezegenler arasında Eggman imparatorluğunu kurmaktır. Sözde evrene ve zamana hakim olmak isteyen bu pala bıyıklı dostumuzun bitmek bilmeyen hırsı da bir noktada burdan gelmektedir. Herşeyi kontrol etmek!
Öte yandan Dr. Robotnik’in bir noktada megaloman olduğu da söylenilebilir.
Örneğin yaptığı minyon robotlara kendi isminden ilham alarak Badnikler adını vermiştir.
Dr. Ivo Robotnik’in dahice tasarladığı Badnikleri…
Şimdi buraya kadar Eggman’in ne denli dahi, ne denli çılgın, ne denli kötü bir karakter olduğundan bahsettik. Peki Eggman dediğimiz bu adam gerçekten de hep böyle kötü müydü?
Eggman’in Sonic oyunlarında tıpkı diğer karakterlerde de olduğu gibi anlatılan bir hikayesi yok.
Bilakis yine diğer karakterlerde olduğu gibi bu açığı kapatan çizgi romanlar var.
Çok da uzatmadan özet geçersek;
1993 yılında Fleetway isimli ingiliz şirketi tarafından basılan Sonic çizgi romanında Dr.Ivo Robotnik’in hikayesi şöyle anlatılır:
Dr. Ovi Kintobor…ki kendisi Dr.Ivo Robotnik isminin gördüğünüz üzere ters çevrilmiş hali.
Hikayeye göre bir yeraltı laboratuvarında çalışan Kintobor, gezegendeki tüm negatif enerjiyi emmek için bir makine tasarlar. Amaç Mobius gezegenindeki tüm kötülükleri yok etmektir. Hatta bu sıralarda kirpi dostumuzla yolları kesişir ve ikili arasında bir arkadaşlık kurulur. Dikkat edin serinin kahramanı o günlerde kahverengi.
Velhasıl Sonic etkileyici hızı sayesinde Kintobor için yardımlarda bulunur.
Bu hızdan etkilenen Kintobor ise Sonic için bir ayakkabı icat eder. Kintobor’un verdiği bu ayakkabı sayesinde Sonic, ses hızından daha hızlı koşabilir hale gelir ve bu yeteneğini bahsi geçen deneylerde kullanır. Fakat bu deney esnasında bir kaza gerçekleşir ve ortaya çıkan patlama yüzünden Sonic’in rengi kahverengiden maviye döner.
Yani bu hikayeye göre bizim yıllar yılı mavi diye bildiğimiz Sonic, görüldüğü üzere öncesinde kahverengi. Bunu şu anda ilk kez duymuş ve biraz da garip olduğunu düşünüyorsanız yalnız değilsiniz..
Ama asıl bomba hikayenin devamında gizli.
Yaşanan bu kazanın ertesi gününde Sonic, yeniden laboratuvara gelir. Misafirperver Kintobor ise küçük dostumuza yiyecek bir şeyler ikram etmek için mutfağa ilerler. Fakat buzdolabında tek bir çürük yumurta vardır. Kintobor "bu yumurta sadece altı aylık biraz tuzla daha iyi hale getiririz" derken kablolara takılır ve bir kazanın daha yaşanmasına neden olur.
Yaşanan bu kazanın sonucunda ise nazik bir bilim adamı olan Kintobor, megaloman Ivo Robotnik’e dönüşür; veya hem görünümü, hem de fikirleri açısından çürük bir yumurtaya dönüşür de denilebilir.
Artık kirpi dostumuzun kahverengi olmasına mı, bir kabloya çarpmanın sonucu işlerin buralara kadar gelmesine mi veya sadece 6 aylık çürük yumurtanın biraz tuzla daha iyi hale gelmesine mi şaşırırsınız orasını bilemem ama çizgi romanda verilen hikayenin özeti kısaca böyle..
2001 yılında "Sonic Adventure 2" oyunu ile oynanabilen bir karakter haline gelen Eggman aynı zamanda Sonic oyunlarındaki oynanabilen ilk ‘insan’ karakterdir.
Hatta bu oyunda ve hemen 2 sene sonrasında yayınlanan Sonic X isimli dizide Eggman’in büyükbabası ile tanışırız. Kendisi Kirpi Shadow'u tasarlayan profesör Gerald Robotnik’tir. Hiç şüphesiz bizim yumurta adamın imajını nerden aldığını da böylelikle görmüş oluyoruz.
Velhasıl kelam Eggman oyunlar, animeler, çizgi romanlar vesaireler derken en nihayetinde beyazperdeye de uyarlanır. Kendisine bu rol için hayat veren şahıs, başarılı aktör Jim Carrey’dir. Zaten böylesine dahi, böylesine çılgın, -kötü- bir karakteri başka kim oynayabilirdi ki?
Bu yazıda kısaca Dr.Ivo Robotnik namı değer Eggman’in kısaca hikayesini okudunuz.
Video olarak izlemek isterseniz sizleri şu videoya davet ediyorum;
Kaynaklar;
//ifunny.co/meme/3-dr-robotnik-is-based-on-teddy-roosevelt-sonic-s-asLV2PPg6
//sonic.fandom.com/wiki/Doctor_Ovi_Kintobor
//en.wikipedia.org/wiki/Sonic_the_Comic
Ne kadar da güzel bir hikaye ya :) Eline sağlık.