Advertisement

Epic Games, Apple ve Google'a Savaş Açtı!

Bakalım sonuçları ne olacak?

Epic Games, dün gece ve bu sabah itibariyle iki büyük deve karşı ciddi bir savaş başlatmış durumda: Apple ve Google.

Her şey dün Epic Games'in Fortnite için yeni bir ödeme sistemini uygulamaya sokmasıyla başladı. Normalde iOS'taki uygulamalarda oyun için alımlar Apple üzerinden yapılıyor ve Apple da bu alımlar üzerinden %30 pay kesiyordu. Epic Games, App Store sözleşmelerinde de yer alan bu maddenin etrafından dolaşacak şekilde oyuna kendi ödeme sistemini ekledi ve aynı oyun içi eşyayı Apple fiyatından daha düşüğe satmaya başladı.

Aslında bu Epic Games'in Apple'a yem atmasıydı ve Apple da bu yemi yuttu diyebiliriz. Apple, App Store politikasını ihlal ettiği gerekçesiyle Fortnite'ı App Store'da kaldırır kaldırmaz önce Apple'a karşı 62 sayfalık bir dava dilekçesi paylaştılar, sonrasındaysa Fornite Party Royale'de Apple'ın 1984 yılında Macintosh için hazırladığı reklamın günümüze ve Fortnite ile Apple'a uyarlanmış kısa film halini yayına aldılar. Slogan da dikkat çekici: #FreeFortnite.

Dava dilekçesinde Apple sert sözlerle eleştiriliyor. 1984 tarihli reklama da atıf yapılan dilekçede Apple'ın zamanında IBM'in bilgisayar teknoloji pazarındaki tekelini kıran devrimci bir güç olduğunu, sonrasındaysa bizzat mücadele ettiği şeye dönüşerek pazarları kontrol eden, rekabeti engelleyen ve yeniliğe kapalı olan bir dev bir güç haline geldiğini söylüyor Epic Games.

Dilekçede Apple'ın iOS cihazlarda yazılım dağıtımı ve ödemeler konusunda rekabet kanuna aykırı kısıtlamalar ve tekelci uygulamalar kullandığını, Mac ve Macbook gibi diğer Apple donanımlarındaki geliştiricilerin ise serbest pazar mantığından faydalanabildikleri söyleniyor.

Tim Sweeney'in de sonrasında Twitter'dan paylaştığı üzere Epic, bu davada para peşinde değil. "Mahkemeden uğradığımız maddi zararların karşılanmasını talep etmiyoruz. Ayrıca Epic sadece kendisine karşı kayırıcı bir uygulama da talep etmemektedir. Yüz milyonlarca tüketiciyi ve on binlerce geliştiriciyi doğrudan etkileyen pazar uygulamalarında adil bir rekabet ortamı kurulmasının peşindeyiz" diyor Epic Games.

Bu gelişmelerin ardından sabaha karşı Google Play de Fortnite'ı kaldırdı ve Epic Games bunun hemen ardından bir davayı da Google'a açtı. Bunun da dilekçesi önceden hazırlanmış, yani Epic Games aktif olarak bu iki deve karşı mücadele başlatmayı çok önceden planlamış görünüyor.

Google'a açılan davanın dilekçesinde de yine Apple'da olduğu gibi Google'ın geçmiş uygulamaları ve günümüzde geldiği nokta vurgulanmış:

Google, 1998 yılında eşsiz bir sloganla kurulan, heyecan verici genç bir firmaydı: "Kötü Olma". Google'ın davranış kuralları kullanıcılarına nasıl hizmet edeceklerini ve genel olarak nasıl doğru şeyi yapacaklarını öne çıkarıyordu. Ancak yirmi iki yıl sonra Google bu sloganı geride bıraktı ve büyüklüğünü rakiplerine, yenilikçilere, müşterilerine ve kullanıcılara karşı 'kötü olmak' için kullanmaya başladı. 

Epic Games, Google'dan da para veya ayrıcalık talep etmiyor, "Epic'in amacı Android ekosisteminin tüm geliştirici ve tüketicilere fayda sağlayacak biçimde açılmasıdır" deniyor.

Bu olayların ardından Epic Games'in Don Kişotluğuna soyunduğunu düşünmüş olabilirsiniz ama Epic Games ve Fortnite'ın arkasında Tencent gibi müthiş bir dev olduğunu düşünürsek, Epic Games'in de son derece güçlü, arkasında inanılmaz bir maddi güç bulunan bir Don Kişot olduğunu söyleyebiliriz.

Zaten aslında tüm bu savaşın çıkış sebebinin, Donald Trump'ın WeChat üzerinden Tencent'in Amerika'daki işlemlerini yasaklama girişimleri olduğu da dillendiriliyor. Bu yasak, Tencent ve Çinli teknoloji firmalarının milyarlarca dolar kayıp yaşamasına neden olmuştu. Yani aslında işin özünde ABD ile Çin arasındaki ticari güç mücadelesi bulunuyor denilebilir.

Yine de Epic Games'in yeldeğirmenleriyle olan savaşını kim kazanacak, merakla bekliyorum. Çünkü bu mücadele, mobil ekosistemlerde büyük bir devrimle sonuçlanabilir.

YORUMLAR
cavegamer3530
17 Ağustos 2020 10:25

Bunlar hep dıj güjlerin oyunları Çin ile ABD arasında süre gelen yeni nesil bir savaş.

sSnake
14 Ağustos 2020 11:27

"Zaten aslında tüm bu savaşın çıkış sebebinin, Donald Trump'ın WeChat üzerinden Tencent'in Amerika'daki işlemlerini yasaklama girişimleri olduğu da dillendiriliyor. Bu yasak, Tencent ve Çinli teknoloji firmalarının milyarlarca dolar kayıp yaşamasına neden olmuştu. Yani aslında işin özünde ABD ile Çin arasındaki ticari güç mücadelesi bulunuyor denilebilir."

Bu gelişmenin zamanlaması üzerine konuşulabilir ancak olayı bu paragrafa indirgemek çok yanlış olur. Tim Sweeney'i zerre kadar geçmişten de takip eden biriyseniz bunu gerekçe olarak sunan insanlara anca gülersiniz. Adamın Epic Games Store'u duyurması bile PC pazarındaki aynı mobilde olduğu gibi adil olmayan yüzde 30'luk pay kesintisine karşı durma mücadelesinin bir parçasıydı. Bu güne kadar söz aldığı her platformda da buna karşı tavır ve tutumlarını tekrar tekrar dile getirmişti. Dün ne halt yediğini bilmeyen Trump hırbosu ile bu adamın planlamasının aynı düzlemde kesişmesi bile güneşli günde birini yıldırım çarpması olasılığı kadar.

Hatırlarsanız sadece birkaç sene öncesine kadar Microsoft bu kadar oyuncu dostu imajına henüz bürünmemişken Microsoft Store ile PC'yi kapalı kutuya çevirme girişimine karşı duran ve gündeme taşıyan gene Tim Sweeney idi.

Bir ara hatırlarsanız sizlerinde haberlerini sıkça paylaştığınız Playstation cross-platform'a sıcak bakmıyor algısının kırılmasına gene Tim Sweeney'in katkısı büyük ve bugün Playstation cross-platform desteği sunmakta.

Parolamı Unuttum