Dünyanın en popüler sporu futbol, hatta bir spordan ötesi, devasa bir endüstri. Hal böyle olunca futbolun oyun sektöründeki ağırlığı da çok büyük oluyor. Aslında futbol, oyun sektörü hariç genel anlamda pastayı bölüşmeyi nispeten başarıyor. Elbette haksızlıklar var ama yine de mahallede 2 taşı kale yapıp aylık oynarsanız kimse sizden %10 taş vergisi almıyor. Lakin futbol oyunları uzun zamandır EA'nin tekeline girmiş durumda. Kastettiğim oyunlar FM gibi menajerlik oyunları değil bunun altını çizmek lazım. Bu topraklarda çok sevilen PES'ten de her sene bir atılım bekliyoruz ama nafile.
İki arkadaşın oturup futbol oyunu oynamak istemesi oyunlardan bağımsız kıymetli bir duyguydu. Yani oyun oynamak istedikten sonra PES, FIFA, Sensible hatta NES'deki "fıçıkıt"Soccer bile çok fark etmez. Ancak yalnız kalınca futbol oyunu oynamanın da tadı bambaşkadır. Yaşayanlar bilir, o eski futbol oyunlarındaki kariyer modu çok büyük bir haz yaşatır. FM/CM bir kenara dursun yaptığınız kadroyu gerçek anlamda oynatabilmek muazzam bir hazdır. Senelerdir lisans sorunu diye darladığımız PES'in bu konunun üstesinden muhteşem bir şekilde geldiği Master League modu vardı. Lakin 2011'de Pırpır Castolo, Tospağa Huylens ve Çelik Duvar Ivarov emekli olduktan sonra futbol oyunlarında da bazı şeyler yitip gitmeye başladı.
Gerçek İkonlar Kimler?
Şu an futbol oyunlarının mutlak hakimi olan FIFA, bunu başarırken çok farklı bir yol izledi. 2009 yılında başlayan FIFA Ultimate Team yani FUT, belki de bir oyun türünü geri döndürülemez bir şekilde değiştirdi. Aslında ilk bakışta kendi kadronuzu yapmak, kadronuzla başka oyunculara karşı oynamak ve ödüller kazanmak aşırı eğlenceli gözüküyor. Ancak işin içinde EA varsa eğlenceniz bir anlam ifade etmiyor, mühim olan tek şey paket açmanız. Size bu paketleri açtırmak için de bir oyuncunun 50 farklı versiyonu sezon içerisinde karşınıza çıkacak, bunlar da yeterli değilse nostaljiden ekmek yemek için çocukluğunuzun en güzel futbolcularını "ikon" adı altında oldukça düşük bir yüzdeyle paketlere koyan EA, ne yapıp ne edip o FIFA Pointleri satacak.
FUT'un bu kadar büyük bir kazanç kaynağı haline gelmesi belki oyunu da iyileştirir, diğer modlar da nasibini alır diye düşündüyseniz, çok yanılıyorsunuz. Her sene yenisi çıkan FIFA'da iyi hale geldiği iddia edilen tek şey FUT, onun dışında kariyer modu ve diğer modlara pek bir yenilik gelmiyor. İşin içine hikaye katmaya da çalışan EA, Alex Hunter serüveniyle karşımıza çıktı. Ancak oyunun kariyer modu o kadar tekdüze ve sıkıcıydı ki Alex Hunter hikayesinde de bu kalıpların dışına çıkamadık. Birkaç ara sahne hariç düpedüz oyuncu kariyeri oynadık, en sonunda da Hunter'ın dedesiyle hikayeye son noktayı koyduk.
Yani artık gönlünüze göre bir kariyer modu açıp, oynamak bile hayal oldu. Hatta geçtiğimiz sene FIFA, kariyer modunu o kadar unutmuş olacak ki yapay zekayı düzenlemeyi unutmuş. Bir hevesle başladığınız kariyer modunda rakiplerin karşınıze paf takımlarıyla çıktığını görmek büyük hayal kırıklığına yol açmıştı. Tabii bu ve bunun gibi tonla hata FUT'a yansımadığı için oyunun satışlarını ve daha önemlisi paket satışlarını etkilemedi. FIFA aynı tas, aynı hamam yoluna devam ediyor. E-Spor ile birlikte daha da büyüyen FUT, özünde basit bir futbol dilencisi olan çok sayıda futbol oyuncusunu yok saymaya devam edecek gibi gözüküyor.
Nadir Gelişen PES Atakları
FIFA ve FUT'u bu kadar eleştirdikten sonra işin öbür tarafı PES'e de değinmek lazım. Bu kadar başarıyla ilerleyen bir oyunun 2 sene içerisinde dibi görmesi akıl alır gibi bir durum değil. Yukarıda yazdığım Castolo, Huylens ve Ivarov gibi Master League efsanelerini hatırlayanlar biraz duygulanmıştır. Yani ben yazarken o güzel eski günleri hatırlayınca epey üzüldüm. Her yıl çıktığı gibi PES ve FIFA oynayan birisi olarak bütün sene boyunca futbol oyunu oynamamak kabus gibi geliyor. PES'in yeni oyunları pek oynanılabilir gibi gözükmüyor, grafikler yine FIFA'nın epey ilerisinde. Özellikle oyuncu yüzleri her zaman PES'te daha detaylı ve gerçekçi olmuştur ama bunu iyi bir oynanış ile birleştiremeyince FIFA'ya rakip olmak daha da zor bir hale geliyor. Dediğim gibi olay sadece lisans değil, o Master League ruhunu yeniden yakalayabileceğimiz yine Castolo ile getirip Huylens ile tamamlayabileceğimiz bir PES, benim gibi çok sayıda oyuncuyu FIFA bataklığından çekip kurtarır.
PES 2020'nin ardından yeni jenerasyona oyun yapmayacağını ve kadro güncellemesiyle 2021'e geçiş yapacağını açıklayan Konami, belki de uzun zamandır beklenen o büyük çıkışı PES 2022 ile yapar ve hepimizi kurtarır. Paket açmaktan yorulan, evde kendi başınayken de futbol oynamanın tadına varmak isteyen oyuncular belki de yeniden güzel günler görebilir. Ya da PES, FUT benzeri moduna yenilikler getirerek sadece online oyunucu havuzunu genişletmek isteyebilir. İkinci söylediğim ihtimali düşünmek bile üzüntü verici. Eskiden FIFA da kariyer moduna önem verdiği zamanlarda FIFA 2005 ile birlikte lisans haklarının gerçekten hakkını veren bir kariyer modu oynamıştık. Bugün hale FIFA Kariyer Modu denilince akla 2005'in gelmesi bundandır. Son yıllardaki kariyer modları epey bayağı ve insanı içine çekmeyi başaramıyor. İngiltere alt liglerinden bir takım bile alsanız o hissiyatı yaşamak mümkün olmuyor.
Hobi Olarak Yine Paket Açın
Artık FUT'un futbol oyunları içerisindeki güçlü konumunu kabul ettik, E-Spor için doğru olanın bu olduğunu da kabul edelim. Lakin diğer sıradan oyuncular için de sadece futbol oyunu oynamak isteyen insanlar için de bir şeyler yapılmalı gibi geliyor bana, belki fazla romantiğim bu konuda. Çünkü futbola da bazı alanlarda romantik bakmayı severim. Kızıl Yıldız, Marsilya, Porto gibi takımlar Şampiyonlar Ligi kazanırken hepimiz için umut vardı. Futbol oyunu oynarken tıpkı bir rol yapma oyunu gibi kendimizi kaybedip, sürekli gelişme hissini yakalayabilmek en çok özlediğim şeylerden. Bunu yapay zekaya karşı yaparken de hiç sıkılmazdık üstelik. Hobi olarak yine paketlerinizi açın ama bizlere, normal oyunculara özlediğimiz futbol atmosferini sağlayın.
Tabii ki Football Manager kadar detaylı bir kariyer modundan bahsetmiyorum, öylesi bir durum çok sayıda oyuncuyu daha fazla sıkacaktır ama Master League gibi alt ligden başlanan ve gerçekten gelişme hissini yaşatan bir oyun çok büyük bir hayal değil. Hele ki oyun kalitelerinin epey yükseldiği bu dönemde oldukça olası. NBA 2K serisiyle büyük bir hayal kırıklığına doğru sürüklenen Take Two futbol işine de girerse belki bir şey yapar diye umuyorduk ama gördük ki onlar da ışın çarkıfelek ve paket açma kısmında. FIFA var olan mevcut düzenden en çok payı aldığı için statükoyu korumaya devam edecektir. Gözler yine, yeniden, belki de son kez Konami'de. Castolo, Huylens, Ivarov, Valeny ve Minanda gibi efsaneler aşkına bir hayalimiz var.
Eduardo Galeano'nun dediği gibi, "Ben basit bir iyi futbol dilencisiyim. Elimde şapkam, dünyanın dört bir yanını geziyor ve stadyumlarda yalvarıyorum: 'Tanrı rızası için, güzel bir maç lütfen!'
Minanda yı kadroya almayan futboldan anlamaz.