StarCraft II, espor evreninin en sofistike oyunlarından biri. Strateji ve çelik gibi bir irade gerektiren oyunun profesyonelleri, günde 12 saatten fazla antrenman yapmaları ile biliniyor. Google'ın DeepMind adını verdiği yapay zeka sistemi, StarCraft'ın en önemli oyuncularından ikisini yendi.
Oyun içerisinde "AlphaStar" adını alan DeepMind, Team Liquid'in iki önemli oyuncusu Grzegorz “MaNa” Komincz ve Dario “TLO” Wünsch'ü 5 oyunda sıfıra karşı yenerek hüsrana uğrattı.
Oyunların sonucunu gösteren canlı yayının ardından konuşan Wünsch, daha önce AlphaStar'ın oynayışını izlediğini belirtti. Ana ırkı olmayan Protoss'u kullanacağını belirten Wünsch, buna rağmen kendisine güvendiğini ifade ediyor.
Fakat işler pro oyuncunun beklediği gibi gitmiyor. AlphaStar'ın farklı stratejileri karşısında çözülen Wünsch, oyunun ardından rakibinin ritm yakalamasına engel olduğunu ve tahmin edilemez şekilde oynadığının altını çiziyor.
Protoss prosu olan Komincz de AlphaStar'dan nasibini alıyor. Yapay zekanın Wünsch ile olan karşılaşmasından tecrübe alması ve daha insansı oynaması bile pro oyuncunun galibiyet almasına yetmiyor.
Fakat pro oyuncularımızın aslında 5 farklı "yapay zekaya" karşı savaştığı belirtiliyor. AlphaStar'ın içerisindeki bu beş farklı uygulama, oyun içerisindeki her şeyi öğrenerek her oyunda "farklı bir oyuncu ile oynama" tecrübesini yaşatıyor. Nöral işletim sistemi sadece oyuncular ile oynanan oyunları tecrübe ederken başka bir sistem DeepMind'ın "AlphaStar League" adını verdiği sistemdeki tüm oyunları öğreniyor. Bu lig içerisinde geçen 1 haftanın ardından AlphaStar'ın 200 insan yılı birikiminde StarCraft II tecrübesine ulaştığı belirtiliyor.
StarCraft gibi "micro'nun" önemli olduğu oyunlarda AlphaStar'ın bir adım önde olduğunu düşünebilirsiniz fakat veriler bunun tam aksini gösteriyor. DeepMind, AlphaStar'ın APM'inin (actions-per-minute) pro oyunculardan çok daha aşağıda kaldığını belirtiyor.
Yapay zeka teknolojilerinin gelişmesi yaşamımızı rahatlatacak sonuçlar doğuracak, burası kesin. Fakat bu yapay zekaları StarCraft gibi savaş simülasyonları ile eğitmesek çok daha iyi olacak gibi..