Halo: Master Chief Collection İnceleme

TEK KİŞİ KALMIŞ CANAVAR

 

Bu yazı daha önce Oyungezer dergisinde yayınlanmıştır. Oyungezer'e abone olmak için hemen tıklayın. 

Xbox One iyi bir çıkış yapamadı doğru, ama buna sadece Microsoft’takiler şaşırdı. Konsolun sürekli çevirim içi kalması ve oturma odasıyla televizyonun dahil olduğu bir ekosistem yaratma hayalleri güzeldi de aslında. O dönem sesli iletişimden elektronik postalara kadar her şeyin devletler tarafından okunup izlendiğini öğrenmek oyuncuların kararını doğrudan etkiledi ve bu konuda da kimse onları suçlayamaz. Bütün bu olumsuzluklara rağmen, Xbox One'ın bir gün geri döneceğini hepimiz biliyorduk. Bunun için tek ve büyük bir nedenimiz vardı: Xbox One 1 yıl içinde Halo oyununa kavuşacaktı. Hem de dördüne birden.

halo-1

Keskin nişancı tüfeklerini 60 fps de oynamak ayrıca zevkli olmuş.

Arada başka Halo oyunları çıkmasına rağmen, Halo The Master Chief Collection adından anlayabileceğiniz üzere yalnızca senaryosunda Master Chief olan oyunları kapsıyor. Diğerleri iyi olsa da onlara çok gerek olduğunu düşünmüyorum açıkçası. Oyun dünyasında yeni bir dönemi başlatan Halo 1, çoklu oyunculuğun konsol standardını belirleyen Halo 2 ve serinin kalitesini hiç düşürmeden efsaneyi ileriye taşıyan Halo 3 ve Halo 4 bir araya geldiğinde insan daha fazlasını aramıyor zaten. Master Chief Collection (MCC) alan oyuncular zaten ya seriye benim gibi bayılan ya da kaçırdığı yılları telafi etmek isteyen FPS severlerdir ki bu oyunda ikisi için de yeterince yer var.

KAÇIN, ŞEF DELİRDİ!

Eskiden oyunların nasıl göründüğünü hatırlıyor musunuz? En azından HD koleksiyonlar sizi hayal kırıklığına uğratıyor mu? Bunun en büyük nedeni, eski detaysız görsellere sahip oyunların ekran kartlarından çok hayal gücüne yük bindiriyor oluşuydu. Hangi oyun olursa olsun yıllar önce oynadığınız o efsane yapımda, devler hiçbir zaman o kadar gerçekçi olmadılar, o hatırladığınız epik savaş sahnesi de aslında büyük ölçüde sizin hayalinizde yapılmıştı. Halo için de durum çok farklı sayılmaz. MCC içinde en çok Halo 2'ye emek verildiğinden olsa gerek, onu oynarken bu durum pek fark edilmiyor, lakin sadece eski grafiklerle değil kısmen eskiyen oyun tasarımıyla lanetlenen Halo 1'de durum daha bariz.

halo-2

Yılların Halo 1'inin bile oynanacak kadar hoş durması gerçek bir mucize olmuş.

 

Oyunları modernize etmenin sorunlarından biri de bu: Bir tarafta sevdiği oyunları hatırladığı gibi oynamak isteyen bir kitle, diğer taraftaysa bir klasiği oynarken sektörün gelişmelerinden mahrum kalmaya rıza göstermeyen ikinci bir oyuncu grubu var. İki tarafı da mutlu etmek tam anlamıyla mümkün olmasa da 343 Studios'un buna iyi bir çözüm getirdiğini düşünüyorum. Köklerine bağlı bir oyunu oynarken, ister parlak 1080p grafikleri isterseniz de tek tuşla orijinaline geçiş yapmayı seçebildiğiniz bir sistem çalıştırmayı başarmışlar. Oyunda öyle anlar oluyor ki, bir Scarab Tank'ın gökten düşüşünü lens efektleri veya gereksiz partiküllerle değil yıllar önceki gibi görmek istiyorsunuz. Hiçbir zaman ilk seferdeki tadı veremese de, o anları tekrar yaşayabilmek bile eski bir Halo oyuncusunun MCC'yi tercih etmesi için yeterli bir sebep bana göre.

halo-3

Dilerseniz eski ve yeni görseller arasında anında geçiş yapabiliyorsunuz.

Halo 1 doğal olarak, serinin en ham gözüken parçası. Buna rağmen bütün oyunu 60fps olarak akıcı şekilde oynamak bana son derece iyi geldi. Halo 3 ve 4'e gelirsek; ikisi de kendi konsolunda gayet güzel gözüken oyunlar olsalar da, fazladan ışıklandırma ve 60fps, yaşanan deneyimi oldukça eğlenceli hale getiriyor. Full HD çözünürlüğü veremeyen tek çevirim Halo 2 olmuş ama onda da detaylara o kadar çok özen gösterilmiş ki bu küçük kusuru bir noktadan sonra görmezden gelmeyi öğreniyorsunuz. Normalde bir Halo oyununu tek başına oynamak büyük bir suçtur. Lakin 343 Studios’un bu kadar emek verip uğraştığı bir projede sırf sunucu tabanlı problemler yüzünden, toplu oynanışa imkan vermemesi beni fazlasıyla üzdü. Halo 1 ve 2 neyse ama serinin üçüncü ve dördüncü oyunları kesinlikle tek başına oynamak için yapılmış değiller.

ESKİ AMA YENİ

Aynı şekilde karşılıklı oynanan çok oyunculu maçlara da girmek pek mümkün olmuyor. Bir defalığına inat edip bekledim, yaklaşık 30 dakika süren oyuncu arama çabalarım sonucunda tek bir maça denk gelebildim, o da yarısında patladı ne yazık ki. Halo gibi çok oyunculu oynanışa odaklanan bir serinin en önemli özelliğinin oynanamaz halde piyasaya sürülmesi dürüst olmak gerekirse komiklik seviyesinde bir hata. Oyuncular dikkatini başka oyunlara vermeden önce Halo’ların belirli bir ivmeyi yakalaması gerekiyor. 343 her ne kadar sunucu bazlı sorunları çözeceğini iddia etse de ben açıkçası oyuncu kitlesinin şimdiden kaybedilmeye başlandığını düşünüyorum. Zaten ben bütün eski haritaların en güncel oyun olan Halo 4 veya en azından Halo 3 altyapısı üzerinden oynanmasını beklerken, oyunlara göre haritaların ve tercihlerin değişmesi de oyuncuları ayrıştıran bir başka etmen olacak. Eğer ki Halo MCC şimdiye kadar çıkan en başarısız çok oyunculu Halo oyunu durumuna düşerse bilin ki nedenleri bunlar olacak.

halo-4

Pakette en çok sevgiyi Halo 2 görmüş. Detaylar yüzünden çözünürlük düşük kalsa da bu pek hissedilmiyor.

Halo MCC'ye genel olarak bakmak gerekirse, benim zamanında çok eleştirdiğim o kalitesiz “HD yeniden yapım”lardan biri olmadığını fazlasıyla belli ediyor. Halo'yu Halo yapan firma Bungie'nin kendi kanatlarıyla uçmaya karar vermesi nedeniyle projeye dahil olmaması insana biraz garip gelse de, oyunları oynadıkça, bir anne sevgisi olmasa da işin içindeki duygusal bağı hissediyorsunuz. Kolay para kazanmak için veya önemli bir oyunun adını sömürmek için paldır küldür tasarlanmış bir yapım değil. Oyunun ömrü son derece uzun ve beraber takıldığınız bir arkadaşınız da varsa aylarınızı harcasanız bitiremeyeceğiniz kadar içerik buluyorsunuz. Bir de şu bağlantı sorunları olmasaydı... 

halo-5

Dilerdim ki bu görüntüyü kendim çekeyim ama oyunun sunucu sorunları bunu yapmama mani oldu.

Halo Master Chief Collection bana Xbox One almam için gerekli nedeni verdi ama bunun bütün oyuncular için geçerli olduğunu söyleyemeyeceğim. Neredeyse derginin baskı tarihine kadar sunucuların düzelmesini beklesem de amacıma halen uğraşamadım ve ister istemez bu durum beni hayal kırıklığına uğrattı. Ortada hâlâ oynayacak bolca içerik ve görülmeye değer bir özen var ancak hiçbiri bu oyunların hak ettiği şekilde oynanmasını sağlayamıyor.

halo-6

Half-life'ın levyesinden bile daha ikonik yegane silah: Energy Blade

Ne olursa olsun, elimizdeki oyun Halo ve eğer Xbox One alma fikri aklınızın bir kenarında duruyorsa, harekete geçmek için muhtemelen daha iyi bir sebebiniz olmayacak. Sizi Halo 5'e kadar oyalayacak ve en azından düzeldiğinde arkadaşlarınızla güzel zaman geçirecek bir oyun arıyorsanız Halo MCC'ı almalısınız. Daha önce bu ünlü seriden hiçbir oyunu oynamamış bir Xbox One sahibi hayal edemiyorum ama öyle bir durum varsa MCC herkesten çok sizin ilgi alanınıza girmeli. MCC’yi almıyorsanız Xbox One'ı da satmayı da düşünebilirsiniz belki ama şimdilik bunu pek tavsiye etmiyorum.

NOT

7

KÜNYE

Halo Master Chief Collection

Tür: Aksiyon

Yapım: 343 Studios

Dağıtım: Square Enix

Kutulu Fiyatı: 230 TL

Dijital İndirme: 220 TL (XBL)

Yaş Sınırı: 16

Ne İyi?

-4 oyun bir arada

-Saatler sürecek senaryo

-Para tuzağı değil

-Elden geçirilmiş görseller

Ne Kötü?

-Başka oyuncularla oynamak mümkün değil

 

YORUMLAR
Parolamı Unuttum