League Of Legends Şampiyon Rehberi - Zed

Gölgelerin Efendisi

“LoL’de en sevdiğin şampiyonlar hangileri” sorusuna verilen cevaplar arasında ismi en çok geçen şampiyonları kafanızda canlandırmaya çalışın, eminiz ki hepinizin aklına Zed gelmiştir. Leauge of Legends’ın en çok oynanan ve sevilen karakterlerinden biri Zed’in detaylarına hep beraber göz atalım. Küçük yaşta yetim kalan Zed’i ünlü bir ninja ustası evine alıyor ve eğitimine başlıyor. Burada ustanın gözdesi ve oğlu olan Shen ile sıkı bir rekabete tutuşuyorlar. Zed bu zor zamanlarında tesadüf eseri bulduğu kadim bir kutu sayesinde uzun zamandır gizli bulunan özel bir tekniğin sırlarına erişiyor. Bu gizli teknik sayesinde Shen’i alt eden Zed, ustasının bu gizli taktikleri kullandığından haberdar olması sonucu uzak diyarlara sürgüne gönderiliyor. Zed sürgünde iken “gölge stili”ni kendi kurduğu ordusuna da öğretiyor ve doğduğu topraklara geri dönüyor. Eski ustasından intikamını onu öldürerek alan Zed, gücünün doruğuna tekrar ele geçirdiği kutu sayesinde çıkıyor ve bugün hepimizin bildiği ölümcül Zed’e dönüşüyor.

Gölgelere kucak aç ya da karanlığa yem ol

Saldırı gücü grubu şampiyonlarından olan Zed, her yönüyle epey tehlikeli bir şampiyon. Zed, yetenekleri sayesinde son derece hareketli. Bu özelliği sayesinde düşman ile aranızdaki mesafeyi çok çabuk kapatabilir veya aynı şekilde düşmandan çok rahat kaçabilirsiniz. Zed’in bir diğer önemli özelliği mana yerine enerji kullanıyor olması. Bu özelliği Zed’e koridorda uzun süre kalabilme şansı veriyor, fakat dezavantajı ise çok enerji çok çabuk tüketildiği için yeteneklerinizi dikkatli kullanmanız gerekiyor, aksi takdirde kendinizi savaşın ortasında yetenek kullanamıyor halde bulabilirsiniz. Zed’in karşısında oynuyorsanız size tavsiyem, her zamankinden çok daha dikkatli oynayın, yoksa gerçekten gölgelere yem olabilirsiniz. Zed akıllıca yapılmış tek bir kombo ile sizi anında öldürebilir. Zed’in pasif yeteneği olan “Düşene Tekme”, Zed’in canı yüzde 50’nin altındaki şampiyonlara karşı yapmış olduğu ilk saldırıda ekstra hasar vermesini sağlıyor. Zed’in pasifinin en güzel yanı, yetenek kombomuzu kullandıktan sonra rakibin kalan canını veya kalan canının büyük bir kısmını tek bir saldırı ile eritebiliyor oluşumuz. Zed’in Q yeteneği olan “Keskin Shuriken”, Zed’in bıçaklarını ileriye doğru atmasına ve o doğrultudaki düşmanlarına hasar vermesini sağlıyor. Bu yeteneği, Zed’in ana hasar kaynağını oluşturuyor. Yakın dövüş şampiyonu olan Zed, Q yeteneği sayesinde menzilli ve yüksek hasarlı bir şampiyona karşı güvenli bir mesafeden minyon kesebiliyor. Özellikle savaşlarda bu yeteneği kullanırken isabet ettirmeye ekstra özen gösterin. Zed’in W yeteneğinin adı “Canlı Gölge”. Bu yetenek Zed’in tüm kombolarının ana kaynağını oluşturuyor. Zed gösterilen doğrultuya kendisinin bir gölge kopyasını gönderiyor. Zed’in gölgesi 4 saniye boyunca orada duruyor ve bu sırada siz normal bir şekilde hareket edip yetenek kullanabiliyorsunuz. Zed Q ve E yeteneklerini kullandığı zaman, bu gölge de tıpkı Zed gibi bu yetenekleri aynı doğrultuda kullanıyor. Bu yeteneğin bir diğer özelliği ise, Zed’in bu 4 saniye boyunca istediği zaman W yeteneğini tekrar kullanarak bu gölgesinin yerine geçebiliyor olması. İşte bu yolla rakibinizin birden karşısına çıkabilir, rakibiniz ile aranızı açabilir veya rakibinizle aranızı kapatabilirsiniz. Zed’in E yeteneği “Gölge Darbesi”, Zed’in bıçaklarını çevirerek çevresindeki düşmanlara hasar vermesini sağlıyor. Bu yetenek Zed’in ikincil hasar kaynağını oluşturuyor. Bu yetenek hakkında bilmeniz gereken iki tane püf nokta var. Birincisi, Zed’in gölgesi ile düşman şampiyona gölge darbesi hasarı verirseniz aynı zamanda onu yavaşlatmış olursunuz. İkincisi ise, Zed bu yetenek ile düşman şampiyona her hasar verişinde W yeteneğinin bekleme süresini bir saniye azaltır. Ulti’si “Ölüm İşareti”, Zed’in sahip olduğu hasar potansiyelini taçlandıracak bir yetenek. Zed, bu yetenek ile rakibinin üzerine fırlayarak üzerinde ölüm işareti bırakır ve bu işaret 3 saniye süresince rakibe verdiğiniz hasarın bir miktarını rakibe artı hasar olarak verir.

TAKTİK BİZDEN

Koridor safhasında gölgeniz ile minyon dalgalarını kolay ve hızlıca biçebilir ve düşman şampiyon minyonlar ile uğraşırken ona hasar vererek işini zorlaştırabilirsiniz. W yeteneğiniz ile düşmanı şaşırtacak kombolar yapabilir ve ona hiç beklemediği bir anda ölümcül darbenizi indirebilirsiniz. Ulti’nizi kullanırken rakibin üstüne fırlama süresi boyunca yaklaşık bir saniye hedeflenemez olursunuz bu özelliği düşman hasarlarından kurtulma amaçlı kullanabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse, Lux’ın lazerinden, Karthus’un ultisinden bu şekilde kurtulmanız mümkün. Zed’in karşısında oynuyorsanız Zed’in ulti’sinin hasarından kurtulmanız için Zhonya’nın Kumsaati eşyasını kullanabilirsiniz. Son olarak Zed’in ultisinin etkisini Mahvolmuş Kralın Kılıcı veya Vahşi Hydra gibi eşyaların vermiş olduğu güçler ile artırabilirsiniz. Hepinize bol gölgeli oyunlar. 

ziggsiç

YORUMLAR
Parolamı Unuttum