Shadow of Mordor'un hikayesini hatırlayalım.
Devamını okuHer efsanenin kökeninde ufak ve alçak gönüllü başlangıçlar yatıyor. Oyun tarihinde bu hafta konsol devriminin başlangıcını tetikleyen konsollara, efsane serilerin ufak ilk oyunlarına ve geçmişe bakış atıyoruz. Hazırsanız başlayalım…
Her zaman olduğu gibi önce oyun dünyasının analog çağlarına doğru ufak bir yolculuğa çıkıyoruz. Evde oyun oynamanın lüks olduğu dönemlerde Magnavox adı verilen hırslı bir firma, kapasitörler ile çalışan ilk ev konsolu olan Odyssey’i üretti. Yıllar sonra bile adından bahsettirecek Magnavox Odyssey; sadece kartuşlu konsolların değil, bildiğimiz konsol dünyasının da atası olarak tanımlanabilir. 3 Mayıs 1972’de tanıtılan sistem, temelinde bir pong konsolu olsa da kartuşlu sistemi kullanması kendisini tam teşekküllü bir konsol yapıyordu. “Grafik” adını verdiğimiz şeyin henüz oluşmamış olmasından mütevellit, bu sistem ile birlikte gelen “overlay’leri” (kağıt kalıp) TV ekranınıza yapıştırarak oyunları oynayabiliyordunuz.
“Açık dünya” oyunlarının günümüzdeki kadar revaçta olmadığı 2000 yılında, aynı Magnavox gibi istekli bir firma olan Rockstar Games’in seri haline getirmeyi planladığı Grand Theft Auto 2 ile karşılaşıyoruz. 1999 yılında PC ile başlayan macerasına önce PS2’yi katan oyun, 30 Nisan 2000’de Amerikan topraklarındaki Dreamcast’ler üzerinde çıkış yapmıştı. O dönemlerde sıkça karşılaşmadığımız mekanikleri kullanan oyunun hile kodları da oyun kadar eğlenceli idi.
Ev konsolları devrimini başlatan Odyssey’den tam 30 yıl sonra (3 Mayıs 2002) tanıtılan Gamecube, oyun dünyasının ne kadar hızlı geliştiğini kanıtlayan bir konsol. Döneminin en başarılı konsollarından biri olarak tam 21 milyon ünite satış yapmayı başaran Gamecube, kendisine özel klasikler ile de hatırlanıyor. Eternal Darkness: Sanity's Requiem, Animal Crossing, hala turnuvaları düzenlenen Super Smash Bros. Melee ve The Legend of Zelda: The Wind Waker gibi oyunlar, konsolun 2007 yılına kadar hayatta kalmasına olanak sağlamıştı.
Evinde bir PlayStation bulundurmayan kişiler bile Red Dead Redemption serisinin ismini en az bir kere duymuştur. Konsol dünyasının efsaneleri arasına giren ve yine Rockstar Games’in oyunlarından biri olan RDR’nin hikayesi aslında oldukça ufak bir oyun ile başlıyor. Red Dead Revolver adı verilen bu oyun, 4 Mayıs 2004’te oyun dünyasına giriş yaparak kocaman bir seriye dönüşecek “Red Dead” isminin fitilini ateşliyor. Döneminde “vasat üstü” olarak gösterilen Red Dead Revolver, “10 Years Challenge’ın” en sağlam hikayelerinden biri olabilecek durumda.
Daha önce de belirttiğim gibi, bu ay sevdiğimiz oyunların geçmişlerine gidiyoruz. Bunlardan biri de şimdilerde can çekişen otomobil oyunları furyasının en önemli temsilcilerinden olan Forza serisi. 3 Mayıs 2005’te Forza Motorsport adıyla hayatımıza giriş yapıyor. 231 otomobil seçeneğine sahip olan oyun, gerçek ve hayali yarış pistleri ile dikkatimizi çekmişti. Serinin en yüksek puan ortalamasına sahip olan oyun sadece İngiltere’de 200.000 ünite satılmayı başarmıştı. Bir süredir kan kaybeden Forza serisi, 2018 model Forza Horizon 4 ile tekrar hak ettiği yere çıkmayı başarmış durumda.
Takvimlerimiz 2008’i gösterdiğinde ufak bir açık dünya oyunu olarak hayatına başlayan GTA serisi, koskocaman bir isme dönüşmüş ve oyun dünyasının en önemli IP’lerinden biri haline gelmişti. Serinin merakla beklenen yeni oyunu üzerinde uzun süre çalışan Rockstar Games, 29 Nisan 2008’de GTA IV’ü ve Nico Bellic’in hikayesini bizlerle buluşturmuştu. Sadece 24 saatte 3.6 milyon kopya satarak rekor kırmayı başaran GTA 4, bu unvanını halefine kaybedecekti.