Film tadında oyun keyfi yapmaya az kaldı sanki?
Devamını okuMikro ödemeler artık hayatımızın bir parçası haline dönüştü. Pek çok oyun içerisinde battle-pass, kozmetik ürünler ya da loot box sistemleri gibi gerçek para ile satın alınabilen öğeler bulunuyor. Oyuncuların büyük bir kısmı bu durumdan rahatsız olsa da satışlar firmaları memnun ediyor, hatta oyunların içerisine daha fazla mikro ödeme opsiyonu sunacak stratejiler geliştiriyor. Fakat görünüşe göre bu durum yavaş yavaş değişmek üzere.
Bir araştırma firması olan SuperData, oyun içi satışlarda adeta sektör lideri olan Fortnite'ın verilerini incelemiş. 2019 yılında geçtiğimiz senelere göre düşüş yaşadığı gözlemlenen oyun, geçtiğimiz yıl birkaç ay içerisinde ulaştığı oyun içi harcama rakamlarına yılın ilk 8 ayında bile ulaşamamış.
SuperData'nın verilerine göre PC, konsol ve mobil platformlarda faaliyet gösteren oyun, Eylül ayında oyun içi harcamalar toplamında 100 milyon dolara ulaşamamış. Araştırma firması bu durumun sadece Fortnite'ta değil, oyunların pek çoğunda geçerli olduğunu iddia ediyor.
“Oyun içi harcamalar 2019 yılının üçüncü çeyreğinde PC üzerinde 6.5 milyar dolar, konsol üzerinde ise 1.4 milyar dolara ulaşmış durumda. Yine de bu rakamlar pazarın büyük bir kısmını kapsamıyor. Son dönemlerde pek çok mikro ödeme seçeneğine sahip olan Fifa 20 ve NBA 2K20 gibi oyunlar çıkış yapmış olsa da oyuncuların yüzde 51’i oyunlar içerisinde para harcamamayı tercih ediyor.”
Aslında bu güzel bir haber ama hemen kesin yargıya da varmamak gerek. Fortnite'ın hala oyun içi harcama kategorisinde pek çok oyunun önünde olduğunu ifade eden firma, oyuncuların yüzde 8'inin Fortnite içerisinde harcama yaptığını vurgulamış. Destiny 2, Fifa 20 ve Madden NFL 20 gibi oyunlarda ise bu sayı yüzde 2'ye düşüyor.
Hadi fortnite bedava, para istemesini hoş karşılamasamda normal. Adamlar babamızın hayrına oynatmıyor oyunu. Ulan 60 dolar basmış adamdan daha ne istiyosun? birde nba'de mobil oyun gibi arada derede reklam göstermek nedir? Bahsedilen iyi kazandıran zamanda Free diye geçindikleri oyunlarda genç kitleyi yakalamışlardı paralarını yiyorlardı. Elemanlar büyüdüler, akıllandılar. Daha kontrollü harcama yapıyorlar artık demekki. Daha da azalsın da medet ummasınlar şu sistemden artık.
Ayrıca diğer konu da satın aldığın ürünlerin, özellikle yağma kutuları, kristaller gibi parayla satın aldığın üründen hiçbir şey çıkmamasını nereye koyacağız? Bu da bir tür kandırma. Şimdi cepten oynadığım mobil oyun var, 30 krediye bir kristal satıyor, 135 kredi 17,99 tl, aldığın zaman dört yıldızlı bir kahraman gelme olasılığı %0,2 yani komikliği görüyor musunuz? Bu sebepten oyun içi sadece kredi alıyorum ve onu da kesin ve garanti olan enerjiye harcıyorum. Gidip hiçbir şey çıkmayan kristallere yatırmıyorum. Diğer oyunları oynasam onlarda hiçbir şey almam. Bir ton para bayıldığım oyunda bir de seviye geçmek, güzel görünmek, hiçbir şey çıkmayan yağma kutusu almak için neden daha fazla para bayılayım? Ben o parayı kolay kazanmıyorum.