Yeni işletim sistemleri elbette heyecan yaratıyor, Windows 11 için de durum farklı değil. Özellikle de bu yeni işletim sisteminin oyunculara yönelik özelliklerini (Direct Storage, doğal Android uygulama desteği, Auto-HDR vs.) öğrendikten sonra muhtemelen çoğunuz Windows 11 stabil hale geldiğinde bu işletim sistemine geçmek isteyecektir. Üstelik Windows 10 sahiplerine ücretsiz yükseltme imkanı tanındığını ve beğenmezseniz Windows 10'a dönmenin de sadece birkaç dakika aldığını düşünürsek ortada kaybedecek bir şey de yok.
Ancak Windows 11 yüksek sistem gereksinimleri yüzünden şimdiden tepki çekmiş durumda. Sadece 8. nesil Intel Core ve 2. nesil AMD Ryzen CPU gereksiniminden bahsetmiyorum. Windows 11 ayrıca sisteminizde TPM 2.0 da arıyor.
Windows 11'in işlemci tarafındaki sistem gereksinimlerini düşüreceğine kesin gözüyle bakılıyor. Zaten Microsoft da yayınladığı yeni blog postunda Windows 11'i Insider'lara ve OEM partnerlerine dağıtmaya başladıkça, 7. nesil Intel ve AMD Zen 1 işlemcilerini de test etmeye başlayacaklarını ve prensiplerini karşılayan işlemcilerin desteklenenler listesine alınacağını açıkladı.
Ama elinizde gereksinimleri karşılayan bir işlemci olsa bile TPM 2.0 desteğiniz yoksa Windows 11'i yine kuramayacaksınız. Trusted Platform Module'ün kısaltılmış ismi olan TPM, veri güvenliğiyle ilgili bir modül ve Microsoft işleri korsanlar için zorlaştırmanın peşinde. Ancak bu da yoğun tepki aldı, çünkü Windows 11'in kurulabileceği bilgisayar sayısı ciddi ölçüde azalmış durumda.
Windows 11 resmi çıkışını yapınca TPM 2.0 zorunluluğunun da esnetileceğini, daha doğrusu esnetilmek zorunda olduğunu söyleyebiliriz. Windows 10 da aslında TPM'yi gereksinim olarak sunuyor ama bunu zorunlu tutan kontrolleri yapmıyordu.
PC'nizde TPM desteğinin olup olmadığını görmek için Search kısmına TPM yazıp Güvenlik İşlemcisi uygulamasını çalıştırın. Burada (varsa) TPM modülüyle ilgili bilgileri görebilirsiniz.
Microsoft'un yayınlamış olduğu PC Health App ise sisteminizin Windows 11 ile uyumluluğunu test edip size bu işletim sistemini kurup kuramayacağınızı, kuramıyorsanız da sebebini söylüyor. Yani Windows 11 için heyecanlanmadan önce mutlaka bir test yapın bakalım. Mesela ben i7 6700K işlemcimin uyumsuz olması sebebiyle Windows 11 kuramayacakmışım, bakalım sizde durum ne olacak?