Game Pass oyun dünyasının başına gelen en iyi şeylerden biri, böyle düşünen tek kişi de ben değilim. Xbox ekosisteminin gelecek stratejisinde de Game Pass'in ne kadar büyük bir öneme sahip olduğunu da artık çok iyi biliyoruz. Ancak Game Pass'e sürekli oyunlar eklenir, EA Play gibi diğer abonelik sistemleriyle bütünleşme haberleri gelirken herhalde hepimiz geliştiricilerin bu sisteme girmeyi nasıl teklifler karşılığında kabul ettiklerini merak ediyoruzdur.
Phil Spencer, Verge röportajında bu konuya da değindi ve geliştiricilere yapılan ödemelerle ilgili ilginç bilgiler verdi. Spencer'ın anlattığına göre Microsoft'un bu konuda sabit bir planı yok, geliştiricilerin ihtiyacına göre herkes için değişen tarifeler var.
"Mesela küçük veya orta büyüklükte bir geliştirici bize gelip 'eğer bana şu an X dolar öderseniz oyunumu çıkış gününde Game Pass'e ekleyebilirsiniz' diyor ve bu gerçekten de güzel bir şey" diyen Spencer, bazı durumlarda da oyunların tüm yapım maliyetlerini karşıladıklarını söylüyor. Ayrıca bu oyunların Game Pass'e ek olarak diğer satış seçeneklerine de sahip olduğunu, geliştiricilerin bu oyunları PlayStation, Steam, Xbox veya Switch'te de satabildiklerini eklemiş Spencer. Yani bu tür şeylere hiç karışmıyorlar.
Bazen de gelişticiler üzerinden zaman geçmiş oyunları için geliyor ve "bize şu kadar para verirseniz oyunumuzu Game Pass'e ekleriz" diyorlarmış.
Bazı geliştiricilerle anlaşmaların oyunun kullanım ve parasallaştırma seçeneklerine göre yapıldığını, herkesle farklı şeyler denemeye açık olduklarını söyleyen Spencer, başlarda kullanıma dayalı bir model geliştirdiklerini ama çoğu geliştiricinin "evet evet, bunu anladık ama bu sisteme inanmıyoruz, bize parayı peşinen verin" dediklerini aktarmış :)
Spencer bu sistemin farklı oyunların da oyuncularla buluşmasını sağladığını söylüyor ve Netflix'ten örnek veriyor. NBC, CBS veya ABC gibi kanallardan yeşil ışık alamayacak çoğu içeriğin Netflix sayesinde izleyicilerle buluştuğunu, Game Pass'in de aynı seviyeye gelmesini umut ettiklerini söylemiş Spencer.
Büyük ihtimalle kimse bunu değil dr Microsoft ne kadar kazanıyor, nasıl kazanıyor sorusu akıllarda daha fazla yer ediyordur, bir şekilde anlaşırsın oyun firmalarıyla ama Microsoft nerede, nasıl, ne kadar kazanıyor, sürdürülebilir bir yöntem değil gamepass, film gibi hiç değil, oyunlar çıkacak ama 6 ay sonra gamepass'e gelecek denilse, hem çıkışta alan alacak, hem alamayan da gamepass ile oynayabilecekti, şu anki gamepass fiyatları da olsun, yöntem olarak olsun sürdürülebileceğini düşünmüyorum, çok iyi bir şey gamepass, bir şekilde entegre olursa oyun dünyasına oyuncuların çok işine yarayacak ama sürdürülebilir bir hali yok gibi, bu fiyatlarla, sürümden bile desen çok yüksek ve sürekli bir kullanıcı sayısına ulaşmalı, bu çok olabilecek gibi durmuyor bu sistem içerisinde...