Remaster Dediğin Böyle Olur Dedirten 10 Oyun

Yapılacaksa böyle yapılsın dediklerimiz…

Eskiden severek oynadığımız oyunların yenilenerek yeniden karşımıza çıkması son yılların modası oldu diyebiliriz. Bu kimi zaman köklü bir yeniden yapım (remake) oluyor, kimi zamansa görsel ve işitsel bir yenilenme (remaster). Eser ile düşündük taşındık, remaster denildiğinde aklımıza gelen oyunları sıralayalım dedik. Ortaya şöyle bir liste çıktı, bakalım beğenecek misiniz.

Call of Duty: Modern Warfare Remastered

Her ne kadar son dönemlerde o eski tadı vermiyor olsa da (en azından benim için durum öyle), vaktinde büyük bir atılımın öncüsü olmuştu Call of Duty serisi. İşte bu dönüşümün önemli parçalarından birisi de Call of Duty 4: Modern Warfare olmuştu. Sinematik hikâye anlatımı, tatmin edici aksiyon, ilgi çekici bir senaryo, akılda yer eden karakterler, böyle bir oyundan ne beklenirse fazlasıyla sunuyordu. Ve tabii bir de multiplayer kısmıyla yepyeni bir sayfa açıyordu (bazen keşke hiç açmasaydı dedirttiği de oluyor ama hakkını da teslim etmek lazım). Yıllar sonra tekrar oynamak için bir bahane arayanlar, remastered versiyonuyla aradıkları fırsatı buldular. Orijinal oyunun çıktığı döneme yetişemeyen genç oyun severler de serinin özüne dönüş için bir şans bulmuş oldular böylece.

Crash Bandicoot N.Sane Trilogy

Playstation’ın ikonik oyunlarını sayarken atlanmayacak oyunlardan birisi de hiç şüphesiz Crash Bandicoot. Aradan konsol nesilleri gelip geçti, Crash kendisini yeniden göstermeye karar verdi, iyi de oldu. Yine o eski tat, yine o saç baş yolduran zorluk :) Tabii o rengarenk ortamlar artık daha da güzel görünüyor, Crash ve dostları daha kanlı canlı, kontroller de biraz daha rahat (ama fazla heveslenmeyin, yine zorluyor :)). Böyle ikonik karakterlerin tozlu raflarda unutulup gitmesi üzücü olurdu. Neyse ki, böyle güzel bir geri dönüş yaptı ve sonrası için de yolu açtı.

The Legend of Zelda: The Wind Waker HD

Bu listede bir Zelda oyunu olmazsa olmazdı; seri içerisinde remake ve remaster örnekleri mevcut. Güncel örneklerden Skyward Sword HD de bu listede yer alabilirdi, ama tercih edilen parasallaştırma yöntemi nedeniyle kendisine mesafeliyim, o yüzden daha eski bir örneğe, Wind Waker HD’ye gitmeye karar verdim. Öte yandan remaster konusunda verilebilecek güzel örneklerden birisi olmasıyla da bu listede yer almayı hak eden, kendisinden söz ettirebilecek bir oyun Wind Waker. Cel-shaded grafik tarzının yüksek çözünürlükte daha etkileyici bir hal aldığı konusunda bir görüş birliği olduğunu söyleyebiliriz. Tek başına bu grafik güncelleştirme için bile alıp oynanabilecek bir oyunken, bunun dışında oynanışa yönelik olarak yapılan ufak tefek dokunuşlarla da daha keyifli bir tecrübe haline gelmişti -ki bu da kendisini iyi remaster örnekleri arasına alan detaylardan. Şimdi bir kez daha yenilenip Switch versiyonuna da kavuşur mu, merakla bekliyoruz.

Full Throttle

Bu listenin olmazsa olmazlarından bahsetmeye başladık madem, araya bir de Lucas Arts macera oyunu sıkıştırmamak olmaz. Lucas Arts maceralarının alametifarikası çizgi film tadında grafikler, esprili bir dil, keyifli oynanış Full Throttle’da da aynıyla vakiydi. Bu oyunların bir başka özelliği de üzerinden geçen zamana rağmen çok yıpranmamaları, eskimemeleri. Peki neden bir remaster versiyonuna ihtiyaç duyuldu o zaman? Bana kalırsa üzerindeki o ufak toz tabakasını silkeleyip alttaki cevheri daha iyi görebilmemizi sağlamak için :) Aynı durum Grim Fandango için de geçerli. Dolayısıyla hangisini tercih ederseniz edin, yıllardır niye büyük bir özlemle Lucas Arts klasiklerini andığımızı, yeni bir Monkey Island oyunu duyurulduğunda neden çocuklar gibi sevindiğimizi daha iyi anlayacağınıza şüphem yok.

Command & Conquer Remastered

Strateji oyunlarına tutkumuzu anlatırken kullandığımız örnekler arasında Command & Conquer serisi de mutlaka yer alır. Sonuçta gerçek zamanlı strateji türünün ileriye doğru ciddi bir sıçrama yapmasını sağlayanlardan birisi de bu seriydi. Aradan geçen 20-25 yıllık süreçte çok farklı örnekler gördük, strateji türü yükseldi, çeşitlendi ve bir süre sonra bir durgunluk dönemine girdi. Bu durgunluktan silkinmek için başvurulan formüllerden birisi de türün atılım yaptığı dönemlere geri dönüştü elbette. Command & Conquer serisinin ilk 2 oyunu, orijinal yapımcılarının ellerinde yenilendi, bir kez daha bizlerle buluştu. Yapımcı ekibin işlerine ne kadar tutkuyla bağlı olduklarını yapım sürecini takip edenler az çok biliyorlar. Geri kalanlar için de bunu test etmenin en kestirme yolu C&C Remastered paketine bir şans vermek. Yaşını belli eden birkaç ufak kusurunu görmezden gelebilirseniz, bir klasikle yeniden buluşmak için güzel bir fırsat var önünüzde.

NieR Replicant Ver.1.22474487139...

Bu listedeki oyunların neredeyse tamamı, orijinal halleriyle popüler olmuş ve belirli bir süre sonrasında yeniden, yenilenmiş halleriyle karşımıza çıkan oyunlar. Ama NieR Replicant, bu konuda bir istisna teşkil ediyor diyebiliriz. Orijinali hak ettiği ilgiyi görememiş ve devam oyununun popülaritesiyle şansını yeniden deneyen bir oyun.

Orijinal oyun 2010 yılında çıkmıştı ve pek çok oyun severin radarına girmemişti (-ki o grupta ben de yer alıyorum ne yazık ki). Ama sonra NieR Automata o kadar etkili bir giriş yaptı ki sahneye, öncesine dair de bir merak uyandırdı. Yoko Taro ve ekip arkadaşları da bu fırsatı değerlendirmeye karar verdiler ve ilk oyunu yeniden oyun severlerle buluşturmak için kolları sıvadılar. İyi ki öyle yaptılar. Böylece biz de bu ilgi çekici hikâyeden mahrum kalmamış olduk.

Final Fantasy X/X-2 HD Remaster

Final Fantasy serisinin 35 yıllık mazisi var. Bugüne kadar toplamda 16 ana oyun ve birçok yan oyun gördük. Böyle uzun soluklu bir serinin de remaster ve remake cephesini boş bırakması beklenemezdi elbette. Nitekim bu remaster oyunlar arasında Final Fantasy X/X-2 HD Remaster da yer alıyor. Serinin sevilen iki oyununun yenilenmiş, yüksek çözünürlüklü grafiklerle ve ek içeriklerle güncellenmiş bu hali, PC versiyonunda da bazı ek iyileştirmeler içeriyor. Dolayısıyla, serinin iyi örneklerinden birisini deneyimlemek için güzel bir alternatif olduğunu söylemek mümkün.

Uncharted: The Nathan Drake Collection

İster Indiana Jones denilsin ister konsol Tomb Raider’ı, Uncharted serisi gayet keyifli bir seriydi benim için ve bana göre PlayStation’ın en başarılı serilerinden birisi olageldi bugüne kadar. Bundan sonra nasıl devam edecek, bilemiyorum. Ama serinin önceki oyunlarının yenilenerek sonraki konsol nesillerine taşındığını görmek güzel. Grafiklerin güncellenmesinin yanında yeni zorluk seviyeleri ve kontrollerde yapılan iyileştirmelerle de daha erişilebilir ve daha keyifli bir tecrübe sunduğunu söylemek mümkün.

Persona 4 Golden

Persona serisini, oynayabileceğiniz en iyi JRYO örneklerinden birisi olarak tanımlasam herhalde çok da itiraz gelmez. Persona 4 de serinin öne çıkan oyunlarındandı. Orijinali PS 2 için çıkan oyun, sonrasında PS Vita için hazırlanan Golden versiyonuyla çıktı karşımıza. Sadece cilalanmakla kalmamış, yanına bir de ek bölümler, yeni özellikler, yeni bir karakter, yeni bir son, yeni müzikler, yeni zorluk seviyeleri vs alıp geldi. Sizin anlayacağınız, bir remaster için beklenenden fazlasını sunan örneklerden Persona 4 Golden. 2 yıl önce PC versiyonuna da kavuştu. İster Persona 5 ile seriye giriş yapanlardan olun, ister bugüne kadar hiç Persona (veya Shin Megami Tensei) oyunu oynamamış olun, sizleri bu seriyle tanıştırmak için bekleyen çok güzel bir örnek var önümüzde, denemezseniz olmaz.

Yakuza Remastered Collection

Yakuza serisine nasıl hayran olduğumu bilmeyen var mı aranızda :) Dolayısıyla bu listede en sevdiğim serilerden birisinin günümüz konsollarına ve PC’ye çıkışını, böylece daha fazla oyun severle buluşmasını sağlayan bu remaster koleksiyonundan bahsetmesem olmazdı, nitekim finali de bu paketle yapıyorum. İlk 2 oyunun yeniden yapımlarının (Kiwami ve Kiwami 2) ardından, arada kalan oyunların da (Yakuza 3, Yakuza 4, Yakuza 5) güncellenmiş grafiklerle yeniden oyun severlerle buluşması, seriyi tamamlamak isteyenler için çok güzel bir fırsat sundu. Serinin köken hikayesini anlatan Yakuza 0 ile toplamda 7 oyunluk bir külliyata ve bunları bir nefeste (tamam, koskoca seri öyle bir nefeste bitmez, kabul ediyorum, vurmayın :)) oynayabilme şansına kavuştuk. Ne yapın edin, bu şansı değerlendirin derim.

YORUMLAR
BarisKayatekin
17 Temmuz 2022 12:29

Çok güzel liste yapmışsınız lakin, listede bazı hata ve eksikler olduğunu düşünüyorum. Crash Bandicoot N.Sane Trilogy mesela bu bir remaster değilki, bu bir başlı başına remake. Sıfırdan yaptılar bu oyunları. Ayrıca Listede Diablo 2 Ressurection nasıl olmaz, grafiklerde çağ atlatıldı resmen remasterdan çok remake'e benziyor o derece fark vardı. Halo Masterchief Collection da listede olmalıydı bence. Özellikle Collection'ın içindeki Halo 1 ve 2nin grafikleri o kadar gelişmişti ki neredeyse remake seviyesindeydi

Decypher
BarisKayatekin
19 Temmuz 2022 16:17

İşte bunlar hep "yuvarlak sayı yapalım, 10 olsun" dediğimiz için dışarıda kalan oyunlar :) Yoksa istemeyerek elemek zorunda kaldığımız birkaç değerli isim daha oldu saydıklarına ek olarak.


E-VrL
BarisKayatekin
17 Temmuz 2022 15:03

Öncelikle yorumunuz için teşekkür ederim. Dediğiniz gibi Halo Master Chief Collection da Diablo 2 Resurrected da güzel örnekler, onlar da yazılabilirlerdi. Mecburen listeye bir sınır çekmemiz gerekiyordu, bazı oyunları listeye dahil edemedik ne yazık ki.

Crash meselesine gelince, N.Sane Trilogy bir remaster paketi olarak tanımlanıyor. Remake dediğimiz RE2 Remake, FF7 Remake, Mafia gibi örneklerde gördüğümüz şekilde oyunun tamamen yeniden yapılması. N.Sane Trilogy, böyle değil; kaldı ki duyurusu da zaten remaster olarak yapılmıştı. Yani bu paketi remaster grubuna koyan biz değiliz, bizzat yapımcıları :) Dolayısıyla biz de bu grupta ele almakta bir sorun olmayacağını düşündük.


Parolamı Unuttum