Şehir Efsaneleri - Pokemon'un Delirten Şehri: Lavender Town

Isparta'nın lavantalısı....

Şehir Efsaneleri serimizde yavaş yavaş efsaneler tükenmeye başladığı için artık gözlerimizi ecnebilerin “creepypasta” adını verdiği hikayelere çeviriyoruz. Fakat serinin ayarını bozmamak adına bunu, geleneksel Şehir Efsaneleri dinamiği ile birleştireceğiz. Bu sebeple bu hafta sonu sizlere Pokemon Red ve Green'de bulunan Lavender Town efsanesini paylaşacağız.

Dünya çapında 47.5 milyon adet satarak dünyanın en çok satan 7. oyunu olmayı başaran Pokemon'un, listede birden çok kez karşımıza çıkıyor olması oldukça doğal. Daha önce Mew efsanesini paylaştığımız orijinal oyun, bu kez çok daha korkutucu bir hikaye ile bizlerle olacak.

Hazırsanız gelin şu Lavender Town'un hikayesine bir de birlikte bakalım.

İnsanlığın henüz internetten korktuğu dönemlere doğru bir yolculuk yapıyoruz bu kez. Takvimler 27 Şubat 1996 yılını gösterdiğinde çıkış yapan Pokemon Red ve Green, özellikle markanın ana üssü olan Japonya'da satış rekorları kırıyor. Fakat bu süre zarfında iddialara göre Japon topraklarında çok ilginç bir olay daha gözlemlenmeye başlanıyor. Yaşları 7 ve 12 arasında değişen birçok çocuk, oyunu oynadıktan sonra intihar girişiminde bulunuyor.

“Lavender Town Suicides” olarak tanılanan bu olayın doğru olup olmadığı bilinmiyor fakat elimizde araştırmayı başlatabileceğimiz bir yer mevcut. Yine de bu kaynaklara değinmeden önce gelin, bu fenomeni tetikleyen şeyin köküne doğru bir giriş yapalım.

Havada Lavanta Kokusu Var

90'ların sonunda çocuk olan neslin kaçamadığı bir furya olan Pokemon Red ve Green, bir noktasında Lavender Town isimli bir şehri barındırıyor. Bu şehre giriş yapana kadar oyun oldukça sakin ve belirli bir tempoda ilerlerken Lavender Town'a ayak bastığınızda bir şeylerin ters gittiğini anlayabiliyorsunuz. Şehirdeki NPC'ler sizlere burada yaşanan olayları anlatırken korkuyor ve oyunun atmosferi bir anda değişiyor. Şehir kendi içinde oldukça şaşırtıcı bir hikayeye sahip olsa da tüylerinizi diken diken eden o tınıyı eminim sizler de hatırlıyorsunuz. Fakat hatırlamayanlar için bu müziği aşağıya bırakıyorum.

İşte sorunların tamamının bu müzikten kaynaklandığı söyleniyor. Ortaya atılan iddialar ise eski bir Game Freak çalışanı olan Satou Harue'ye ait. Harue, Pokemon Red ve Green içerisinde bulunan Lavender Town'da çalan müziğin yüksek notalarının yetişkinler tarafından duyulmadığını fakat genç dimağların bu sesten etkilendiğini öne sürüyor. Hatta Harue'ye göre bu sorun oyun çıktıktan sonra fark edilmiş ve Game Freak oyunların büyük bir kısmını geri çağırmak durumunda kalmıştı.

İddialara göre bu hatalı versiyon tam 200 çocuğun hayatına ve çok daha fazlasının ruh sağlığını kaybetmesine sebep oldu.

Peki ama bu iddiaların ne kadarı doğru?

Susma Sustukça Sıra Sana Gelecek

İlk olarak gelin bu iddiaların ana kaynağı olan Satou Harue'den bahsedelim. Aslına bakarsanız kısa bir internet araştırması ile böyle bir ismin yapımcı Game Freak bünyesinde çalışmadığını, hatta dünyada var olmadığını öğrenmek mümkün. Fakat biz yine de bu kişinin “ismini vermek istemediğini” düşünerek iddialarını kontrol edelim.

Öncelikle ulaştığımız kaynakların hiçbirinde bahsi geçen dönemlerde Japonya'da çocuk intiharlarının arttığı gözlemlenmiyor. Hatta yine iddialarda karşımıza çıkan “oyunlar geri çağırıldı” iddiası da doğru değil. Bu dönemlerde Game Freak, oyunların Japon kopyalarında herhangi bir geri çağırma yapmamış.

Yine de Lavender Town'un müziklerinin tüyleri diken diken ettiği kesin. Aslında işin bu kısmında Game Freak ekibi bu iddialara katılıyor diyebiliriz. Çünkü oyunun bestecisi olan Junichi Masuda, Lavender Town'ın müziklerini daha sonraki oyunlarda daha rahat anlaşılabilecek tonlara çekerek sadeleştirdi.

Ateş Olmayan Yerden Duman

Aradan yıllar geçmiş olmasına rağmen Lavender Town'ın gizemi bir türlü çözülemedi. Ta ki takvimler 2010 yılını gösterene kadar... Bir spektrometre kullanarak müziği inceleyen bazı oyuncular, oyunun gerçekten duyulamayan frekanslarda ses yaydığını keşfetti. Bu frekansları spektrometre ile görüntüye çeviren oyuncuları ise ilginç bir sürpriz bekliyordu.

Yukarıda izleyebileceğiniz videoda da gördüğünüz üzere bu frekanslarda Unown adı verilen Pokemonlar görülebiliyor. Bu durum bir hayli ilginç zira Unown'lar, birinci nesil Pokemon ailesi içerisinde değil. Yani videonun tartışma yaratan bir diğer yanı da burası. Fakat asıl sorun, ortaya çıkan Unown'ların “hemen buradan ayrıl” mesajı veriyor olması.

(İkinci nesilde karşımıza çıkan Unown'ların kendisine has bir iletişim şekli var)

Canlar Sıkkın

Şimdilik Lavender Town'ın orijinal hikayesi hakkında elimizdeki bilgilerin tamamı bu kadar. Bir creepypasta olarak yoluna başlayan bu hikayenin şu anda oldukça gizemli hale dönüşmüş olması da ilginç. Buna ek olarak ne Game Freak ne de Pokemon ailesi bu iddialar ile ilgili bir cevap vermedi.

Bakalım Lavender Town'ın efsanesi daha fazla sürecek mi?

YORUMLAR
Parolamı Unuttum