Steam Trading Cards Nedir, Ne Değildir?

Steam'den iyi bir gamification örneği

Yazıya "Steam de neymiş ya?" diyerek göz atanlar olduğunu pek sanmıyorum. O yüzden oturup Steam'i uzun uzun anlatacak değilim. 2003 yılında dijital oyun satın alma platformu olarak hayatına başlayan Steam yıllar geçtikçe oyun dünyasının değişmesi ve oyuncuların ihtiyaçlarını karşılamak adına kendisine pek çok yeni özellik ekleyip dünyadaki bütün oyuncuların buluştuğu bir sosyal platforma dönüşmüş durumda. Oyun satın almak halen bu platformun en önemli aracı fakat Greenlight ile bağımsız yapımcılara, Atölye ile Mod yapımcılarına, Pazar özelliği ile ise Steam üzerinden oynadığı oyunlara içerik satın almak isteyenlere verdiği çeşitli hizmetler Steam'in yağı balı artık. Yakın zamanda bu özelliklerin yanına eklenen Steam Trading Card ve Badge sistemi bu hizmetlerin en sonuncusu olarak karşımıza çıkıyor. Bakalım bu yeni hizmet Steam üzerinden ne gibi yenilikler ve faydalar getiriyor, inceleyelim.

15 Mayıs 2013'de kapalı betadan çıkıp açık betasına başlanan bu sistem şu an oldukça rağbet görmeye başladı. Aslında kabaca bakarsak trading card bildiğimiz achievement sistemine benzer bir temele dayanıyor. Artık Steam üzerinden bu sistemi destekleyen oyunlar oynadıkça bazı sanal kartlar kazanıyorsunuz. Bu kartların görseli ve içeriği oyununuz ile alakalı oluyor tabi ki. Kazandığınız kartlar Steam'in o oyunla ilgili belirlediği kart takımını tamamladığında yine oyunla ilgili bir badge yani rozet kazanıyorsunuz. Bu rozetler ise Steam profilinizin levelını arttırmaya yarıyor. Peki bu level arttırmak ne işe yarıyor diyeceksiniz ama bu iş git gide "komşu komşu hu oğlun geldi mi?" tekerlemesine benzer bir tüme varıma vardığı için konuyu biraz böleceğim izninizle.

Grsel-1

Steam artık 10. yılına girdiğinden ve biraz eskidiğinden, oturup ne gibi yenilikler yaparak oyuncuların Steam'i daha fazla kullanmasını ve sahiplenmesini sağlayabiliriz diye düşünmüşe benziyor. Burada, Steam'in oyuncunun sadece oyun oynarken arkada çalışan bir program olmamasını, oyuncunun boş vakitlerinde de bir sosyal paylaşım aracı olarak kullanmasını hedeflediği görülüyor. Sosyal paylaşım araçlarının daha fazla kullanılması için en iyi yöntemlerden biri olayı kullanıcılar arası rekabete yani oyunsallaştıran bir sisteme dayandırmaktır. Buna ise gamification diyoruz. Gamification konusu bambaşka bir konu, daha önce bunu işlediğimiz bir makaleyi sitede bulabilirsiniz. Gamification işin içine girdiğinde Steam'in yeni profil yapısındaki ne kadar rozet o kadar level mantığına dayanan sistemi daha bir anlam kazanıyor. Bu level sistemi ilk etapta sizin başkalarından daha iyi bir oyuncu olduğunuzu göstermeniz için bir araç sadece. Ama Steam'in level atladıkça size verdiği sürpriz hediyeler, profil arka planları, emoticonlar ve arkadaş ekleme slotunun genişlemesi gibi kazançlar olayı rekabetten çıkartıp sadece sizin lehinize çeviriyor.

İşin sayısal verilerine değinelim biraz da. Her oyundaki kart çeşitliliği değişken. Misal Team Fortress 2 isimli oyunda 9 adet kart bulunmakta. Ama siz bu kartların sadece yarısını düşürebiliyorsunuz. Oynama sürenize bağlı olarak sayısız kart düşürebilirsiniz ama çeşit olarak sizin hesabına bu 9 kartın sadece 5'i düşecek. Geriye kalan 4 kartı takas ya da satın alma sistemi ile edinmek durumundasınız. İşler biraz değişiyor mu ne? Diyelim bu kartları arkadaşlarınızla takas yaparak ya da cüzi fiyatlar ödeyerek tamamladınız ve craft ettiniz, artık bir rozetiniz var. Bir rozeti sadece 5. seviyeye kadar craft edebilirsiniz. 1. seviye 100 XP kazandırırken 5. seviye 500 XP kazandırır. 100 XP demek bir level demektir. Level kazandıkça az önce de belirttiğimiz gibi ufak hediyeleri kazanıp profilinizde kullanabiliyorsunuz. Bazı oyunların DLC'lerinde indirim kazanmak gibi ufak şanslarda var. Ne kadar level o kadar daha fazla kart düşürme şansı ayrıca. Level arttırmanın şu an için tek kazancı bunlar.


Kart düşürme işi tamamen şansa dayalı. Bu düşürdüğünüz kartları takas ya da satış yoluyla elinizden çıkartabilirsiniz. Pazar kısmında sattığınız kartların parası Steam cüzdanınıza ekleniyor ve Steam üzerinden alış veriş yapabiliyorsunuz. Sadece kart sistemine kasarsanız daha çok işinize yarar gibi görünüyor ama Steam'i bir sosyal paylaşım platformu olarak görürseniz profilinizin nasıl göründüğü ya da level kaç olduğunuz sizin için daha önemli olabilir tabi. Bu arada kartlar sadece satın aldığınız oyunlarda düşüyor. Destekleyen F2P oyunlarda en azından 9 dolarlık bir harcama yaptığınız zaman kart düşürmeye başlıyorsunuz. Team Fortress ve DOTA 2 buna bir örnek. Profilinizde oluşturmak istediğiniz bir kart takımına baktığınızda, eksik olan kart üzerine geldiğinizde o kartın hangi arkadaşınızda olduğunu görebiliyorsunuz. Bütün bu sistem Steam'in daha fazla sosyalleşmesi üzerine kurulu aslında. Ne kadar çok arkadaş eklerseniz o kadar takas şansınız büyüyor.

Şu anda aralarında Company of Heroes 2, Half Life serisi, DOTA serisi, Borderlands 2, Don't Starve gibi oyunların olduğu tam 48 oyun tarafından desteklenen sistem gittikçe genişlemekte. Steam'in bu yeni sistemini geliştirmek için de planları mevcut tabi. Toplanan kartlarla oynanabilecek bir oyun yapmak fikri şu an en sıcak baktıkları fikir. Level sisteminin oyuncuya sadece kendini kanıtlamak dışında vereceği ödüllerin niteliği uygulamanın ileriye dönük adımlarında başarılı görülmesini sağlayacak hamlelerden biri olabilir.

Grsel-2

Şu anda halen betada olan bu uygulama yakında tamamen son haline kavuştuğunda Steam'in çehresi tamamen değişeceğe benziyor. Eskisinden daha sosyal, daha aktif ve daha çok ödül sistemine dayalı bir Steam ile karşı karşıya kalacağız. Özellikle kullanıcı profilleri yepyeni bir görünüm kazanacak. Değişim kaçınılmaz, bu her zaman böyledir. Ama bu değişim bazıları tarafından hoş karşılandığı gibi bazıları tarafından ise Steam'in aldığı komisyonlar ile oyuncular üzerinden paraları cukka edeceği yönünde eleştirilere de maruz kalmış durumda. Kartların sadece yarısının oyundan düşmesi geri kalanı için takasa girmeye yanaşmayan oyunculardan bunları satın almak zorunda kalmak bu argümanı destekler nitelikte.

Steam artık bir oyun satın alma platformundan çıkıp başlı başına oyun olma yolunda ilerliyor gibi. Sanki bir RPG oyunundan alacağınız eğlenceyi size yaşatmayı hedefliyor. Uygulama şu an için Gamification adına harika bir örnek ama uzun vadede oyuncuların çıkarını ya da eğlenmek istemelerini ne kadar gözeteceği onun her şeyiyle harika bir uygulama olup olmadığını ortaya çıkartacak. Oyuncu dostu Steam'in bu uygulamasına karşı ben şu an biraz nötrüm. Ama kayıt olup göz gezdirmenizde ve zaten mevcut oyunlarınızı oynayarak kartlar düşürmenizde de herhangi bir sakınca zaten yok. Tadını çıkartıp sistemin gelişmesini bekleyelim bakalım.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum