Henüz çırak olarak kendimi kabul ettiğim oyun basını mecrasında yapmayı en çok sevdiğim şeylerden biri okuyuculara ufak da olsa bir şey katmaktır. Hiçbir zaman “kimsenin ilgilenmediği şeyleri okurum, oynarım, izlerim” kafasında olmadım, ama böyle bir yapıma denk geldiğimde aklıma gelen ilk şey “bu şeye daha çok insanın ilgisini nasıl çekebilirim” oluyor genelde.
Önceki paragraftan sonra biraz garip olacak ama konumuz The Walking Dead. Fakat şimdilerde dizi aleminin en popüleri olanı değil asıl odağımız. Bu satırlarda diziden ziyade The Walking Dead’in orijinal hali, yani çizgi romana mercek tutacağız.
The Walking Dead’in ikinci sezonunu izlerken “diziye bin basar” yorumlarına dayanamayıp başladığım çizgi roman, yurt dışında her ne kadar popüler olsa da Türkiye’de hak ettiği yere gelemedi. Fakat çizgi romanı okumamış insanların neler kaybettiğini çizgi romanı okuyanlar iyi bilecektir. Dizideki inişli çıkışlı kalite, bazı karakterlerin kötü işlenmesi ve çizgi romandan gelen potansiyelin harcanması gibi konulardan dolayı yer yer soğuyorum The Walking Dead’in televizyona uyarlanmış halinden. Bundan sonra okuyacağınız yerlerde de hafızam ve zamanım izin verdiği kadarıyla dizinin kaldığı yere kadar çizgi romanda olan önemli olaylara ve diziyle arasındaki farklılıklara değineceğim. Kendiniz okumuş kadar etkili olmayacaktır belki ama bu okuduklarınızı diziye göre hızlı olay akışları, karakterlerin dört dörtlük hazırlanması ve sürekli sürpriz yaşanması gibi özelliklerle birleştirince eminim ki dizinin büyük bir potansiyeli harcadığını fark edeceksiniz. Yine de çizgi romanı okumak istemeyenler için önemli noktaları sizlere aktarmak istedik.
Not: Dizide yaşanan olaylar ve dizideki karakterler çoğu zaman çizgi romandan ayrı bir yapıda ilerliyor. Bazı noktalardaysa dizi çizgi romana sadık kalıyor. Eğer dizinin beş sezonunu da izlediyseniz aşağıda yer alan çizgi roman ayrıntılarını (çizgi romanı okumayacaksanız) spoiler derdi olmaksızın rahatlıkla okuyabilirsiniz.
- Dizinin en sevilen karakterlerinden Daryl çizgi romanda yer almıyor. (Kardeşi Merle de yok)
- İlk sezondaki bilim adamı çizgi romanda yok; hastalığın çıkışı ve çözümü gibi konulara da girilmiyor.
- Carl dizidekinin aksine uyuz bir ergen değil, daha çocuksu bir karakter. Karakter gelişimi de yavaş yavaş okuyucuya yediriliyor.
- Shane’in ölümü dizidekinin aksine çok daha çabuk (çiftliğe bile gelmeden) gerçekleşiyor. Carl babasını kurtarmak uğuruna Shane’i öldürüyor. (Dizide Carl, zombi Shane’i öldürüyordu)
- Dizide bir sezon süren çiftlik kısmı çizgi romanda oldukça kısa yer tutuyor. Çiftlik kadar olmasa da diğer kısımlar da diziye göre çok daha hızlı ilerliyor.
- Andrea ve kardeşi Amy, Dale’ın karavanında kalabilmek için onunla cinsel ilişki yaşıyorlar.
- Andrea harika bir keskin nişancı ve dizideki gibi uyuz bir karakter değil.
- Carol dizidekinin aksine sonradan vahşi bir karakter olmuyor. Kendisi oldukça vasıfsız bir karakter.
- Carol hapishane kısımlarında iyice deliriyor. Hata iş Rick ve Lori’ye Rick’in ikinci eşi olmak istediğini söylemeye kadar gidiyor.
- Böyle bir Carol’ın ölümü de doğal olarak çabuk oluyor. İyice kafayı sıyıran Carol, araştırmak için hapishane bahçesine bağladıkları bir zombiye kendini yem ediyor.
- Tyreese çizgi romanın en iyi karakterlerinden biri ve dizidekinin aksine sonradan iyi kalpli birine dönüşme gibi bir durumu yok.
- Tyreese’in genç yaşlardaki kızı ve kızının sevgilisi kıyametten kurtulmak için birbirlerini öldürmeye karar veriyor. Aynı anda ateş etmeye karar veren ikiliden kız, sevgilisini vurmadığı için genç adam yaşamaya devam ediyor. Bu olaydan sonra devreye giren Tyreese kızının sevgilisini cani bir şekilde öldürüyor. Olayın ardından Tyreese’in kişiliği geri dönülemez bir yola giriyor.
- Çizgi romanda Vali’nin mekanı Woodbury’yi dizidekinin aksine çok az görüyoruz.
- Dizide olmayıp çizgi romanda olan belki de en önemli olay Rick’in sağ kolunun olmaması. Woodbury’ye gelen Rick, Vali ile hiçbir şeyden habersiz dostane bir sohbet yaparken Vali yavaş yavaş kartlarını ortaya döküyor ve bir anda bıçağı çıkarıp Rick’in elini kesiyor.
- Vali çizgi romanda Michonne’u rehin alıyor ve Michonne defalarca kez tecavüze uğruyor. Michonne’un Vali’ye işkence yapıp gözünü almasının sebebi de bu. Michonne aynı zamanda Vali’nin sağ kolunu da kesiyor.
- Tyreese’in ölümü Vali tarafından gerçekleşiyor. Tyreese’i esir alan Vali, hapishaneyi boşaltmadıkları takdirde Tyreese’i öldüreceğini söylüyor. Tyreese ve hapishane grubunun bunu reddetmesi üzerine Vali herkesin gözü önünde Michonne’un kılıcıyla Tyreese’in kafasını vücudundan ayırıyor ve kafayı hapishane grubunun önüne atıyor.
- Yukarıdaki detaylardan anlayabileceğiniz üzere Vali dizidekinden çok daha psikopat bir karakter.
- Lori dizidekine nazaran uyuz bir karakter değil ve öldüğünde gerçekten etkileniyorsunuz.
- Lori’nin ölümü Vali’nin emri üzerine, saldırdığı insanların gerçekte kim olduğundan habersiz bir kadın tarafından gerçekleşiyor. Emir üzerine kadın Lori’ye arkadan ateş ediyor ve Lori ölüp düşerek kucağındaki bebeğini de ezmek suretiyle öldürüyor. (Evet, çizgi romanda bebek Judith yaşamıyor)
- Lori’yi öldüren kadın Vali’nin ne mal olduğunu çok geçmeden anlayarak Vali’yi öldürüyor.
- Terminus’a varma hikayesi çizgi romanda yok. Terminus’ta yer alan yamyamlar da bir anda çıkıyor ve çok fazla yer kaplamadan hikayeden ayrılıyor.
- Dale’ın ölümü dizideki Bob ile eşdeğer oluyor.
- Michonne çizgi romanda insani yönleri daha fazla olan bir karakter.
- Dizide şimdilerde uyuz olduğumuz Sasha çizgi romanda yok.
- Maggie dizideki gibi çok fazla işe yarar bir karakter değil, daha çok pasif takılıyor.
- Andrea ve Carol’ın kızı Sophia çizgi romanda dizinin geldiği yere kadar ölmüyor.
- Carol’ın ölümünün ardından Maggie ve Glenn, Sophia’yı evlatlık alıyorlar. Onun annesi ve babası rolüne bürünüyorlar.
- Morgan gruba daha erken katılıyor ve dizidekinin aksine daha mazlum bir karakter. Kayıplarından dolayı çektiği acıyı daha fazla yaşıyor.
- Morgan gruba katılmadan önce zombiye dönüşen oğlunu canlı insanlarla besliyor.
- Alexandria’nın başındaki kişi kadın değil, erkek. İsmi de Douglas.
- Dizinin en son yayınlanan bölümünün son sahnesi çizgi romanla paralel. Çizgi romanda doğal olarak ölen kişi Douglas’ın karısı oluyor.
Aslında çizgi roman ile dizi arasında çok daha fazla fark var. Fakat bu ayrıntıları anlatmak için ne satırlar yeter, ne de benim hafızam. Yine de elimden geldiğince dizinin takipçilerini bilgilendirmek için çizgi romanla aralarındaki farkları yansıtmaya çalıştım. İlerleyen günlerde The Walking Dead’in çizgi romanındaki son yere kadar gerçekleşen olayları da aktaracağım. Bu sayede olası spoiler yemek isteyenler birçok fikir sahibi olabilir.
sağol furğan çerisın