Marvel Sinematik Evreni'nin hem ilk dizisi hem de dördüncü aşamasının ilk yapımı olan WandaVision dün itibariyle Disney+ üzerinden yayın hayatına başladı. İlk iki bölümü birden yayınlanan dizinin başlangıcı çok fazla hayranın kafasını karıştırdı. Aslında dizinin teması ve işlenişi tıpkı fragmanlarda gördüğümüz şekilde ilerliyor. Ancak işin içerisine MCU'nun daha karanlık yüzleri de dahil olmaya başlayınca oldukça acayip bir hikaye ile karşılaşabiliriz. Hem dizinin ilk iki bölümünde gördüklerimize hem de daha sonra neler olabileceğine dair olasılıklara şöyle bir bakalım;
Ufak bir hatırlatma yapmakta fayda var yazının bundan sonrası ilk iki bölüm ile ilgili bazı sürpriz bozan elementler içeriyor. Diziye henüz başlamadıysanız ve hiçbir bilgi almak istemiyorsanız ilk iki bölümü izledikten sonra okumanızı tavsiye ederim.
Eski Köye Yeni Adet
Dizi ilk bölümüyle birlikte hemen siyah beyaz televizyon döneminin o klişe dizilerini ve komedi unsurlarını yaşatmaya başlamış. Klasik bir Amerikan ailesi olarak gördüğümüz Wanda ve Vision bu yeni evrende güçlerini de koruyorlar, Vision'ın özünde bir robot olması da durumu daha ilginç hale getiriyor, tıpkı Wanda'nın "sihir" güçleri gibi. Ancak dizinin her anında bunun bir gerçeklik olmadığını anlıyorsunuz daha güzel kısmı ise Wanda da bunun farkında. Lakin Vision için kafasında bazı sorular olmasına rağmen durum oldukça "olağan" ilerliyor.
İlk bölümdeki karakterler, diyaloglar ve gelişmeler klasik sitcom havasında geçiyor, arkadaki gülme sesleri de durumu bence biraz daha ürkütücü hale getirmiş. Ön planda ilerleyiş komedi havasında gitse de arka tarafta gerçek bir korku filmi atmosferi var. Tabii bu korku atmosferi henüz çok hafif tutulmuş ama ilerleyen bölümlerde çok acayip şeyler göreceğimizin temelleri atılmaya başlamış.
Dünyaya Renk Gelmeye Başlıyor
Wanda'nın bu gerçekliği bükme sekansıyla var olmuş gibi duran bu evrende sıkça yardım çığlıkları ve Wanda'nın tedirginlikleri de ön plana çıkıyor. İkinci bölümde Vision'ın "motorunu bozması" ve sonrasındaki komiklikler durumu biraz yumuşatsa da yardımı çığlıklarını çok net bir biçimde gördük. İşin tuhaf yanı Wanda'nın yavaş yavaş bu gerçekliği benimsemesi ve burada kalmak için tüm gücünü kullanması.
House of M çizgi romanını okuyanlar bilecektir Wanda'nın en büyük hayali çocuk sahibi olmak ve Vision'ın olağan yapısından ötürü bu imkansız. Ancak gerçekliği büken Wanda, House of M olayında iki çocuk annesiydi. İşte burada da özellikle eskilerin "çocuk ne zaman geliyor?!" dayatmasıyla birlikte Wanda'nın bilinçaltı devreye giriyor ve ilerleyen dönemler için yeni yeni acayipliklerin önü açılıyor. Keza fragmanlarda da buna benzer sahneleri görmüştük. Şu an için dizide fragmanların aksine gelişen çok fazla senaryo tohumu yok. Zaman içerisinde dönemler ilerledikçe yeni şeyler göreceğiz. Zaten ikinci bölüm sonunda dünya siyah beyazdan, renkli hale geçmeye başlıyor ve yeni bir dönemin önü açılıyor.
WandaVision'ın Devamında Bizleri Neler Bekliyor?
İlk iki bölüm belki konu olarak çok fazla ilgi çekmemiş olabilir ama attığı senaryo oltaları kesinlikle ilerleyen bölümlerde büyük balıklar olarak geri dönecektir. Zaten Endgame sonrasında böylesi bir saçma gerçeklik içerisine nasıl girdiği hakkında hiçbir fikri olmayan Vision'ın da bir noktada gözlerini açmasını bekliyoruz. Arka planda sürekli Wanda'yı kurtarmak isteyen bir güç var aynı zamanda MCU'nun mutlak kötüsü Hydra dizinin her sinsi anında inceden inceden kafamıza çakıyor. Bu gerçekliğin ortaya çıkmasında Hydra'nın da payı büyük olabilir.
İkinci sezonda duyulan "Wanda bunu sana kim yapıyor?!" sorusu ve devamında gerçekleşen sahne dizinin bütün "sitcom" havasını bozup "bakın burada başka şeyler dönüyor" mesajını net bir şekilde veriyordu. Yani toplam dokuz bölümden oluşacak olan dizinin kalan yedi bölümünde Hydra'yı veya doğrudan Hydra'ya bağlı bir karakteri görmemiz oldukça olası. Belki ilk iki bölüm itibariyle çok tuhaf ve garip gelen WandaVision bu tuhaflığı iyi yönde evrim geçirterek büyük izler bırakan bir dizi haline gelebilir.
WandaVision, MCU'yu Nasıl Etkiler?
Zaten sonunda Dr.Strange 2'ye bağlanacağını bildiğimiz WandaVision'ın her iki bölümde bir yeni bir çağa geçmesini izleyeceğiz gibi gözüküyor. Siyah beyazdan, renkli döneme geçiş de tam bunun habercisi. Doksanlar ve devamında günümüze her yaklaştığımızda var olan gerçekliğin biraz daha bozularak veya değişerek hayata geçmesini göreceğiz. İşte tam bu noktada MCU'ya dahil olacak yeni karakterler örneğin Fantastik Dörtlü veya X-Men hikayeye dahil olabilir. Ya da Ghost Rider gibi biraz daha farklı karakterlerin tohumları atılabilir.
Paralel evrenler, bükülen gerçeklikler ve sonsuz ihtimaliyle Marvel Sinematik Evreni'nin ilk dizisi WandaVision yayın hayatına başladı. Klasik bir sitcom gibi gözüken fakat arka planında çok daha büyük bir hikayeyi ilerleten WandaVision bence MCU severler için bulunmaz nimet. Çünkü oldukça fazla kritik hikaye noktası burada kırılma yaşayabilir. O yüzden dizinin kalan yedi bölümüne de biraz sabırlı ve kuşkucu yaklaşırsak yolun sonunda çoğu hayranın ağzını açık bırakan bir diziyle karşılaşabiliriz.