Abi beş jeton kaç para?
Devamını okuBirçok insan oynaması ücretsiz çevrimiçi bir oyun gördüğü zaman inanılmaz önyargılı bir şekilde “Yine mi?” diyor. Bence çok vahim bir tutum bu. Genellikle sektörü domine etme ihtimallerinden ve tek kişilikli oyunların niteliğine zarar vereceği düşünülerek söyleniyor bu sözler. Fakat sektörde esasında düşündüğünden daha az bu türden başarılı oyun var. Sadece sürekli güncellendiği için göz önünde biraz fazla oluyorlar o kadar. Lafı da şuraya bağlamaya çalışıyorum esasında: Oynaması ücretsiz çevrimiçi oyunlarda da taze kan iyidir. Çünkü bu yeni kanlar diğerlerinden sıyrılmak adına tamamen farklı bir deneyim yaşatma peşinde. Warlander da bir dönemin popüler DVO PvP kırması oyun tarzını 2022’de tekrardan dirilterek bahsini ettiğim farklı deneyimi yaşatmanın peşinde.
Bilmem bilir misiniz erken 2010’larda birden çok sınıfın bulunduğu, eşyalara artı basılan, PvP odaklı oyunlar bulunuyordu. Bu yapının en popüler ismi Brawl Busters -Türkiye’deki adıyla ZombiRock- idi. Dağıtan firmanın batması yüzünden bahsini ettiğim bu oyunlar kapanmıştı kapanmasına da oyuncular bu oyunu o kadar seviyor, yokluğunu o kadar hissediyorlardı ki şu an bile eski dosyaları kurcalayıp hayran sunucuları açmaya çalışıyorlar. Uzun lafın kısası “DVO Aksiyon” olarak tanımlanabilecek bu türe günümüzde inanılmaz bir açlık var. Warlander da bu açlığın farkında olan, kendini hedef kitlesine duyurabilirse potansiyeli muazzam yüksek bir yapım olarak karşımıza çıkıyor.
BAM GÜM PAT ÇAT!
Daha önce de dediğim gibi Warlander bir PvP odaklı bir DVO aslında. Fakat DVO derken PvE grind’larını, endgame’leri falan kastetmediğimi belirtmekte fayda var. Attığınız her maçla elde ettiğiniz ekipman ve parayla sınıflarınıza eşyalarınızı maç sırasında değil maçtan önce kuşanıyorsunuz. Savaş meydanında da bu kuşandığınız ekipmanlarınızı kullanıyorsunuz. Bir diğer deyişle oyuna harcadığınız ekran süresi arttıkça mekanikleri çözmenize ek olarak karakterinizin de gelişimi oyun alanına direkt etki ediyor. İşte bu türün zamanında çok sevilmesi, günümüzde de aranmasının sebebi bu. PvP mücadelesini PvE kasmadan yaşamak isteyenler için şahane bir tür.
PvP kısmı da bu tip bir oyun için oldukça kendine has. Zaten üç tane sınıf birbirinden ayrışıyor, buna ek olarak yakın menzilden savaşan karakterlerin kombo yaptıktan sonra çıkan kalp simgesi doğrultusunda vurmasıyla kritik hasar vermesi var. Bu da beyni kapatıp sağ tık spam’lamayı önlüyor. Kullanması çok komplike olmayan sınıflara has yetenekler de eklendi mi savaş alanı iyice keyifli oluyor.
Savaşçı var, büyücü var, Orta Çağ var, HOOOV KOÇBAŞI VAR?!
Warlander kendine orta çağı tema olarak belirlemiş. Bunu da tabii ki sınıflarla ve haritalarla pekiştirmiş. Bu sınıflar Warrior, Cleric ve Mage olarak karşımıza çıkıyor. İsimlerinin gayet haklarını veriyorlar, herhangi bir sürpriz içermiyorlar aslında. İşin DVO’lu tatlı kısmı sizin yaptığınız dizilimlerle can barı, atak gibi statüleri değiştirdiğinizde çıkıyor. Kapalı bir deneyim de sınıfların dengesi hakkında konuşmak çok zor. Fakat uzak menzilli Mage’in oynanışından pek keyif almasam da Warrior tam ben aradığım karakterdi.
Warlander hem MOBA, hem DVO, hem aksiyon, hem hack and slash olmaya çalışan hibrit bir yapım. Fikir olarak da konsept olarak da aslında çok iyi fakat bunları ne kadar başarılı yaptığını biraz da zaman gösterecek. Çünkü oyuncu sayısının artması bu tip çevrimiçi oyunlar açısından güzel bir stres testi. Savunduğum kuleye koçbaşıyla vurarak girmeyi deneyen düşman da benim stres testim. ALLAH GELİYO’LAR KAÇIN!!!
WARLANDER
Tür: Aksiyon
Yapım: Toylogic
Dağıtım: Plaion
Çıkış Tarihi: 2023