Avustralya Derecelendirme Kurumu bu hafta başında yaptığı toplantıda derecelendirme için gönderilen We Happy Few'e yasak getirdi ve oyunun Avustralya'da satılması yasaklandı. Kurum yasağın sebebini kendince açıklarken, We Happy Few'ın geliştiricisi Compulsion Games de madalyonun kendi tarafını anlattı.
Ortada bu sefer farklı bir sıkıntı var çünkü We Happy Few Kickstarter üzerinden fonlanan bir oyun ve bağış yapanlar arasında Avustralyalılar da var. Konulmuş olan bu yasak Avustralyalı oyuncuların oyuna para vermiş olmalarına rağmen oyuna sahip olamayacakları anlamına geliyor (elbette oyuna korsan olarak sahip olabilirler ama Compulsion Games'in kendilerine oyunu göndermesi veya Steam kodu vermesi yasadışı olacak). Compulsion Games yaptığı açıklamayla sorunu çözmeyi başaramazlarsa bağışta bulunan Avustralyalı oyunculara para iadesi yapacaklarını açıkladı.
"Avustralyalı hayranlarımızın hayal kırıklığını paylaşıyoruz. Derecelendirme kurumu ile görüşmelerimize devam edeceğiz ama eğer hükümet oyunumuza olan yaklaşımını değiştirmezse size mutlaka para iadesi yapacağız. Bu talepte bulunmadan önce bize kararı temyize götürmek için biraz daha zaman verirseniz çok seviniriz" diyen Compulsion Games, oyunun sorunlu görünen uyuşturucu mekaniği hakkında da bilgilendirmede bulunmuş.
Oyunun ismi We Happy Few ve distopik bir toplumda geçen bu oyunda insanların 'mutlu' olmalarının sebebi Joy ismindeki hap. Toplum vatandaşlarına hap kullanımını zorunlu tutuyor ve oyunun hikayesi de zaten bu zorunluluğa karşı çıkma ve geri savaşma üzerine kurulu. Compulsion Games oyundaki hikaye anlatımının Aldous Huxley'in ünlü distopyası Cesur Yeni Dünya'dan çok da farklı olmadığını savunuyor:
"Oyunda bağımlılık, akıl sağlığı ve uyuşturucu kullanımı gibi güncel temalara değiniyoruz ama hayranlarımızdan da bu konulara yaklaşım şeklimize dair yüzlerce olumlu mesaj alıyoruz, diğer oyuncuların da We Happy Few dünyasına girdiklerinde aynı şekilde hissedeceklerini eminiz. Yarattığım oyunla gurur duyuyoruz"
Derecelendirme Kurumu'nun raporundaysa oyundaki hap kullanımına dair detaylı örnekler verilmiş. Oyundaki karakterlerin çeşitli yan etkilere sahip, kurgusal "Joy" uyuşturucusunu hap şeklinde aldıkları ve bunu yaptıklarında oyun dünyasının kelebekler, parlak renkler vs gibi cazip görsellerle zenginleştiği söylenmiş. Eğer oyuncu Joy kullanmazsa NPC'lerin daha agresif davrandığı, Doktor ismindeki bir karakterin Joy almayan oyuncuyu fark edip alarm verdiği söylenmiş ve Joy kullanımının oyunun zorluğunu azalttığı belirtilmiş. "Oyunu bitirmek için alternatif yollar olsa da, hikayede devam etmek için oyuncunun uyuşturucu kullanması gerekiyor" denilmiş.
> Call of Duty: WW2 Avustralya'da Sansür Yedi
Karar cümlesi ise şöyle: "oyundaki uyuşturucu kullanımı mekaniğinin oyun zorluğunu azalttığı göz önüne alındığında bunun uyuşturucu kullanımına teşvik veya ödüllendirme olduğuna karar verilmiş ve oyun R 18+ derecelendirmesini aştığı gerekçesiyle yasaklanmıştır".
PC, PS4 ve Xbox One için yaz aylarında çıkacak olan We Happy Few böylece Saints Row IV, State of Decay, Hotline Miami, Outlast 2 gibi yasaklı oyunların arasına katılmış oldu. Diğer oyunlar Avustralya'da da satılabilmek için bu ülkeye özel modifiye edilen versiyonlar geliştirmişlerdi, bakalım We Happy Few da aynı şeyi yapacak mı?