Microsoft dün akşam düzenlediği etkinlikle yeni nesil işletim sistemi Windows 11'i tanıttı. Windows 11’in odaklandığı başlıca noktalar Windows kullanıcı arayüzünün basitleştirilmesi, Microsoft Store mağazasının yenilenmesi, performans ve çoklu görev iyileştirmeleri olarak sayılabilir. Microsoft'un daha önce iptal etmiş olduğu Windows 10X'e oldukça benzer öğeler kullanılmış Windows 11'de. Zaten iptal kararı alındığında bazı özelliklerinin bir sonraki işletim sisteminde kullanılacağı söylenmişti, o yüzden işin bu kısmı sürpriz olmadı.
Ancak Windows 11'in çeşitli yeni özellikleri arasından bizim için en önemli olanlar elbette oyunculara hitap eden özellikleri. Çünkü Microsoft, Windows 11'i "oyunculuk için bugüne kadarki en iyi Windows" olarak adlandırıyor.
Öncelikle Windows 11'in tamamen ücretsiz bir yükseltme olduğunu hatırlatayım. İşletim sisteminin beta versiyonları 28 Haziran 2021 tarihinden itibaren Windows Insider üyelerine sunulmaya başlayacak, tam versiyonunun yayınlanması da sonbahara doğru gerçekleşecek. Ancak şimdiden bulabileceğiniz .iso'lar yardımıyla işletim sistemini denemeye başlayabilirsiniz.
Windows 11'in oyunculuk adına sunduğu en önemli özellik Direct Storage olsa gerek. Yüksek hızlı NVMe SSD sürücülere sahip sistemlerde Windows 11 yoluyla kullanılabilecek olan bu teknolojide oyunlarla ilgili dosyalar CPU'yu hiç boğmadan doğrudan ekran kartının hafızasına aktarılacak. Bu da inanılmaz derecede detaylı oyun dünyalarının ışık hızında çizilmesi ve bunu da uzun yükleme süreleri gerektirmeden yapması anlamına geliyor. Bu teknoloji Xbox Series X ve Xbox Series S'de bulunan Xbox Velocity Architecture'ın bir parçasıydı.
Microsoft bu özelliğin sadece Windows 11'e özel olacağını açıkladı. Ancak Windows 11 iyice yaygınlaşana kadar oyun geliştiricilerinin bu özelliği pek fazla kullanacağını sanmıyorum kendi adıma. Direct Storage özelliğini oyunlarına eklemesi gerekenler geliştiriciler olduğundan bu ekstra masraf ve çabaya ne kadar sıcak bakacaklarını zamanla göreceğiz. Bu özellik Windows 10'a da gelecek olsaydı o zaman işler değişirdi tabii.
Windows 11'in sayfasındaki resmi gereksinimler kısmında Windows 11'e ek olarak 1 TB veya üzeri kapasiteli NVMe SSD sahibi olmanız gerektiği yazıyordu. Ayrıca Shader Model 6.0 destekli DirectX 12 ekran kartı ve Standart NVM Express Controller sürücüsünün kurulu olması gerekecek. Ancak sonradan "1 TB+" kısmı açıklamadan kaldırıldı, zaten Windows Series S bunun yarısı kapasiteyle bu özelliği sunuyordu, muhtemelen orada bir hata olmuştur.
Öne çıkarılan ikinci özellik Auto-HDR. Sorunlarından arındırılan HDR desteği, DirectX 11 ve üzerini kullanan oyunlarda artık Standart Dynamic Range (SDR) değil otomatik olarak High Dynamic Range (HDR) geliştirmeleri yapacak. Bu da yine Xbox Series X|S konsollarında kullanılan bir teknolojiydi, Microsoft bunun da devrim yaratacak teknolojilerden biri olduğunu söylüyor.
Microsoft bu özelliği mart ayında testlere açmıştı ve oldukça iyi sonuçlar aldığını söyleyebiliriz. Ancak tabii ki bu özellikten faydalanabilmek için HDR destekli bir monitörünüz olması gerekiyor.
Windows 11'le birlikte Xbox uygulaması doğrudan işletim sisteminin içine yedirilmiş durumda. Xbox Cloud Gaming sistemi ise tamamen Xbox uygulamasına gömülmüş halde geliyor. Oyun sayfasında Play düğmesine bastığınız anda oyun yayını bulut üzerinden yapılmaya başlıyor, ekstradan bir şey kurmanıza ya da uğraşmanıza gerek yok. Yani Xbox uygulaması aynı zamanda bir bulut yayını olarak çalışmaya başlıyor, bu da işletim sisteminin oyunculuk yanını öne çıkaran bir yenilik.
Yeni işletim sisteminin en önemli özelliklerinden biri ise doğal Android desteği. Yani artık Android uygulamalarını çalıştırmak için Bluestacks ve benzeri emülatörlere ihtiyaç duymayacak, bilgisayarınıza doğrudan .apk kurabileceksiniz. Yenilenen Microsoft Store üzerinden Android uygulamalarına doğrudan erişmek mümkün olacak. Bu da mobil oyunları çok rahat ve ekstra bir şeylerle uğraşmadan bilgisayarınızda oynayabileceğiniz anlamına geliyor.
Şimdilik biz oyuncuları ilgilendiren yeni özellikler bu şekilde. Windows 11'i test etmeye başladığımızda bu özelliklerin bize nasıl yansıyacağını daha net göreceğiz.