21 Mayıs 2013'te adıyla, şekliyle karşımıza çıkan Xbox One ile ilgili bir çok bilgiyi depoladık artık. Konsolun oyun dışı konularda maharetini sergileyen bir sunumdan sonra, E3 ile oyunlara dair bakış açısını da tecrübe ettik diyebiliriz. Gördüklerimizi, okuduklarımızı, midemizde oluşan kıpırtılar ile birbirine vurduk, yeni bir açıklamaya kadar çıkanları döküyoruz masaya.
ÖNCE KAPUT ALTI
Microsoft, ilk sunumunda bize sunmuş olduğu özellikleri detaylandırmadı ne yazık ki. Elimizde aynı veriler var yani:
64-bitlik bir işlemci, buna bağlı GPU, 8 GB DDR3 hafıza, 500GB sabit disk, Blu-ray okuyucu, 802.11n kablosuz ve Wi-Fi Direct, HDMI giriş ve çıkış ve USB 3.0 teknik özelliklerin ana kalemleri.
Her Xbox One yenilenmiş Kinect ve tasarımı elden geçmiş kontrol kolu ile gelmekte. Zaten Kinect'in yapabildikleri aletin önemli bir kısmını oluşturuyor. 21 Mayıs'taki sunumda bolca gördüğümüz üzere, ses ve el hareketleri ile kontrol Xbox One'ın içine tümüyle sızmış durumda.
İçeriğinde birbirine bağlı 3 işletim sistemi barındıran Xbox One (Windows, Xbox OS ve Kinect) böylece hem Skype gibi programları çalıştırıyor, hem Kinect entegrasyonunu her programda çalıştırıyor, hem de bu ekranlardan oyunlara direkt geçiş sağlayabiliyor.
KULLANILMIŞ OYUN, BAĞLANTI KONULARI
Xbox One'ın en büyük sıkıtıları, 21 Mayıs'ta tam açıklamadıkları kullanılmış oyun politikaları ve ne sıklıkla internete bağlı olacağıydı. E3 sunumundan birkaç gün önce, bunlara açıklık getirdiler. Şimdi madde madde anlatalım:
Xbox One'da aldığınız/indirdiğiniz her oyun, internetten onay alarak hesabınıza bağlanacak. Sabit diske kurulum, bu işin garantisini yapıyor
Aynı Xbox One cihazındaki 10 hesap, aile oldukları sürece aynı oyun kütüphanesini kullanabilecekler. Bu da bir kişinin oyunları kendi kütüphanesine kaydetmesini problem olarak göstermiyor. Yani evinizdeki Xbox One'da aile ilişkisi kurulmuş hesaplar arasında ana hesap izin verdiği sürece oynanabiliyor.
Peki arkadaşınızın evine gittiğinizde ne oluyor? Gittiğinizde, kendi hesabınızı girdiğiniz takdirde oyun kütüphanenize uzaktan erişebiliyorsunuz. Yani size ait olan oyunlar, başka bir cihazda da oynanabilir durumda.
Ama siz orada kendi hesabınızda iken, her bir saatte bir konsol internete bağlanıp tekrar kontrol etmekte. Yani, konsolu saatte bir internete bağlamalısınız.
Bunun dışında, evde kendi konsolunuzda da yine 24 saatte bir internete bağlanmanız gerekiyor.
Gelelim kullanılmış oyun mevzusuna. Xbox One, oyunlarınızı arkadaşlarınıza ödünç vermenize engel olmuyor. Ama bu arkadaşınızın en az 30 gün listenizde kayıtlı olması gerekiyor. Bu şartlar altında ise elinizdeki bir oyunu yalnızca bir kere bir kişiye ödünç verebiliyorsunuz. Öyle üç arkadaş arasında dolanan bir oyun sistemi kuramıyorsunuz ne yazık ki.
SOSYAL ETKİLEŞİM
Xbox One'ın sosyal etkileşimi, sadece Gamertag üzerinden çalışmıyor. Sistemin videoları alıp işleyebileceği "Upload Studio" adında bir sistemi var. Bu sistem sayesinde oyununuzun görüntülerini alabiliyor, istediğiniz gibi düzenleyebiliyor, uygun bir tema seçerek yayınlayabiliyorsunuz.
Bunun bir sonraki aşaması ise, Twitch ile kurulmuş bağlantı. Twitch sisteminin Xbox One'a entegre edilmesi sayesinde oyununuzu direkt başka insanlara izlenebilir şekilde sunabiliyorsunuz. Üstelik Kinect ile ses ve görüntüyü de iletebilme şansınız var.
KINECT GÜVENLİĞİ
Kinect'in her daim açık olup olmaması konusu, belli ki elimize geçirmediğimiz sürece kesin cevabını veremeyeceğimiz bir sistem. Kinect'in neyi alıp neyi almayacağının kontrolünün bizde olduğu söylense de, bunun "ne kadarını" gerçekten kontrol edeceğimizi bilmiyoruz. Ses alımını komple kapatabildiğimiz de söylenmekte, ama bunun yazılımsal bir çözüm olup bağı kopartma şansımızın olmadığını anlıyoruz açıklamalardan.
Evet, Kinect her gördüğünü kaydedip Microsoft'a yollamayacak gibi. Ama evinizde elektriğe bağlı olduğu sürece açık olan bir kamera var, sadece neyi yakalayıp yakalamayacağına dair söz hakkımız var.
E3 SUNUMU
Microsoft, 21 Mayıs'ta biz oyuncuları üzmüşken, E3 sunumunda yüzümüzü güldürmeyi başardı diyebiliriz. Başından sonuna oyunlarla dolu olan, çoğunlukla oyun içi görüntülerle bizi şaha kaldıran iki saatlik bir görsel şölen yaşadık diyebiliriz.
Toplamda 20 oyunun karşımıza çıktığı konferansta, konsola özel olan 14 oyun vardı. Genel olarak doyucu olduğunu söyleyebiliriz sunumun. Oyunlarla alakalı şüphelerimiz biraz olsun dindi. Tabi denemeden birşey söyleyemeyiz, çünkü 21 Mayıs'ta kalbimizi az kırmamıştı.
Detaylarını ilerleyen günlerde günlerde açıklayacağımız oyunlar ise şu şekilde:
Phantom Pain
Sunumun açılışıydı, açık dünya özellikleri olan, gerçek zamanlı saat değişiklikleri olan, oyun içi görüntülerle bezeli bir tanıtımdı.
World of Tanks (Xbox 360 Ed.)
Bilgisayarda çokça oyuncusu olan bu ücretsiz oyun, 15 vs 15 savaşları da destekleyecek şekilde Xbox 360 için hazırlanarak geliyor.
Max The Curse of Brotherhood
Kardeşinden sıkılıp ortadan yok olmasını isteyen karakterimizin, bu dileği yerine gelince kardeşini geri getirmek için çıktığı yolculuğu anlatan bir macera oyunumuz.
Dark Souls 2
Daha önce Sony ile ilişkisi olan, hatta Demon's Souls'un ona özel olmasına rağmen tanıtımını Microsoft sunumunda yapılan, zor oyunları sevenlerin merakla beklediği nadide aksiyon/macera oyunu.
Ryse
Crytek'in uzun süredir üstünde çalıştığı, Kinect ile lansmanı yapılan ama bu konuda bizi doyuramamış, yine de görselliği ile göz dolduran bir Roma temalı bir aksiyon oyunu.
Killer Instinct
1995 yılından beri sessiz duran, görsel olarak Street Fighter'ı andıran bir devam oyunu.
Sunset Overdrive
Yine çizgi filmi andıran grafikleriyle, ama bu sefer çok oyunculu bir shooter yapısında olan, sadece CGI video ile tanıtımı yapılan Xbox One'a özel bir oyun. Yapımcılarının da Insomniac Games olduğunu unutmamak la
Forza Motorsport 5
Xbox'un özel ve güzel, insanın kalbini hızla attırmayı başaran yarış oyunu. Özellikle bulut bilişimi kullanışı açısından yenilikler vaad eden, görselliği ile de dibimizi düşüren 5. oyun.
Minecraft (Xbox One Ed.)
Daha detaylı çok oyuncu seçenekleri, daha kaliteli görsellikleri, daha geniş haritaları ile Xbox One'ın kapasitesinden yararlanacağına inanıyoruz.
Quantum Break
Oyun içi videosu ile gösterilen, senaryosunun da lafının edildiği, ilgi çekici bir sürpriz. 21 Mayıs'tan sonra bu sefer etkilendik diyebiliriz.
D4
Swery65 liderliğinde Access Games adlı bir indie stüdyo tarafından hazırlanan, çizgi film tadında grafiklere sahip bir macera oyunu.
Project Spark
Sunumun biz ofistekileri en çok etkileyen oyunu diyebiliriz. Yaratıcılığın sınır tanımadığı, Xbox One'ın Little Big Planet'a verdiği cevap gibi duruyor. Üstelik güzel de bir cevap.
Crimson Dragon
Kinect ile oynanan, Panzer Dragoon'un devamı niteliğindeki aksiyon oyunu.
Dead Rising 3
Zombilerle savaşırken her yolu denediğimiz, sonrasında da arabamıza atlayıp birkaçını ezdiğimiz, ucu bucağı yokmuş gibi görünen hayatta kalma oyunumuz.
The Witcher 3 Wild Hunt
CD Project RED'in üstünde çalıştığı ve bizi bizden alacak, Xbox One'ın Kinect ve Smart Glass özelliklerini kullanmaya niyetli açık dünya maceramız.
Battlefield 4 Second Assault
Adımını ilk kez Xbox One'a atacak olan, ne kadar sürede diğer sistemlerde boy göstereceği bilinmeyen Battlefield oyunu.
Below
2,5 boyutlu, görsel olarak keyifli bir platform oyunu.
Black Tusk stüdyosundan gelecek bir aksiyon oyunu
İsmini bile bilmediğimiz, detaylarının daha sonra paylaşılacağı söylenen, görsel olarak tatminkar bir macera oyunu.
Halo (Xbox One için)
CGI da olsa, Master Chief gördük. Çok da havalı gördük, karizmatik gördük. Daha ne?
Titanfall
EA tarafından desteklenen, çok oyunculu bir FPS. Mech'lerden ağır silahlara kadar, ortalığı karıştıracağına inandığımız bir oyun.
NE ZAMAN, KAÇA
Peki Xbox One almak istiyorsak, şansımız ne vakit dönecek? Satış fiyatı konusunda nefesinizi tutmayın, çünkü pek de iç açıcı haber veremeyeceğiz. Avrupa için satış fiyatı 499€, ABD için ise 499$ olarak belirlendi. Tarih olarak ise, Kasım ayını veriyorlar.