Xiaomi, İnsansı Robotu CyberOne’ı Tanıttı

Bağlantılı yaşamın sınırları

Geçen yıl tanıtılan dört bacaklı robot Cyberdog'a katılan Xiaomi'nin Cyber serisinin en yeni üyesi CyberOne, gelişmiş kollar ve bacaklarla donatıldı. İki ayağı üzerinde dengeli bir şekilde duran yeni CyberOne, maksimum 300 NM torka ulaşıyor. Robot insan duygularını algılama, gelişmiş görme yetenekleri ve diğer gelişmiş özelliklerinin yanı sıra gerçek dünyanın üç boyutlu sanal yapılandırmasını oluşturmasına olanak tanıyan işlevselliğini de taşıyor.

177 cm boyunda ve 52 kilo ağırlığında olan insansı robot CyberOne'ın kol açıklığı 168 cm. Dört bacaklı robotla karşılaştırıldığında, mekanik olarak oldukça karmaşık bir yapıya sahip ve daha güçlü motorlar, daha fazla serbestlik derecesi ve karmaşık insansı iki ayaklı kontrol algoritmaları gerektiriyor. CyberOne, 21 dereceye kadar hareket serbestliğini destekliyor ve her bir serbestlik derecesi için 0,5 milisaniyelik gerçek zamanlı yanıt hızına ulaşıyor. Bu, insan hareketlerini tam olarak simüle etmesine olanak tanıyor.

Robotun hareket performansı, her bir ortak motorun performansına bağlı. Bileşenlerin boyunu büyütmeden daha fazla kinetik enerji üretilmesi gerektiğinden, bu tür motorların üretimi son derece yüksek teknoloji gerektiriyor. Xiaomi, CyberOne'ın üst uzuvlarında esneklik sağlamak için üst uzu eklemleri için 30 Nm'ye kadar nominal çıkış torku sağlayan ve yalnızca 500 gr ağırlığında yüksek verimli bir motor geliştirdi. Kalça eklemi motoru da benzer şekilde 300 Nm'ye kadar anlık tepe torku sağlayabiliyor. Xiaomi'nin kendi geliştirdiği insansı iki ayaklı kontrol algoritması sayesinde CyberOne'ın yürüme duruşu hem doğal hem de dengeli olacak şekilde programlandı. CyberOne, tek elle 1,5 kilograma kadar ağırlık taşıyabiliyor. CyberOne, genel olarak iyi geliştirilmiş koordinasyon ve olağanüstü hareket yeteneklerine sahip insansı bir robot olarak öne çıkıyor.

İnsansı robotlar, görüş yeteneklerini kullanarak çevrelerini işliyor. Xiaomi'nin kendi geliştirdiği Mi-Sense derinlik görüş modülü ve yapay zeka etkileşim algoritması ile donatılan CyberOne, etrafını üç boyutlu olarak algılamanın yanı sıra kişileri, jestleri ve ifadeleri tanıyabiliyor ve yalnızca çevrisini görmekle kalmıyor aynı zamanda işleyebiliyor. CyberOne, dünyayla iletişim kurmak için Xiaomi tarafından geliştirilen MiAI ortam semantik motoru ve MiAI sesli duygu tanıma motoruna sahip. Robot, 85 türde çevresel sesi ve 45 farklı insan duygusunu tanıyabiliyor. CyberOne, mutluluğu algılayabiliyor ve hatta kullanıcıyı üzüntü durumunda rahatlatabiliyor. Tüm bu özellikler, gerçek zamanlı etkileşimli bilgileri görüntülemek içi kavisli bir OLED modülü ile eşleştirilerek CyberOne'ın işlem birimlerine entegre edildi.

Akıllı telefonlar, giyilebilir cihazlar ve akıllı evlerden akıllı üretime, akıllı elektrikli araçlara ve biyonik robotlara uzanan Xiaomi, insanları ve dünyayı birbirine daha iyi bir şekilde bağlamak için sürekli olarak çeşitli senaryolar dahilinde yenilikleri araştırarak ve genişleterek sürekli gelişen bir Xiaomi Teknoloji Ekosferi oluşturuyor. Lei Jun, insansı biyonik robotların maksimum düzeyde teknik entegrasyon gerektirdiğin ve bunun akıllı robotik alanında en büyük zorluğun olduğunun altını çiziyor. Xiaomi, bu alanda ilk adımlarını atıyor ve CyberOne'a sürekli yeni yetenekler ekliyor. Lei Jun, "Akıllı robotların gelecekte kesinlikle insanların yaşamlarının bir parçası olacağını düşünüyoruz" diyor.

 

YORUMLAR
Parolamı Unuttum