Nihayet sıra Dark Souls 3'e geldi
Devamını okuAramızda oyunları oynadıktan sonra da müziklerini dinlemeye devam eden çok sayıda kişi olduğunu biliyorum. Özellikle bazı oyunlar o kadar müthiş soundtrack'lere sahip oluyorlar ki kimi durumlarda bunlar oyunun bile önüne geçebiliyor. Hazır tüm oyun dünyasını yeni yıl heyecanı sarmış, yurtdışındaki dostlarımız da Noel havasına girip işi gücü bırakmışken biz de son yıllarda dinlediklerimiz arasında bizi en çok etkileyen, bahsedilmeyi en çok hak eden oyun albümlerini bir hatırlayalım dedik.
Bu listeyi 'tüm zamanların' gibi bir şeye dönüştürmek istemedik, daha farklı önerilerde bulunabilmek için seçimlerimizi son 5 yılla sınırlandırdık. O yüzden listede Witcher 3 gibi ilk anda akla gelen bazı isimlerin olmadığını göreceksiniz.
Listedeki ilk 5 oyun benim, sonraki 6 oyun Engin'in, sondaki 4 oyun da Can'ın seçimi. İşin içine kişisel zevklerimizi de bolca kattık anlayacağınız :) Oldukça uğraştıran bir yazı oldu, umarım beğenirsiniz.
BLASPHEMOUS
Son zamanlarda oynadığım çoğu metroidvania oyunu birbirinden süper müziklere sahip. Oyundaki farklı bölgelere eşlik eden farklı müzikleri başarılı olduğu taktirde atmosferi de inanılmaz derecede geliştiriyor. Blasphemous'un Carlos Viola imzalı müziklerini ise al, bu konuda ders mahiyetinde okut. Enstrüman seçimleri, müziklerdeki baskın karanlık tınılar, tüyleri diken diken eden melodiler, engizisyon havasıyla oyunu bitirdikten çok sonra da benimle kalmaya devam etti. Spotify'da en çok dinlediğim oyun müzikleri arasında kendisi. 27 şarkılık soundtrack albümünde hastası olduğum çok sayıda şarkı var, o yüzden üç tanesini seçmekte çok zorlandığımı da ekleyeyim.
Mutlaka Dinleyin:
1. Saetas de Altos Balcones
2. Prohibidos y Cubiertos de Polvo
3. Ten Piedad
HADES
Supergiant Games denince akla ilk olarak birbirinden müthiş oyunlar, ama belki de ondan da önce inanılmaz güzellikteki müzikler geliyor. Darren Korb'un akıl almaz besteleri, çoğu parçada Ashley Barrett'in insanın içini titreten sesiyle birleşince ortaya dinlemeye doyulmayacak şarkılar çıkıyor. Bu Bastion'da da böyleydi, Transistor'da da, son oyunları Hades'te de. Yani sanmıyorum ki Eurydice'in odasına girip de söylediği o şarkılar bitmeden odadan çıkmak içinizden gelsin. Hele bitiş jeneriğiyle birlikte çalmaya başlayan In the Blood var ya... Of diyorum.
Mutlaka Dinleyin:
1. In the Blood
2. Good Riddance
3. Out of Tartarus
VIGIL THE LONGEST NIGHT
Metroidvania ve müzikler demişken bir diğer harika örneği de esgeçemeyeceğimi fark ettim. Vigil: The Longest Night türü sevenleri her yönüyle ihya eden bir oyun ve buna müzikleri de dahil. Jouni Valjakka her bölümün ve her boss'un atmosferini müzikleriyle öyle bir tamamlamış ki bazen sırf bazı müzikleri duymak için eski bölgelerden geçmeyi ne kadar sevdiğimi fark etmiştim. Şarkı isimleri konusunda da çok iyi iş çıkarmış Valjakka, oyunun karanlık havasını isimlerden bile almak mümkün.
Mutlaka Dinleyin:
1. Shallow Graves
2. Town Lost in Time
3. Maye Town
NIER REPLICANT VER. 1.22474487139...
NieR Gestalt & NieR Replicant'ın 2010 tarihli soundtrack albümü zamanının en muhteşem işlerinden biriydi, Spotify'da da yayınlanan albüm kısa zamanda milyonlarca dinlemeye ulaştı. Keiichi Okabe'nin elinden çıkan bu inanılmaz müzikler Nier Replicant ver. 1.22474487139...'da apayrı bir seviyeye taşınmış. Okabe tüm şarkıları elden geçirerek NieR Automata'daki gibi daha sinematik bir yapı kazandırmış, vokaller, enstrümanlar ve aranjmanlar daha da zenginleştirilmiş. TGA'da yılın soundtrack albümü seçilmesi kesinlikle sürpriz değil yani.
Mutlaka Dinleyin:
1. The Lost Forest
2. Hills of Radiant Winds
3. Shadowlord
RETURN OF THE OBRA DINN
Bundan incelememde de bahsetmiştim. Return of the Obra Dinn'i oynadığım sürece sürekli olarak "bu adam bu konsepti nasıl düşünmüş, hadi düşünmüş de bunu nasıl hayata geçirebilmiş" diye düşünmüştüm. Benzer bir şey oyunun müzikleri için de geçerli. On parmağında on marifet olan Lucas Pope, oyunun müziklerini de kendisi bestelemiş ve bu beyin yakan oyunun her bir sahnesinin hem görsel, hem de işitsel anlamda eşsiz olmasını sağlamış.
Mutlaka Dinleyin:
1. Return of the Obra Dinn
2. The Doom
3. Escape
CUPHEAD
Cuphead sadece görsel tarzıyla değil, müzikleriyle de bizi bir zaman yolculuğuna çıkarmayı başarmış ve 1930’lu yıllara götürmüştü. İçerisinde o kadar güzel melodiler barındırıyordu ki, zaman zaman oynamayıp bırakayım da sadece şu müzikleri dinleyeyim diye düşünmeden edemiyordum. Zaten oynasak da pek kar etmiyordu, müzik de bahanesi oluyordu işte :) İşin şakası bir yana, müzikler konusunda özellikle boss savaşlarında çok başarılı bir iş çıkarılmıştı; ama sadece bununla yetinmeyip oyunun tamamında ritmi çok iyi yönettiklerini söyleyebilirim. Zorluğuyla çıldırtan bir oyunda, bizleri ekran başında tutmayı başarmak için görsel silahının yanında ustalıkla gizledikleri bir müzik büyüsü de kullanmışlardı, helal olsundu.
Mutlaka Dinleyin:
1. Don’t Deal with the Devil
2. Die House
3. Floral Fury
ORI AND THE WILL OF THE WISPS
Ori and the Will of the Wisps'te, oynanış kısmında önemli adımlar atmışlardı, ama bu oyunu benim için önemli kılan yanlarından birisi görsel ve işitsel yönden ilk oyunun ruhunu koruyabilmiş, başarısını devam ettirebilmiş olmalarıydı. İlk oyunun müziklerine de imza atan Gareth Coker, bize oyunla bütünleşmiş müzikler sunmayı başarmıştı. Mesela, Foul Presence’tan kaçış sahnesi bunu çok güzel gösteren bir bölüm bence. Ritim o kadar güzel yükseliyor ve sizin hamle yapacağınız her bir ana öyle bir tını eşlik ediyor ki, sanki o müzik sizin hamlelerinizle şekilleniyor veya tam tersi müzik sizin hamlelerinizi biçimlendiriyor gibi. Ana tema müziğinden finaline kadar, kimi zaman duygusal kimi zaman coşkulu, çok güzel parçalar var listede. O yüzden hile yapayım, size 3 parça sunup listenin tamamını dinlemenizi tavsiye edeyim :)
Mutlaka Dinleyin:
1. Escaping a Foul Presence
2. Ori, Embracing the Light
3. Main Theme
PERSONA 5
Sanat tasarımı diyoruz, müzikler diyoruz, o zaman Persona 5’ten söz etmeden olmaz. Bazı oyunları bir renkle tanımlamak mümkündür ve Persona 5 için bu renk kırmızıdır. İşte kırmızının o tutkusu, o coşkusu oyunun müziklerinde de gösteriyor kendisini. Evet, sakin sahnelerin o sükunetine eşlik eden daha yumuşak ritimli (ve aynı derecede güzel) parçalar da var listesinde, işe romantizm katanlar da. Ama bu sefer önceliği daha tempolu olanlara vermek istiyorum müsaadelerinizle.
Mutlaka Dinleyin:
1. Wake Up, Get Up, Get Out There
2. Last Surprise
3. Life Will Change
METRO EXODUS
Metro Exodus pek çok konuda başarılı bir performans sergilemişti ve bunlardan birisi de müzikleriydi. Rusya’nın o geniş topraklarında farklı mekanları ziyaret ederken hem dört mevsimi, hem de pek çok farklı duyguyu yaşıyorduk ve müzikler de bu hisleri yaşamamıza vesile olan araçlardan birisiydi. Hazarın çölleşen kıyılarında genzimi yakan oyun, Ölü Şehir Novosibirsk’te iliklerime işleyen bir soğuk oluyor, buz kesiyordu resmen ve bu sadece ekranda gördüklerimle değil, işittiklerimle de pekişen bir histi benim için. Oyunun iz bırakacak her bir anının notalarda da karşılık bulduğunu görüyor, işitiyorduk.
Mutlaka Dinleyin:
1. Dawn of Hope
2. Race Against Fate
3. Exodus
Oyunun müzik albümünde yer almadığı için bu üçlüye dahil etmediğim “In the House, In a Heartbeat” de bence dinlenmesi gereken parçalardan. Liste dışı paylaşmış olayım :)
DEATH STRANDING
Yeni oyun dünyaları tasarlamak, iyi hikayeler yazmak, akıllarda kalacak karakterler oluşturmak ve oyunları için çok güzel parçalar seçmek Hideo Kojima’nın başarılı olduğu alanlardan. Bu geleneği Death Stranding ile de devam ettirdi; Low Roar, herhalde bu oyun için yapılabilecek en iyi seçimdi. Özellikle o uzun yolculuklar esnasında araya giren parçalar bu yolculuklara apayrı bir hava katıyordu. Müzikler o kadar hoşuma gitmişti ki, bu müzikleri tekrar tekrar dinlemek için görev aralarında biraz soluklanma fırsatı sunan o güvenli odalarda saatler geçirdim. Böyle olunca da Death Stranding benim için bu listeyi hazırlarken hiç düşünmeden eklenebilecek oyunlardan birisi haline geldi.
Mutlaka Dinleyin:
1. Bones
2. Asylums for the Feeling
3. Don’t Be So Serious
RED DEAD REDEMPTION 2
İşte bıkmadan usanmadan övebileceğim bir oyun ve aynı şekilde her birisini ayrı ayrı övebileceğim, beni nasıl etkilediğini uzun uzun anlatabileceğim müzikleri. RDR 2’nin nasıl olağanüstü bir tecrübe yaşattığını incelemelerimizde zaten uzun uzun yazmıştık, tek kelimeyle muazzam bir deneyimdi. Bu muazzam deneyimin önemli unsurlarından birisi de müzikleriydi
Sergio Leone’nin filmleri nasıl Ennio Morricone’nin parçalarıyla bütünleşmişse, bir başka western olan RDR2’de de aynı şekilde aklımızda yer eden, bizleri etkileyen, Unshaken gibi tek başına pek çok şey anlatmayı başaran parçalar vardı. Aynı şekilde Mountain Hymn de o kadar başarılı anlatıyordu ki halimizi, halen dinledikçe duygulanırım.
RDR 2 sadece son 10 yıldır oynadığım en iyi oyunlardan birisi değil, dinlediğim en iyi oyun müziklerinden bazılarını da barındıran bir efsaneydi.
Mutlaka Dinleyin:
1. Mountain Hymn
2. Unshaken (May I)
3. That's The Way It Is
GUARDIANS OF THE GALAXY
Guardians of the Galaxies’in gerek filmlerinde gerekse de sonraki dönem çizgi romanlarında Star-Lord’un müzik zevkinin ve dinlediği özellikle de 80’ler dönemi şarkılarının ne kadar önemli yer tuttuğunu biliyorsunuzdur muhtemelen. Eh, tutup da Guardians oyunu yapıp bangır bangır bir müzik listesi olmaması düşünülemezdi tabii. Dönemin meşhur ve nefis şarkılarından oluşan playlist bir yana, bir de yapımcıların oturup Peter Quill’in süper kahraman titrine ilham olan hayali Star-Lord grubu için de bir albüm yaratması gerçekten takdire şayan bir hareket olmuş. Üstelik bu şarkılar da kalite olarak oturup oyunu bitirdikten sonra bile dinleyip kafa sallayacağınız türden işler hani…
Mutlaka Dinleyin:
1. Zero to Hero
2. Bit of Good (Bit of Bad)
3. We're Here
FINAL FANTASY XIV SHADOWBRINGERS
Aslında buraya Endwalker’ın müziklerini yazacaktım ama henüz çok yeni olduğundan albümü çıkmış değil. O yüzden sıradaki diğer ve nefis aday olan Shadowbringers’ı ekledim. Zaten Masayoshi Soken’i Shadowbringers’ın müziklerini bestelediği sırada kanser bile yenememiş, adam hastane yatağından şaheser üstüne şaheser yaratıp çıtayı iyice arşa çıkartmayı da başarmış. Aslında saymakla bitmeyecek kadar çok örnek var ama aşağıda seçtiğim parçalarla bence siz de kendisinin müzikal dehasından sebeplenin:
Mutlaka Dinleyin:
1. Who Brings Shadow
2. To The Edge
3. Insatiable
PILLARS OF ETERNITY II: DEADFIRE
Benim kadar çok seveni azdır herhalde ama Obsidian’ın izometrik RYO’lara nefis dönüşü Pillars of Eternity serisinin kalbimdeki yeri hep bir başka olacak herhalde. Gerek denizlerde gemiyle dalgalara meydan okurken gerekse de Watcher’ın dört bir yanını saran gizemli ruhların fısıltılarını dinlerkenki maceralarımda bana eşlik eden enfes müziklerin de bu sevgime olan katkısı büyüktü tabii. Kendisiyle geçirdiğim 300 küsur saatin ardından Eora’da yaşadığım o inanılmaz maceraları hâlâ müzikleri eşliğinde yad etmeye devam ediyorum. Madem Obsidian başka projelere gömülmüşken üçüncü oyuna dair bir şey gelmiyor, bari ikinci oyunun müzikleriyle idare edelim (Shanty’lere hiç girmiyorum bile bakın, o zaman üçle sınırlamamız imkânsız çünkü)
Mutlaka Dinleyin:
1. Any Port in a Storm
2. Comrades
3. All Gods
FINAL FANTASY VII REMAKE
Final Fantasy VII’nin müzikleri zamanının çok ötesindeydi. Bu dediğim kuvvetli bir iddia, farkındayım ama yani üzerinden 20 yıldan fazla geçmişken hâlâ dinliyorsak, bu müziklerin yenilenmiş versiyonları müzik listelerimizin baş tacı oluyorsa bu konuda pek tartışmaya da gerek yok sanki. Final Fantasy VII Remake’in onun da üzerine çıkabilmiş olmasıysa tam manasıyla “büyü gibi, sihir gibi” bir şey herhalde. Deminden beri oturdum düşünüyorum, onca güzel parçanın arasından nasıl üç taneyle sınırlayacağım kendimi diye. Bilinen klasikleri (One Winged Angel, Let the Battles Begin vs) kenara atıp, biraz daha az bilinen ama daha az nefis olmayan üç taneyi seçmeye karar verdim ben de:
Mutlaka Dinleyin:
1. Hollow Skies
2. J-E-N-O-V-A - Quickening
3. Ghoul
Listede bence en ağır basan Blasphemous. Çünkü oyun ne kadar iyi bir oyun olsada Soundtrack albümü resmen oyunun üzerine çıkmış.
Diğer yandan Guardians of Galaxyi hiç beğenmesemde Soundtrack albümü hala dinliyorum.