Age of Mythology: Retold - İnceleme
Mitoloji tarihi 22 yıl sonra tekrar yazılıyor!
Zaman çok çabuk geçiyor ve son yıllarda oyun dünyasını ele geçiren Remastered/Remake furyası zaman çizgisi kavramını kaybettiğimi yüzüme çarpmaya devam ediyor. Orijinal Age of Mythology’yi (AoM) ilk çıktığı 2002 yılında bayıla bayıla oynadığım günler dün gibi gözümün önünde (Dün olmasa bile dünden önceki gün diyelim). Şaka maka 22 yıl olmuş AoM hayatımıza gireli. Duyarım da inanmam! AoM’nin o dönem bana hissettirdiği tazelik, yenilik ve canlılık unutulabilecek bir his değildi. Bugün bile birçok oyunda o hissi ararım (İzel-Çelik-Ercan’dan geliyor: Ara ara, belki de bulursun).
Ne mutlu ki 22 yıl sonra AoM: Retold ile o hisleri tekrar yaşama fırsatı buldum. Bakalım nostalji geçmişte kalan güzel anılardan mı ibaretmiş, yoksa günümüze taşınabilen ve güncele ayak uydurabilen bir kavram mıymış?
Arkantos ile Truva atını bir kez daha inşa etmeye hazır mısınız?
AoM:Retold orijinal oyunun günümüz oyuncularını tavlamaya yönelik geliştirilmiş bir sürümü aslında. Yeni oyuncular hedeflenmiş ama eski AoM hayranlarının da ilgisini çekecek bazı yenilikler eklenmiş. Yani iki farklı oyuncu kitlesi birden mutlu edilmek istenmiş. Neticede bazı noktalarda gerekli özen gösterilememiş ama 22 yıllık oyunun tekrar keyifle oynanabilir hale getirilmesi sağlanmış. Bu açıdan World’s Edge ve Forgotten Empires ekiplerinin iyi iş çıkarttıklarını söyleyebiliriz. Age of Empires (AoE) serisinin güncellenme sürecinde edinilen tecrübeler AoM: Retold’un iyi bir oyun olmasının önünü açmış.
AoM’nin AoE serisinden ayrılarak kendine özel bir hayran kitlesine ulaşmasının altında yatan birçok sebep var. Bunlar arasında merak uyandırıcı ve sürükleyici hikâyesi, mitolojik öğelerinin ilgi çekiciliği, tanrısal güçleri ve mistik karakterleri kullanmanın verdiği zevki sayabiliriz. AoM: Retold bizi bir kez daha Arkantos ile Poseidon’un mızrağının peşinden Truva kapılarına yolluyor. Yunan mitolojisinin tanıdık hikâyelerini İskandinav tanrıları ve sonrasında Antik Mısır mitleri ve Atlantis efsaneleri izliyor. AoM: Retold tüm bu farklı karakterleri ve kahramanları sırayla karşımıza çıkararak dolu dolu bir macera sunmayı başarıyor. Bunu sırf hikâye modu olarak değil, çoklu oyuncu özelinde de düşünebiliriz. Sabahlara kadar az AoM atmadık sonuçta... Tanrısal güçleri sizden öğrenecek değiliz! Hydra! Saldır çocuğum!
Prostagma!
Öncelikle AoM: Retold’un çok güzel göründüğünü söylemek istiyorum. Ana menüden oyun için grafiklere hoş bir ton yakalanmış. Yapımcıların bu konuya vakit harcadıkları belli. Orijinal AoM’ye ve 2014 çıkışlı Remastered sürümü olan AoM: Extended Edition’a kıyasla grafiksel anlamda epey yol katedilmiş anlayacağınız. Yakınlaştırdığımızda gerek renk paleti gerekse de çizimleriyle bakması keyifli karakterler ve çevre tasarımları var karşımızda. Animasyonlar da beklentileri karşılar cinsten. Elbette irili ufaklı grafiksel ve teknik aksaklıklar olmuyor değil. Havada giden, animasyonu kilitlenen ya da sıkışan karakterler, ulaşılamayan nesneler gibi problemler yok değil.
Oyuna dair en hoşuma giden detaylardan birisi ana menüde karşımıza çıkan Teknoloji Ağacı kısmı. Tüm panteonların oyuna etkilerinin listelendiği son derece bilgilendirici ve göz atması zevkli bir bölüm olmuş. Aynı şekilde ana menüde yer alan Öğren kısmı da benim gibi bunca yıldan sonra oyuna geri dönenler için iyi bir ders tekrarı olmuş. Nitekim oyuna başladıktan sonra oyun mekaniklerine dair neredeyse hiçbir şeyi hatırlamadığımı fark ettim. Dolayısıyla bu bölümlere sık sık başvurduğumu itiraf edebilirim.
Oyunun bir mod yöneticisiyle çıkmış olması da oyunun yaşam döngüsünün uzaması adına önemli bir adım.
Bu noktada temel oyun seçeneklerini kısaca sıralarsak, yapay zekâya karşı savaştığımız Skirmish modu Çarpışma olarak isimlendirilmiş, Campaign modu oyunda Sefer olarak tercüme edilmiş ve Multiplayer modu çok oyunculu olarak karşımıza çıkıyor. Yunan, İskandinav ve Mısır bölümlerinden oluşan Sefer modu, benim gözümde gerçek AoM’nin ta kendisi. Destansı bir maceraya atılıp bölümden bölüme soluksuz bir şekilde ilerliyoruz. Bilgisayara karşı kapıştığımız Çarpışma ile yeteneklerinizi geliştirebilir, Çok oyunculu ile diğer oyunculara karşı kendinizi sınayabilirsiniz.
Oyuna dair benim en büyük eleştirim yapay zekânın yer yer saç baş yoldurması ve birimler arası güç dengesinin esamesinin okunmaması diyebilirim. Kimi oyuncular belki daha fazla içerik isteyebilirdi ama Çin temalı bir DLC’nin yolda olduğu ve yepyeni bir Panteon’un da bir başka DLC olarak karşımıza çıkacağı bilgisiyle şimdilik bir soluk alabiliriz diye umuyorum.
Bir de unutmadan eklemek istiyorum ki ana oyundaki bazı mekanikler gözden geçirilmiş ve oyun çok daha dinamik ve oyuncu tercihlerini ön plana alan bir oynanışa evrilmiş. Harika bir dokunuş olmuş. Birim limitlerinin arttırılması ve tanrısal güçlerin bir kereye mahsus olmasından vazgeçilmesi beni ayrıca çok mutlu etti.
Tarihi baştan yazma zamanı!
Özetlersem beni son derece mutlu eden bir yapım var karşımızda. Aslına sadık kalıp, doğru dokunuşlarla bir oyunu 22 yıl sonrasına ışınlamak hiç kolay değil. Xbox Game Studios, World’s Edge ve Forgetten Empires AoM: Retold ile başarılı bir iş çıkartmışlar. GZS oyunlarının can çekiştiği şu dönemde, türü tekrar diriltmeyecek olsa da türe olan ilgiyi canlı tutabilecek bir oyun olmuş AoM: Retold. Hikâyesi sürükleyici ve çok oyunculu kapışması keyifli. Mod desteğiyle ve gelecek DLC’lerle birlikte uzun soluklu bir hayatı olabilir. Kim bilir, belki bu sayede Zeus dualarımızı kabul eder ve bir gün kapımızda bir AoM 2 bile belirebilir. Lütfen belirsin çünkü!
Soru ve Cevaplarla KISA KISA RETOLD
Evet, kuşkusuz.
Karşımızda epey makyajlanmış, oynanışına eklemeler yapılmış ve baştan aşağı gözden geçirilmiş ama köklerinden kopmamış bir yapım var.
Hiç düşünmeden AoM: Retold ile giriş yapsınlar. Geçmişini unutmayan ama günümüze ait bir oyun AoM: Retold. |
Başlıklar
Age of Mythology: Retold, orijinal oyunun üzerine son derece yerinde yenilikler ekleyerek 22 yıllık yapımı günümüz standartlarına taşıyor ve uzun soluklu, keyifli bir GZS deneyimi sunuyor.
- Orijinal oyunu güzel yapan hemen her şey yerinde duruyor
- Grafik ve animasyon yükseltmeleri oyuna yakışmış
- Yeni mekanikler oynanışa çok güzel yedirilmiş
- Gerek tek oyuncu gerek çok oyunculu içerikler gayet tatminkâr
- Acil dengeleme istiyor. Bazı birimler çok op
- Yapay zekâ kimi zaman saç baş yolduruyor
- Evet yenilikler ve geliştirmeler var ama çok daha fazlası olabilirdi
- Zorluk seviyelerini anlayan beri gelsin