Pokemon Unite - İnceleme
Güzel oynanış, kötü mağaza. It’s not very effective...
MOBA oyuncuları şu durumu bence en az bir kere yaşamıştır: Rezalet bir maç geçirirler, ardından “Bi’ daha girmem ben bu oyuna!” nidaları atıp türün diğer oyunlarına şöyle bir yelken açarlar. Fakat MOBA piyasasının LoL-Dota-HoTS üçgeninde (hadi Smite’ı da ekleyeyim dörtgen olsun :P) tıkılı kaldığını görünce kürkçü dükkanlarına, eskiden oynadıkları MOBA’ya geri dönerler.
Vakti zamanında bu döngüyü sıkça yaşayan biri olarak iyisiyle kötüsüyle birçok MOBA deneme fırsatım oldu. Hele LoL ve Dota’nın altın çağlarını yaşadığı dönemde hemen hemen herkes MOBA oyunu çıkarıyordu, hatırlar mısınız? Ama o tip “popülerlik yakalama” oyunlarında hep bir olmamışlık vardı. Rakiplerinden sıyrılmak için yaptıkları şeyler ya çok aşırıydı ya da oyuncu karşısında çok bir karşılık bulmuyordu. Aslında Pokémon UNITE gibi yapıp mümkün olduğunca basitleştirmeleri gerekiyormuş; iyi anlamda.
Sen treni kaçırmış bir milletin oyunusun?!
MOBA’lar öldü mü, bitti mi muhabbeti yapmayacağım o bambaşka bir konu ama 2021 yılında da Pokémon MOBA’sı çıkarmazsın be kardeşim; o tren kaçalı çok oluyor! Rekabetçi oyunlar çerçevesinde zirvenin, MOBA’lardan FPS’lere (ve hatta belki de Battle Royale’lere) devredilmesi uzun süre önce oldu bile. Şimdi FPS bir Pokémon oyunu düşündüm de… Ehehe… Yok ya iyi ki MOBA olmuş Pokémon UNITE. Auto Battler da olmayı tercih edebilirmiş aslında ama… Neyse iyi ki MOBA olmuş.
Çünkü bahsini ettiğim “Öfke, yeni oyun, eski oyuna dönüş” döngüsünü kırabilmek için piyasaya yeni MOBA’ların çıkış yapması lazım. Fakat Pokémon UNITE bu döngüyü kırmayı değil, bu döngüye yancı olmayı tercih etmiş. Bir diğer deyişle kimsenin ana odağına alarak oynadığı MOBA olmaz lâkin asıl MOBA’sından sıkılanların kaçamağı olur Pokémon UNITE. Her ne kadar Switch’e çıkmış olsa da ileride mobile de çıkış yapacağını biliyoruz. Yani ister istemez doyurucu değil, atıştırmalık bir deneyim sunuyor.
Kule yoksa nasıl dive atacağız?
MOBA, artık çok keskin çizgileri olan bir tür. 3 koridor ve ormandan oluşan haritada rakip takımın üssünü yıkmak. Bu formülü az buçuk eğip bükmeye başladığınızda işte o bahsettiğim oyuncuda karşılık bulmayan MOBA’lar peydah oluyor. Pokémon UNITE’ta ise işler sunumda farklı olsa da teoride aynı olduğundan hiç yadırganmadan oynanabiliyor.
Normal ve dereceli modlarında altlı ve üstlü olmak üzere iki koridor ve bir ormana ev sahipliği yapıyor harita. Bir diğer deyişle Dota ve LoL’deki gibi dörtgen değil, eliptik bir yapısı var. Bu harita şeklinde oynadığım ilk MOBA değil elbette ama bu form Pokémon UNITE’a çok yakışmış. Bu koridorlarda yıkılabilen 2, ana üstte yıkılamayan 1 tane pota var. Yok canım yanlış yazmadım. Mini minnak Pokémon’ların (Snorlax görmesin bunu çok üzülür :P) eti ne budu ne efendim, öyle betonarme kuleye vurup da yıksınlar değil mi?
Ormanda bulunan vahşi Pokémon’ları alt ederek, bizzat oyuncuları öldürerek ve geç oyunda çıkan efsanevi Pokémon’ları keserek elde edilen Aeos enerjileri bu pota kulelere atarak puan elde etmek asıl amaç. Düşmanlarınızı öldürmek tabii ki ana odak değil ama rakibi zora sokmak için ya da en kötü ihtimalle pozisyon yaratmak için çok mühim. Tipik bir MOBA oyununda olduğu gibi yani anlayacağınız. Hal böyle olunca “skor” peşinde değil “puan” peşinde oluyorsunuz. Bu da haritaya hâkim olarak, dostlarınıza yardım ederek ve nerede ne yapacağınızı bilerek mümkün oluyor. Imm… Tipik bir MOBA oyununda olduğu gibi yani...
Pokémon GO raid’i beklerken Pokémon UNITE oynamak…
Şu aralar Pokémon GO’da etkinlik olduğundan oyunda bol bol Dialga var VE BEN SHINY DIALGA’YI İSTİYORUM. 1500’de 1 görülen bir hadisenin peşindeyim anlayacağınız. Bunun için çokça raid yapmam lazım. Takım bul, raid’in saatinin gelmesini bekle, toplan, kes… Ölme eşeğim ölme, inanılmaz derecede bir zaman kaybı. Neyse ki artık Pokémon UNITE var da bu verimsiz zamanları başka bir Pokémon oyunu oynayarak lehime çevirebiliyorum!
Daha öncesinde de dediğim gibi Pokémon UNITE’a bir mobil oyun olarak da bakmak lazım. Switch’in tanışabilir formundan bahsetmiyorum mobil derken, akıllı telefonlara çıkacak ya bir aya! O yüzden çabuk tüketilebilirliği de gayet mühim. Dereceli ve normal oyun maksimum 10, “hızlı mod” denen özel kısımda ise maksimum 5 dakika sürüyor bir maç atmak. Dürüst olmak gerekirse buna bayıldım! PC başında oynadığımız MOBA’lar bir kenara, mobilde de oynadığımız MOBA’larda da bir oyun üst zaman sınırı yok. Oyunu terk etme stresi olmadan, hangi oyunun ne kadar süreceğini bilerek giriş yapmanın keyfi, hele ki mobilde oynayan biri için ne kadar eşsiz bir bilseniz…
Oyun yeterince çerez değilmiş gibi bir de hızlı mod var, evet. Ama hızlı modun en önemli kısmı (oyunun birdenbire 4v4’e dönüşmesinin haricinde :P) günlük olarak değişen haritalara ev sahipliği yapması. Hem tasarımın hem de koridor mantığının değişmesi gerçekten ferahlatıcı olabiliyor. Mesela LoL’deki Sonsuz Uçurum’a oldukça benzeyen Shivre City. Tek bir koridor, tek bir pota, bolca savaş! Bu harita değişimi ilk zamanlarda günlük ödüller alma haricinde oyuna giriş yapmak için bir teşvik oluyor ama sonrasında doğal olarak bir “oynatma listesine” girdiği için büyüsünü çabuk kaybediyor.
Video oyunları tarihinin ikinci P2W MOBA’sı!
Oynanış elementleri olarak orman yaratıklarını öldürmek, Aeos enerjisi elde etmek, ardından potaya bunu skor olarak saydırmak inanılmaz keyifli. Bunun da sebebi istediğiniz oyun tarzını benimsiyor olabilmeniz. Zaten oyunun içinde dükkân olmadığı için eşya dizilimleriyle de uğraşmıyorsunuz, vallahi mis. Mesela ben gezgin bir şekilde üst koridor-alt koridor arası mekik dokuyarak takım arkadaşlarıma yardım ettim ve kazanma oranım da pek yüksek şimdi, pek mütevazilik edemeyeceğim. :P
Oyunun içinde bir dükkân yok ama dışında öyle bir dükkân var ki… Tamam anlıyorum, birkaç aya mobile de çıkış yapacak. Mobil oyunların gelir sistemleri de az buçuk belli. Pek gurur duyarak söylemiyorum Pokémon GO’ya biraz para harcadım. Ama Pokémon UNITE bir MOBA… Mobile Legends’ın içinde de P2W unsurlar olduğunu biliyorum. Fakat bu durum nezdinde farklı iki husus var: 1. İlk başta ödülleri bol keseden verip, bunu anında keserek oyuncuyu inanılmaz şekilde para harcamaya psikolojik olarak itiyor Pokémon UNITE. 2. Vallahi ne düşünürsünüz bilmiyorum ama bu durum Pokémon gibi bir markaya hiç yakışmıyor bence. Mağazasına, seviye atlama ile ÖZELLİKLE eşya geliştirme sistemine ve savaş biletine ilerleyen zamanlarda bir düzenleme gelir mi bilmiyorum ama şu anki hâliyle durum hiç etik değil.
Pokédex’te 898, Pokémon UNITE’da 23 Pokémon Günümüz MOBA’larındaki karakter sayısını 100’den büyük sayılarla belirteli çok oluyor. Tamam 10 yaşlarını geçik oyunlar ama yapmayın etmeyin bir MOBA için, hadi onu geçtim bir Pokémon MOBA’sı için 23 çok az değil mi ya?! En azından bir iyi haber: Diyelim ki Gengar seçtiniz, seviye atladıkça Gastly → Haunter → Gengar evrimini direkt oyunun içinde gözlemleyebiliyorsunuz. Bu evrimler yetenek setlerinin değişmesiyle de pekişiyor. |
Başlıklar
İlk seviye maçlarınızda oynadığınız en iyi MOBA’yla karşılaştığınızı düşünebilirsiniz. Eşyalara “duygusal” yollarla rahat erişebilen oyuncular sizi tokatladığında o rüyadan uyanmış olacaksınız.
- Şaşırtıcı bir şekilde dengeli
- Kontrolleri, özellikle yetenek atması, oldukça konforlu
- Hızlı mod seçeneği
- En sıkı MOBA’cıya da en çömezine de hitap eden oyun mantığı
- Oynanabilir Pokémon sayısındaki azlık
- Oyun alanına dışarıdan etki eden aktif eşyalar
- Karışık dükkân arayüzü
- Her bir zımbırtı için ayrı ve gereksiz para birimleri
- Para koparmaya çalışan vahşi yapısı