Avrupa Birliği'nden Google'a 2.7 Milyar Dolarlık Rekor Ceza!

Avrupa Komisyonu, dünyanın en büyük arama motoruna hiç acımadan cezayı kesti!

 Dünyanın en büyük arama motoru Google, Avrupa Komisyonu tarafından rekor bir cezaya çarptırıldı! Google, sadece yaklaşık bir ay önce Türkiye'nin vergi mevzuatlarına uymadığı için 300 milyon TL'lik vergi cezasına çarptırılmıştı.

Dünyanın en büyük markalarından biri olan internet devi tam 2.7 milyar dolarlık cezaya tabi tutuldu. Cezanın sebebi olarak Google'ın arama sonuçlarını kendi alışveriş platformlarını öne çıkaracak şekilde çarpıttığı ve hem kullanıcıları ideal sonuçlardan uzaklaştırdığı, hem de diğer şirketlerin büyümesine kasıtlı olarak engel olması gösterildi. Google'ın bu algoritmasının Avrupa Birliği'nin belirlediği rekabet yasalarına tamamen aykırı olduğu belirtildi. 

Mevzubahis ceza aynı zamanda rekabete aykırılık gerekçesiyle bir şirkete kesilen tarihteki en büyük ceza oldu. Google'ın kendi alışveriş hizmetlerine bu sayede avantaj sağladığı ve sektördeki hakimiyetini kötüye kullandığı iddia edildi. Google'a 90 günlük ultimatom verildi ve sistemini düzeltmesi gerektiği belirtildi. Avrupa Birliği de Google'ın kıtadaki çalışma şeklini sıkı bir şekilde takip edecek ve uygunsuz bir işlem gördüğü takdirde şirketin günlük kazancının %5'ine kadar çıkan ekstra cezalar kesebilecek. 

> Oyun Fiyatlarını Etkileme İhtimali Olan E-Ticarete Vergi Geliyor

Avrupa Birliği ve Avrupa Komisyonu, cezayı keserken çözüm bulma kısmını ise tamamen Google cephesine bırakmışa benziyor. Bu kadar kısa sürede Google'ın yepyeni algoritmalara geçmesi ve sistemini köklü bir şekilde değiştirmesi gerekecek. Avrupa Komisyonu, Google'ın konu hakkındaki planlarını da en geç iki ay içerisinde duymak istiyor üstelik. 

Avrupa Komisyonu, olay ile ilgili olarak da bir basın bülteni paylaştı. Bültende "Google, arama motorunu bir Google ürününe yasa dışı avantaj sağlayacak şekilde kullanarak mevcut hakimiyetini kötü yönde kullanmıştır." ifadesi yer alıyor. Google'ın yaptığı yasa dışı işlemlerle rakiplerinin büyüme şansına taş koyduğu ve tüketicilerin gerçek seçme ve yenilikçilikten faydalanma hakkını engellediği de iddia ediliyor.

GOOGLE'DAN YANIT GECİKMEDİ

Dünya devi Google'ın genel müdürü Kent Walker ise konuyla ilgili yaptığı basın açıklamasında "İnternetten alışveriş yaptığınızda aradığınız ürünü çabuk ve kolayca bulmak istersiniz. Biz şu anki arama sonuçlarımızın çok daha kullanışlı olduğuna inanıyoruz ve on sene önceki eski, sadece yazı tabanlı arama sonuçlarından çok daha gelişmiş bir sistem kullanıyoruz." dedi. Google'ın bu para cezasını kabul etmeyeceğini de sözlerine ekleyen Walker, mahkemede haklarını savunacaklarını söyledi.

Google'ın üst şirketi Alphabet'in 2017 ilk finansal çeyreğindeki sıcak para miktarının 92 milyar doları geçtiğini düşünürsek 2.7 milyar dolar aslında pek de zarar verecek bir ceza değil tabii. Ancak burada şirketin imajı ve geleceği, kullandığı algoritmalar da söz konusu. Üstelik Avrupa Birliği'nin bu davranışı diğer kıtaların da bu yönde ayaklanmasına sebep olabilir. 

Her şeye rağmen bu cezanın rekor olduğunu da tekrar hatırlatalım. Bakalım Google vs Avrupa Birliği çatışmasından kim galip çıkacak?

YORUMLAR
Parolamı Unuttum