Tarihte Bir İlk - Oyun Fragmanı Oscar'a Aday Oldu

Bazı oyunların eser statüsünde kabul edilmesi konusu tekrar alevlenir mi?

 Okuduğunuz kitapları, izlediğiniz filmeri düşünün. Hangilerini bitirdikten sonra "Vay be... İnanılmazdı." dediniz ya da hangileri sizi uzun uzun düşünmeye sevk etti? Şimdi bu soruya bir de oynadığınız oyunları düşünerek cevap verin.

Oyunlarla haşır neşir olan; oyuncu, editör, eleştirmen, yazar, yapımcı yada yönetmen birçok kişi bazı oyunların eser statüsünde kabul edilmesi gerektiğini savunur. Ki, ben de onlardan biriyim. Öyle oyunlar var ki kimi hikayesi, kimi de vermeye çalıştığı mesajla bu statüyü sonuna kadar hak eder. Bizlerde derin izler bırakır.

Everything hikayesi ya da verdiği mesajla bu denli etki yaratabilecek bir oyun mu? Açıkçası bilmiyorum, çünkü henüz onu denemedim. Fakat kendisi inanılmaz bir başarıya imza atarak Oscar'a aday gösterilecek yapımlardan biri oldu!

Aslında Oscar'a aday gösterilecek olan oyunun kendisi değil, 11 dakikalık Trailer'ı. Viyana Kısa Film Festivali'nde (Vienna Shorts Festival) jüri özel ödülünü kazanan Trailer, Oscar'a "Animated Short Film" kategorisinde aday oldu.

Adaylığı getiren İngiliz filozof Alan Watts'ın ses kaydı ve Everthing'in bu kayıtta anlatılan fikri oldukça başarılı şekilde destekleyen oynanış görüntüleri oldu. "Anlatılan fikir" diyerek kısa kestiğimin farkındayım. Fakat videoyu izlerken sizler de fark edeceksiniz, görüntüler anlatılanları o kadar iyi destekliyor ki ben birçok yerde kopup düşüncelere daldım, dinlediğim ve düşündüklerim arasında gidip geldim. Aslıdnda tam metni bir kez daha dinleyip ya da okuyup bu konu üstünde sizlerle ya da ilgisini çekenlerle uzun uzun sohbet etmek isterdim.

Oyunların, en azından bazı oyunların eser kabul edilip edilmemesi hala tartışıladursun; ilk kez bir oyunun Oscar'a aday olması hem çok hoşuma gitti hem de ümitlendirdi.

Bu arada yazının başında sorduğum soruya cevap vermek isteyen olursa çok sevinirim. Hatta ilk aklıma gelenler ile ben başlayayım:

  • Kitap: 1984, Monte Kristo Kontu, Koku
  • Film: Matrix, Fight Club
  • Oyun: BioShock Infinite, This War of Mine, The Witcher 3
  • *Bonus olarak anime: Shinsekai Yori (From the New World)
YORUMLAR
Parolamı Unuttum