İçinde Zombi, Yaratık, Hatta Ayı Bile Olmayan Bir Hayatta Kalma Oyunu Geliyor: Walden

Bu nasıl bir hayatta kalma, bu nasıl bir bohem

Çünkü Henry Devil Thoreau olmak bunu gerektirir. Thoreau, 1817 ile 1862 yılları arasında yaşamış Amerikalı bir filozof. Sadece filozof demek hatalı olur aslında kendisi aynı zamanda bir yazar, şair, doğa aşığı, kölelik karşıtı, devlete ve otoriteye karşı çıkan bir tarihçi. Bu adam 4 Temmuz 1845'de tasını toprağını bırakıyor ve doğanın ortasında tam iki yıl, iki ay ve iki gün sürecek bir deneye başlıyor. Walden Pond ismindeki gölün kenarına bir kulübe inşa ediyor, burada tamamen bağımsız bir hayat yaşamanın nasıl bir şey olduğunu görmek istiyor ve daha sonra da deneyimlerini ve yaşadıklarını en ünlü eseri olan Walden'da anlatıyor.

İşte o Walden, bu Walden.

Walden, Henry David Thoreau'nun kitabını konu alan, açık dünyada geçen bir hayatta kalma oyunu. Hayatta kalma oyunu, çünkü Thoreau tam olarak bunu yapmış, iki yıl boyunca hayatta kalmış ve Thoreau rolünde bizim de bunu yapmamız bekleniyor. Kulübeyi de biz yapacağız, acıktığımız zaman orman meyvesi de toplayacağız, gidip balık da tutacağız. Kulübe için odun toplamak, ateş yakmak gibi klasik rutin unsurlar da işin olmazsa olmazı. Bu sefer ne The Long Dark'taki gibi karanlığa, ne de Impact Winter'daki gibi soğuğa karşı mücadele ediyoruz. Tamamen doğa ile baş başayız ve aslında ne yapacağımızı bilirsek hayatta kalmak o kadar da zor değil.

Nasıl zor olsun ki? Çünkü Thoreau eğer isterse yürüyerek yakınlardaki Concord kasabasına inebiliyor ve buradan ihtiyacı olan ek malzemeleri satın alabiliyor, mektup yollayanım var mı diye postaneye bile gidebiliyor :) Çok iş yaptığı zaman yoruluyor, hatta yorgunluktan sızabiliyor. Enerji kazanmak için ateş başında dinlenebiliyor veya bir köşeye çekilip kitap falan okuyabiliyorsunuz. Öyle de tuhaf bir oyun.

Yani aslında Walden sizi bir yandan doğayla baş başa bırakan, "aman ha yemeğini ye, üşütme, hasta olma, hayatta kalmaya çalış" derken diğer yandan eğitici bir rol üstleniyor. Etrafta gezinirken yaşadığınız, gördüğünüz şeylerle Thoreau kitabını yazmaya başlıyor. Ormanda dolaşırken gördüğünüz bir bitkiye zoom yaptığınızda bundan ilham alıyor mesela ve kitabın ilgili kısmıyla ilgili aklına fikir geliyor. Siz de Thoreau rolünde tüm bu süreci bizzat yazarın kendisiyle birlikte yaşıyor, değişen mevsimler ve beraberinde gelen zorluklar ve farklılıklardan esin almaya devam ediyorsunuz.

Artık bu tür yürüme simülasyonu ağırlıklı oyunlar bana çekici gelmiyor ama Walden'ın ardındaki fikir, bu eseri yeni nesille tanıştırabilmek. Zaten PC World oyunu boşuna "en tuhaf ama en etkileyici indie oyunlardan biri" olarak değerlendirmemiş olsa gerek. Oyun şu an Erken Erişim'de ama Steam üzerinden değil itch.io üzerinden sunulmuş. Oyunun mağaza sayfasındaki 18.45$'lık fiyat etiketini görünce hemen acaba kitabı ne kadar diye baktım, 9.90 liraya alabiliyormuşuz. Bu sayede oyun gerçekten de daha çıkmadan işe yaradı, oyuna bu kadar para vermek yerine Walden'ı öğrenmiş ve bu eserle tanışmış olduk. 

YORUMLAR
Parolamı Unuttum