ME: Andromeda'nın Başarısızlık Nedenleri Tek Tek Ortaya Çıkıyor

Bir başarısızlık öyküsü

Mass Effect: Andromeda'nın geliştirilmesinin neredeyse sadece 18 ay sürmüş olduğunu biliyor muydunuz? Ben bilmiyordum ve bunu okuduğumda da oldukça şaşırdım. Sonuçta ortada AAA bir oyun var; potansiyeli inanılmaz yüksek olan, hayranlarının büyük bir merakla beklediği bir oyun. Böyle bir oyun için bir buçuk yıl ne ki? İşte Kotaku'nun oyunun geliştirme ekibinden bazı isimlerle yapmış olduğu röportajda oyunu başarısızlığa sürükleyen nedenlerle ilgili bunun gibi ilginç şeyler öğrendik.

Andromeda'nın ismi ilk kez 2012 yılında duyulmuştu yanlış hatırlamıyorsam. Oyunun bu yılın başlarında yayınlandığını düşünürsek ortada üzerinde en az 4 sene çalışılmış bir oyun olması gerekiyordu. Ama oyunun hikayesi veya türü hakkında kesin bir karara varılamamış olması geliştirme sürecinin de daha kısıtlı bir zamana sıkışmasına neden olmuş.

Aslında Andromeda için yapılan ilk planlara baktığımızda oyunun prosedürel tarzda yaratılan çok sayıda gezegen eşliğinde No Man's Sky benzeri bir tecrübe sunmasının hedeflendiğini görüyoruz. Tabi bu planlar yapıldığı sırada ortada No Man's Sky diye bir oyunun olmadığını da hatırlatayım. Ama geliştirme ekibinin bu yöndeki planları ve çalışmalarına rağmen projenin sürekli olarak önü kesilmiş ve ekip kendisini yine başa dönmüş halde bulmuş. Binlerce gezilebilir gezegen fikriyle yola çıkan ekip ilk önce sayısı 30'a düşürmek zorunda kalmış, nihayetinde de o tasarımlardan yalnızca 7 tanesi oyuna eklenmiş. Bu 7 gezegen de ana hikayeyi ve yan görevleri destekleyecek şekilde tamamen elden geçirilmiş, ama sonuçta Andromeda için düşünülen hayalin çok uzağında bir şey çıkmış ortaya.

En bomba hatalardan biri ise şu: 2015 yılının sonlarına kadar hikaye üzerinde detaylı çalışılmaya başlanmamış bile. Tamamen hikaye odaklı bir oyunda, ortada elle tutulur bir hikayenin olmayışı kadar büyük bir skandal olabilir mi? Zaten ekip animasyonların bu kadar başarısız olmasının sorumlusu olarak da bunu gösteriyor, çünkü animasyon stüdyosunun elinde kesin karar verilmiş sahneler yokmuş; bu yüzden de algoritmayla hazırlanan animasyonlar daha ön plana çıkmış. Zaten animasyon ekibinin iş gücü de bu kadar büyük bir çalışmanın altından kalkmaya yetmemiş, "eleman eksiği vardı" deniyor röportajda.

Oyunda Frostbite motorunun kullanılması da büyük sıkıntı yaratmış, hatta geliştiricilerden biri bunu pistlerde fırtına gibi esen, ama bunun dışında tamamen kullanışsız olan bir F1 yarış arabasına benzetmiş. Edmonton ve Montreal stüdyoları arasında büyük anlaşmazlıklar yaşanmış, direktör Casey Hudson'ın da aralarında bulunduğu isimlerin projeden ayrılması da oyunun gidişatını ciddi biçimde etkilemiş.

Andromeda ekibinden ismini açıklamak istemeyen bu kaynağa göre oyunun kimseyi tatmin etmeyen düşük kalitesi için yalnızca kötü animasyonları veya derinlik eksikliğini suçlamak mümkün değilmiş, işte oyun bunun gibi çok sayıda olayın bir araya gelmesinin sonucu olarak ortaya çıkmış. Aramızda Mass Effect: Andromeda'yı beğenenler elbette var. Oyun öyle çok büyük facia değil, yer yer sıkıcı da olsa, tekrara da düşse kendini gayet de oynatıyor. Ama Mass Effect serisinden beklediğimiz kalitenin çok altında kaldığını da kabul etmek lazım maalesef. Yukarıdaki sebeplerden dolayı ilk üç oyun gibi üzerinden yıllar geçse de konuşulacak bir oyun değil kendisi.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum