Bundan 20 sene öncesini hatırlıyorum da, her ay 20-30 oyuncu donanımı incelerdik yine de yetişemezdik. Şimdi dişe dokunur 20-30 ürünü bütün yılda zor toparlar olduk. Ürün az çıkınca da iyisinin kıymeti artıyor haliyle. O yüzden yine oturduk hep birlikte (ben ve ben, bir de ben) kafa kafaya verip, bu sene gördüğümüz, kullandığımız en iyi donanım ve teknoloji ürünleri nelermiş derledik.
İyisini seçerken fiyatına da çok dikkat ettik, en yükseğini değil idealini hedefledik ve fantezi ürünlerden uzak durduk. Bu ürünlerin çoğunun incelemesini web sitemizde ve YouTube kanalımızda bulabilirsiniz.
Oyuncu Faresi: Logitech G305
Sade, yüksek performanslı ve kullanışlı. Logitech’in Lightspeed kablosuz teknolojisini ve HERO sensörünü kullandığı halde fiyatı da yenilir yutulur cinsten. Bu varken diğer hiçbir Lightspeed fareye fazladan para vermeye gerek yok cidden.
Oyuncu Klavyesi: Logitech G413
Klavye tercihimizde hayli eskilere gittik. İçinizden “413 de nesi, bunun 613’ü çıkmadı mı?” diyenler olabilir. Orası doğru ama sırf kozmetik farklar için aradaki fiyat farkına değeceğini düşünmüyoruz. Ben illa RGB isterim derseniz G512 de olabilir. Ama G413’ün Carbon rengi üzerinde kırmızı geri aydınlatma ve Romer-G Tactile tuşları bizce on numara.
Oyuncu SSD: XPG Gammix S11
SSD konusundaki tercihimiz geçen seneden bu yana değişmedi. XPG S11 saniyede 3GB’ın üzerinde süper okuma performansı ve şık tasarımlı soğutmasına rağmen rakiplerinin yarı fiyatına. Çok da düşünecek bir şey yok yani.
Oyuncu Kulaklığı: SteelSeries Arctis 1
Ekonomi boşa sardıkça bizim de tercihlerimiz ekonomik mi oluyor ne? Evet piyasadaki en iyi kulaklık olmaktan çok uzak Arctis 1. Ama sade ve düzgün tasarımı ve fiyatına beş basan ses kalitesiyle bizce çoğu oyuncunun tercihi olmalı.
Oyuncu İşlemcisi: AMD Ryzen 7 3700X
Daa da da daaaann!!! Bana sorarsanız yılın olayı budur. Benim gibi en eski Intel fanatiği bile AMD’nin üstünlüğünü kabul ettiyse artık Ryzen’in liderliğinin tartışılacak yanı kalmamıştır. Fiyat, performans, toplam maliyet, nereden baksanız Intel gol yiyor. Aman not düşelim biz bizzat denemedik (AMD’nin Türkiye’de olmaması sebebiyle, var mı yoksa, bizim haberimiz yok).
Oyuncu Bilgisayarı (Dizüstü): Acer Helios 300
Yılın en kusursuz ürünlerinden biriydi Acer Helios 300. O kadar beğendim ki, gidip bir tane satın bile aldım. Tasarım ve performans olarak bir oyun sisteminde yapılabilecek her şeyi yapmış Acer. Aylardır kullandığım için rahatlıkla söyleyebilirim, gelmiş geçmiş en iyi oyuncu dizüstü sistemi.
Oyuncu Bilgisayarı (Masaüstü): Asus ROG Strix GL12CM
Herkes dizüstüne geçtikçe masaüstü sistemlerin de pabucu dama atılıyor. Tasarımına ve iç mimarisine özen gösterilmiş düzgün bir sistem bulmak o kadar zor ki. Dışarıdan güzel gözüken çok alternatif olabilir ama ROG Strix içine baktığınızda “İşte budur!” dedirten çok az modelden biri.
Yılın Monitörü: Acer Predator X34
Tekrar hatırlatalım 34” monitörlere zafiyetimiz var. Başka bir ekran boyutuna da ödül vermemiz düşünülemez. Bu sene yeni bir model çıkmayınca geçen seneki tercihlerimize geri döndük. Omen X 35” de şahane, Acer Predator X34 de. Geçen sene birini seçmiştik bu sene diğerini seçelim dedik, siz hangisini hesaplı bulursanız yakalayın.
Yılın Kulaklığı: Sony WH1000XM3
Bir servet gerektiren profesyonel modelleri kenara koyun, ne ses kalitesi, ne de gürültü engelleme olarak WH1000XM3’le yarışabilecek bir kulaklık zor bulursunuz. Evet ucuz bir ürün değil ama sahip olduğu özellikler (Bluetooth, NFC, Alexa, Dokunmatik, Pil Ömrü) ile birlikte düşününce verdiğiniz her kuruşun üç mislini hak ediyor.
Yılın Telefonu: Samsung Galaxy A70
Bu sene en üst seviye amiral gemileri yerinde sayarken ekonomik modeller kendini hayli geliştirdi. Özellikle Samsung’un yeni A serisi, 3.000TL’nin altında fiyatlara olmayacak özelliklerle geliyor. Elbette işlemci performansı olarak S ve Note serileriyle arasında ciddi farklar var. Ama aradaki fiyat uçurumunu düşününce daha iyi olan ürün A serisi.
Yılın En İyi Teknoloji Ürünü / XR Ürünü / Oyun Konsolu: Oculus Quest
Bu sene gördüğüm, denediğim ve kullandığım ürünlerin hiçbiri Oculus Quest kadar hayran bırakmadı kendisine. Yıllardır “eh, meh, bu da olmamış” diye burun kıvırdığım sanal gerçekliği alıp günlük hayatımın bir parçası haline getirdi. Öncelikle şunu söyleyelim, Rift S dâhil diğer hiçbir VR başlığını almanın bir anlamı kalmadı. Oculus Quest hepsinden çok çok daha ucuz ama çok çok daha iyi. Hem kendi başına hiçbir bağlantısı olmadan kullanabiliyorsunuz, üstelik Super Hot, Beat Saber gibi en popüler oyunları oynuyorsunuz, hem de bilgisayara bağlayıp Asgard’s Wrath gibi en baba VR oyunlarını oynayabiliyorsunuz.
Oculus Quest’le yapabildiğiniz o kadar çok şey var ki, hayatınızda fark yaratan deneyimler ardı ardına geliyor. Beat Saber’ın resmen anlamı değişiyor kablolardan kurtulunca ve bir bakıyorsunuz günlük egzersiz rutininiz haline gelmiş. Ya da yatağınızda ayaklarınızı uzatıp filmleri sinema kalitesinde izlemeye başlıyorsunuz. En anlamlısı da uçakta başlığınızı takıp o salamura sıkışık koltuk cehenneminden bir anda sinema salonuna ışınlandığınızda dünyanızın değişmesi (Sony WH1000XM3 de ekleyin). Şimdi el tanıma özelliği de geldi, bakalım daha neler yapacak.
Oculus Quest’i diğerlerinden ayıran sadece kullanışlılığı ve çok yönlülüğü de değil. Takip performansı, görüntü kalitesi, kontrol kolları… Yaptığı her şeyi harika yapan bir cihaz bu. Elbette çözünürlük ve piksel aralıkları daha gelişime açık, ayrıca SD kart desteği olmaması üzücü. O yüzden Oculus Quest 2’nin çok daha iyi olacağını tahmin etmek zor değil. Ama şu an Facebook sırf VR gelişsin diye Quest’i sadece 399$’a satıyor ve inanın her üründen çok ağır zarar ediyor. Piyasada tükendikçe de karaborsada 800$’a kadar çıkıyor fiyatı. Biz Quest 3-4’e geldiğimizde fiyatı 2.000$’lara gelecek.
Böyle bir deneyimi, bu kadar kullanım çeşitliliğini, böyle bir fiyata sunan bir cihaz inanılır gibi değil.
Yılın telefonu Mi 9T olmalıydı. A70 den daha ucuz ve daha fazla özellikli.