Yılın bolca "En İyi..." listelerinin hazırlandığı bu dönemlerde çoğu yerde AAA oyunları ön planda oluyor ve bağımsız oyunlar da çoğunlukla öksüz öksüz "hani bana, hani bana" diyor sanki. Bu yüzden bu liste sadece bağımsız oyunların övüleceği bir liste olacak.
Bu sene o kadar çok sayıda başarılı bağımsız oyun görmüşüz ki, "hangisini listeden çıkarmalıyım :(" serzenişleri eşliğinde hazırladım yazıyı. Bu yüzden kendi favorilerinizi göremezseniz sebebi benimdir. Ama siz yine de yorumlarda bunları belirtirseniz pek güzel olur. Şimdi buyrun (sırasız) listemize:
Spelunky 2
Rogue-like türünün demirbaşlarından Spelunky tam 7 sene sonra devam oyunuyla karşımıza çıktı ve bize bir kez daha bu türün en iyi yapımlarından biri olduğunu gösterdi. Keşifçilerimizin bu kez Ay'da kayıp ailesini ve mirası aradığı oyun saç baş yoldurtma konusunda hiçbir şey kaybetmedi. Ve artık daha büyük bir dünyaya, o dünyayla bağlantılı secret'lara sahip. Tekrar oynanabilir konusunda da öncülünden hiç eksiği yok, hatta fazlası bile var diyebiliriz. Türü sevenler için kıymetli bir nimet Spelunly 2.
Spiritfarer
2020'nin kasvetinden bizi çekip alan bir yapım oldu Spiritfarer. Aslen inşaat ve tarım işleriyle uğraştığımız 2D oyun en çok hikayesi ve karakterleriyle ön plana çıkıyor. Stella adında, ölüleri son istikametine götürmekle görevli bir kayıkçıyı yönettiğimiz oyunda teknemize konuk olan karakterle olan bağımız zaman geçtikçe artıyor ve samimi, huzurlu, yer yer duygusal bir ortam çıkmasını sağlıyor. El çizimi görselleri de fazlaca destekliyor bu atmosferi. Game Pass'te de var olan oyun sakinlik arayanlar için muhteşem bir tercih oldu 2020'de.
Huntdown
2D arcade shooter yapımlarıyla büyüyenler için harika bir eğlence vaat ediyor Huntdown. 16 bit görselleri, her yerinden 80'ler atmosferi alabileceğiniz ortamları ve müzikleriyle tek çırpıda bitirmeniz olası Huntdown'ı. Üstelik eğlenceli boss savaşları da mevcut. Retrosu gelenler için bulunmaz bir nimet kısacası.
Fall Guys
Among Us ve Phasmophobia ile birlikte bu senenin en çok konuşulan oyunu oldu Fall Guys. Capcanlı renkleri, tatlış mı tatlış karakter ve kostümlerle beraber Fall Guys, oyunlara ilgisi çok fazla olmayan arkadaşlarımın bile "İki el oynayalım" demesini sağladı ve bize fazlaca keyifli anılar bıraktı.
The Pedestrian
Diğer yapımlara göre çok fazla popüler olmasa da The Pedestrian oldukça özgün ve kesinlikle daha sık bahsedilmesi gereken bir 2D bulmaca oyunu. Levhalar arasında gezinen Cin Ali'yi (Valla Cin Ali) kontrol ettiğimiz oyunda levhaların bağlantılarını ve konumlarını değiştirerek bulmacaları çözmeye çalışıyoruz. Cin Ali böylece kendini bazen kanalizasyon borularının içinde bazen şehir merkezinin kalabalığında buluyor. Bulmacalar da oyun ilerledikçe değişiyor ve sizi hiç sıkmayan bir yapım haline geliyor The Pedestrian.
Hades
2018'in Aralık ayında Epic Games Store'un ilk exclusive oyunları arasında Erken Erişim olarak bizlerle buluşan Hades geçtiğimiz Eylül ayında tam sürüme kavuştu ve aldı başını gitti o noktadan sonra. Sadece indie dünyasının değil, tüm oyun dünyasında adını sıkça duyurabilen, herkesin öve öve bitiremediği Hades bu listedeki en güçlü oyun olarak yerini alıyor. Oyunun yapım sürecini detaylıca anlatan Noclip imzalı 5 bölümlük belgesel serisi de var, meraklılar için buraya iliştiriyorum.
Factorio
2016'dan bu yana Erken Erişim'de olan Factorio hiç tam sürüme kavuşamayacakmış gibi duruyorken bir anda 1.0 versiyonuyla karşımıza çıktı. Zaten devamlı güncelleme alan oyunun geliştiricileri aslında çok kez oyunun tam sürüm kıvamına geldiklerini hissetmiş. Ancak kısmet 2020'yeymiş. Factorio hala düzenli güncellemelerini alıyor, çok fazla bir şeyin değiştiğini söyleyemeyiz yani.
Carto
Aynı The Pedestrian gibi fazlaca ön planda olmayan Carto da oldukça ilginç bir mekaniğe sahip bulmaca oyunu. Dünyasını puzzle parçaları gibi karelere bölen oyun bu parçaların yerlerini değiştirerek farklı kombinasyonlar yapmanızı istiyor. Carcasonne kutu oyununundaki gibi aynı puzzle parçası farklı işlevler görebiliyor. Zekice değil mi? Ayrıca oyun el çizimi görsellere, tatlış karakterlere ve hikayeye de sahip. Full paket yani. Üstelik Game Pass'te de var. Denememek için hiçbir sebep yok kısacası :)
Monster Train
Slay The Spire ile birlikte ortaya çıkan rogue-like kart oyunu (deck building) türünün artık başarılı bir örneği daha var: Monster Train. Slay The Spire'ın aksine düşmanlar burada dalga dalga geliyor. İşin cazip tarafı her turda rastgele dağıtılan kartlar ile çok farklı stratejiler geliştirmek mümkün. Böylece sürekli farklı bir şey yapıyorsunuz hissi oluşuyor. Üstelik devamlı güncelleme de alıyor Monster Train.
Carrion
Devolver Digital sponsorluğunda çıkan Carrion, reverse horror türü bir oyun, yani korkanın değil korkutanın siz olduğu bir ortam sunuyor. Labarotuvar ortamında oluşturulan, bolca gözü, dokunaçları bulunan yaratığı kontrol ettiğimiz oyunda içinde bulunduğumuz üssü yerle bir ediyoruz. Bunu yaparken küçük bulmacaları da çözmek gerekiyor. Tam kafa dağıtmalık (hatta üs dağıtmalık ehehe), tek oturuşta bile bitirebileceğiniz çok eğlenceli bir oyun Carrion.
Risk of Rain 2
2020 çok fazla Erken Erişim'in tam sürüme kavuştuğu bir sene oldu. Yukarıda bahsettiğim Hades ve Factorio'nun yanı sıra Besiege, Deep Rock Galactic, Black Mesa, Noita gibi yapımlar da 1.0 sürümüne ulaştı. Risk of Rain 2 de bunlardan biri. 2013'teki ilk yapımın aksine 3 boyuta geçen oyun bir rouge-like oyununda olması gerekenleri fazlasıyla yerine getiriyor. 2019'daki Erken Erişim çıkışından bu yana popülaritesini zaten kaybetmemişti Risk of Rain 2. 2020'deki tam sürümle beraber de bu durum daha da aleyhlerine oldu.
Ori and the Will of the Wisps
2015 yılında çıkan ilk yapımla beraber hepimizin yüreğinde ayrı bir yer edindi Ori. Muhteşem ötesi görselleri, kalbinizin derinlerine işleyecek müzikleri, taş gibi oynanış derken yanlış ya da eksik yaptığı bir şey yoktu ilk Ori'nin. İkinci oyun için de beklentilerimiz o yöndeydi. Uzun mu uzun bir bekleyişin ardından Will of the Wisps beklentimizi tam olarak karşılamayı başardı. Hata ilk oyunun üstüne de koymayı ihmal etmemiş. Bizleri yine bambaşka bir deneyim sunmayı başardı Ori.