2023'te Beklediklerimiz: Diablo IV

En özel Diablo tecrübesi olmaya aday

Uzun süreli okurlarımız zaten biliyordur ama yine söylemiş olayım. Diablo oyunlarına karşı koyamıyorum bir türlü. İyisini de kötüsünü de kaptırıp oynuyorum ve yerine koyabildiğim çok fazla başka oyun olmuyor. Diablo’nun çok iyi, hatta bazılarınıza göre daha iyi bir sürü alternatifi var mesela (Path of Exile, Grim Dawn vs) ama günün sonunda hiçbiri bana Diablo’nun verdiği keyfi veremiyor nedense. O yüzden de Diablo IV’ün benim için önümüzdeki senenin en heyecan verici ve önemli oyunlarından biri olması kimseyi şaşırtmamıştır.

Öncelikle bir süredir kapalı kapılar arkasında Friend & Family Alpha ve önceki oyunları çokça oynamış bir gruba açılmış End-game Kapalı Beta testleri dönüyor bildiğiniz üzere. Tabii bu testlere katılanlar gördüklerini anlatmalarını engelleyen bir NDA altında olduğundan direkt yorum yapamasalar da eminim yapabilselerdi gördüklerinin gayet heyecan verici olduğunu söylerlerdi. Yani ben öyle tahmin ediyorum en azından… Ama onlar fikirlerini söyleyemiyor olsalar dahi geçtiğimiz ay Blizzard’ın verdiği röportajlarda ortaya çıkan bilgiler gayet leziz duruyor.

Yani düşünün, hiç olmadığı kadar karanlık, ciddi ve yer yer korkuya kaçan bir atmosferi var oyunun. Eşya sistemiyle Diablo II’ye, o tok oynanış hissiyle Diablo III’e göz kırpıyor bir yandan. Bütün bunların üzerine temelden inşa edilmiş end-game ve PVP sistemlerine de sahip bu sefer. Karakter özelleştirme bu zamana kadar Diablo serisi çok elzem olmasa da gördüğümüze göre değme DVO’lara taş çıkartan cinsten bir karakter yaratım ekranı var. Paragon Board, Nightmare zindanları, Helltide etkinlikleri falan derken bugüne kadar çıkacak en özel Diablo tecrübesi olmaya doğru yol alıyor sanki. Ya da en azından ben düşündükçe coşuyorum…

Ne Zaman Geliyor?

The Game Awards’da öğrendiğimiz üzere oyunun çıkış tarihi 6 Haziran 2023. Nisan deniyordu, azıcık ötelenmiş sadece.

Kimler Oynasın?

Loot peşinde koşmayı ve karakter geliştirmeyi sevenler, “Biraz daha RYO sosuna bulanmış Diablo olsa ne güzel olur” diyenler, Sanctuary’yi özleyenler…

Kimler Uzak Dursun?

Tekrar eden oynanış döngülerinden çabuk sıkılanlar. Yani illa ki bir şeyleri tekrar tekrar yapacaksınız burada hikâye kısmı bittikten sonra.

LANETLİ SORU: Diablo IV, mikro-ödemelerin suyunu çıkartacak mı?

Yukarıdaki soruya bir ekleme olarak “Diablo Immortal gibi olacak mı?” da ekleyebilirsiniz isterseniz. Ama cevap her şekilde hayır. Nedeni de çok basit aslında: İki oyunun kulvarları aslında birbirinden çok farklı. Diablo Immortal oynaması “teknik olarak” bedava olan bir mobil oyun. Haliyle bütün gelir modeli de buna göre kurulmuş durumda. Kötü ve fazlasıyla sömürücü bir gelir modeli, orası ayrı. Diablo IV ise tamamen AAA bir oyun olarak tasarlanıyor ve açık bir şekilde nasıl bir gelir modeline sahip olacağı duyuruldu. Topluluk yöneticisi PezRadar’ın sözlerini yoruma yer bırakmayacak şekilde birebir çeviriyorum bakın: “D4 tamamen PC/konsol oyuncularını düşünerek tasarlanmış ve AAA fiyat etiketli bir oyun. Oyun devasa boyutta ve çıkışından sonra da bütün oyuncular için tonla yeni içeriğe sahip olacak. Ekstra ücret gerektiren içerikler tamamen opsiyonel olan kozmetik eşyalar ve eninde sonunda ek paketlerle sınırlı olacak.”

Peki ya Season Pass? Overwatch 2’nin korkunç bir Season Pass’i olduğu düşünülürse endişelenmekte haksız değilsiniz ama orada da ne olacağını yine öğrendik aslında. Season Pass’in içeriği de tamamen kozmetik olacağından ve dahası, Overwatch 2’nin aksine size Premium birim kazanma fırsatı da vereceğinden oyunu satın alıp daha sonra da ek paketlerini almak dışında bir şeye para vermek zorunda kalmayacaksınız. Aksine, oynadıkça Premium birim kazanıp oynadıklarınızı kozmetiğe yatırmak da mümkün olacak. Olması gerektiği gibi.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum