Age Of Empires 4 Hakkında Öğrendiğimiz Her Şey

Merakla bekliyoruz

Microsoft’un oldukça hareketli geçen X019 etkinliğini arkamızda bıraktık. Pek çok önemli haberin paylaşıldığı etkinlikte strateji türünün atası olan Age of Empires serisinin yeni oyununu ilk kez görme fırsatımız da oldu. Öte yandan henüz oyun hakkında çok fazla detay da açıklanmadı ama yine de yapılan çeşitli röportajlardan da faydalanarak Age of Empires 4 hakkında öğrendiğimiz her şeyi sizler için derlemeye karar verdik.

Dark Age

İlk önce temel bilgilerden başlayalım. Age of Empires ekibinin başı Adam Isgreen’in açıklamalarına göre oyunda eski ve yeni uygarlıklardan oluşan geniş bir spektrum bulunacak. Fakat yapımcının ifadelerine göre AoE 4, bu uygarlıkların birbirinden ayrılmasını sağlayan önemli detaylar içerecek. Isgreen bu durumu şu şekilde açıklıyor:

“Bu kez oyunda pek çok uygarlık bulunacak. Age 4’ün eski oyunlara göre farkı ise uygarlıkların birbirinden farklı hissettirmesi olacak. Yani eski oyunlarda uygarlıklar özel birimlere ve bonuslara sahipti fakat temellerinde birbiri ile aynı hissettiriyordu. Age 4’te bu durumu ortadan kaldırdık.”

Yani Age of Empires 4 sadece yeni uygarlıklara sahip olmayacak, bu uygarlıkların tamamı da birbirlerinden tamamen farklı birimlere ev sahipliği yapacak. Bu sebeple yeni oyunda, AoE 2’den tanıdığımız temel teknoloji ağacının daha yenilenmiş bir versiyonu ile karşılaşabilmemiz mümkün.


500 Odun Lazım

Age of serisinin olmazsa olmazlarından biri de “çağ atlama” sistemi. Bu yüzden yapımcı ekip çağ sistemini Age of Empires 4’e de taşıyacak. Eski ve yeni uygarlıkların tamamı yine 4 farklı çağ aşamasından geçecek. Öte yandan çağ atlama sistemi ya da gereklilikleri gibi önemli detaylar henüz açıklanmadı.

Isgreen: “Çağ atlama fikrini seviyoruz. Bu sebeple sistemi geliştirerek oyunun içerisine kattık. Tabi bu çağ sayısını artırdığımız anlamına gelmiyor. Hatta bazı uygarlıkların temel 4 çağı atlamadığını bile göreceksiniz. Diğer RTS oyunlarında görmediğiniz ilginç şeylerle karşılaşabilirsiniz.”

Bu açıklama oldukça heyecan verici. Uygarlıklar arasındaki farkın bu denli geniş olması hepsinin kendisine has avantaj ve dezavantajlara sahip olacağı anlamına geliyor. Bildiğiniz üzere AoE 2’nin en çok eleştirilen yanlarından biri de bu farklılığı sunmuyor oluşuydu. “Diğer RTS oyunlarında görmediğimiz şeylerin” ne olduğuna dair ise bir fikrimiz yok.

Gelelim bu çağları atlamak için gerekli olan kaynak meselesine. Isgreen’in açıklamalarına göre Age of Empires 2’deki kaynakların tamamı yeni oyun içerisinde de kendisine yer bulacak. Fakat bu kaynakların toplanma ya da kullanım şekilleri oldukça değişik olacak gibi görünüyor. Örneğin İspanyollar’ın madencileri güçsüz olsa da toplanan altınların değerini eriterek artırabilmesi ilginç bir ekleme olabilir. Tabi bu sadece benim fikrim fakat bu denli ince detayların AoE 4 ile birlikte gelebileceğine inanıyorum.

Kralların Savaşı

Isgreen, verdiği röportajların tamamında AoE 2’nin bu oyun üzerindeki etkisinden bahsediyor. Bu etki oyunun tek oyunculu kısmında da kendini gösterecek. Zaman periyodu genişletilecek olan AoE 4, artık AoE 2’nin başladığı tarihlerden öncesini ve sonrasını içerecek.

Isgreen: “Zaman periyodu olarak yine orta çağları kullanacağız fakat bu kez iki taraftan da uzatılmış olacak.

“Yani Age II’nin başladığı dönemden biraz daha öncesine gidecek ve erken Rönesans’a kadar geleceğiz. Şimdilik kesin detayları vermiyoruz zira herkesin oyunda olabilecek savaşları tahmin etmesini istemiyoruz.”

Bu açıklama oldukça kafa karıştırıcı zira yayınlanan ilk tanıtım videosu daha geniş bir zaman aralığına işaret ediyordu. İngiliz Red Coat askerlerinden tutun Roma lejyonerlerine kadar pek çok birimi gördüğümüz ilk görüntüler, bu açıklamanın belirttiği periyod ile paralellik göstermiyor.

Tabi ki bunun sadece bir tanıtım videosu olduğunu unutmamak gerek. Yine de bence ekip senaryonun gizli kalması için kafa karıştırmak istiyor. 

Peki ya mikro ödemeler?

Age of Empires 4'te mikro ödemeler bulunmayacağı da açıklanan detaylar arasında. Etkinlikte konu hakkında yorum yapan Isgreen, RTS oyunlarda mikro ödeme sistemlerinin pek mantıklı ya da popüler olmadığını vurguladı. Isgreen: "DLC'ler ve ek paketler dışında hiçbir şey eklemeyi düşünmüyoruz."

Gelecek ek paketler de daha önce gördüğümüz genişleme paketleri ile benzer özellikler taşıyacak. Yapımcı bu DLC'ler ile birlikte belirli bir ırk sayısına ulaşacaklarını ve ardından oyuna uygarlık eklemeye devam etmeyeceklerini de belirtti. Bu ek paketlerin daha çok "yeni modlara" odaklanacağını ifade eden yapımcı, oyunun dengesini bozmak istemediklerini de vurguladı.

Şimdilik açıklanan detaylar bu kadar. Age of Empires 4’ün 2020 yılında çıkış yapması bekleniyor. Bakalım AoE 4’ün ardından RTS dünyası nasıl şekillenecek…

YORUMLAR
Parolamı Unuttum