Alman eğlence standartları firması USK (oyunları derecelendiren kuruluş) verdiği kararla video oyunlarında Nazi sembolünün (swastika) kullanılmasına dair yasağın kaldırıldığını duyurdu. Buna göre artık video oyunlarında görülen semboller de diğer eğlence ürünleri (sinema gibi) ile aynı şartlarda değerlendirilecek ve otomatik olarak yasaklanmayacak.
Almanya'nın bu konudaki tutumu son derece katı ama bir o kadar da adaletsizdi açıkçası. Bu yüzden Wolfenstein gibi oyunlar resmen ağır sansürlere maruz kaldıktan sonra satışa sunulabiliyordu, ama örneğin Tarantino'nun her yanı Nazi kaynayan Inglorious Basterds filmi ülkede kapalı gişe oynamıştı. Wolfenstein II'nin Almanya'daki versiyonunda ne tek bir Nazi sembolü vardı, ne de Hitler'in bıyığı. Hatta sansür öyle üst düzeydeydi ki yalnızca Hitler figürü bıyıksız bırakılmakla kalmamış, kurgusal bir diktatör olarak resmedilmişti. Artık gelecekteki oyunlarda bu durum değişecek.
Wolfenstein II'deki sansürün seviyesini merak ediyorsanız detayları şu yazımda okuyabilirsiniz.
Almanya'da bu tür şeylere cidden dikkat ediliyor, kanunlara göre anayasaya aykırı bu tür görsellerin kullanımının hapis cezası bile var. Ama bu semboller eğitim, tarih, sanat veya bu sembollerin temsil ettiği fikri empoze etmeye çalışmayan bir şekilde gösteriliyorsa kullanımı serbest oluyor. USK'nın kararı öncesi video oyunları bir sanat dalı olarak görülmüyordu ama bu yaklaşım artık değişiyor diyebiliriz.