Apple’ın Duyurduğu Yeni Özelliklerden En Çarpıcı Beş Tanesini Listeledik

WWDC’de Öne Çıkanlar

WWDC (Worldwide Developers Conference) halen San Francisco’da, Apple kampüsünde devam ediyor ama biz fani kullanıcıları en çok ilgilendiren kısım paraşütlerin indiği, Tim Cook’un sahneye çıkıp anlatmaya başladığı 3 gün önceki o ilk “keynote” sunumuydu. Acaba külüstür iPhone’umda kullanamayacağım özellikler mi geliyor, iPad’imi bu sunumdan sonra hâlâ seviyor olacak mıyım yoksa gözüme çöp gibi mi görünecek, Apple Watch’a nihayet kullanmaya değer bir yetenek eklenecek mi gibi korku dolu sorular eşliğinde canlı yayını izlemeye başladık…

Dolu dolu bir sunumdu. Son iki yılda her şeyi değiştiren yapay zeka teknolojisi konusunda Apple’ın dersini çalıştığını, duyurduğu pek çok yeniliğin de yapay zeka bağlantılı olduğunu baştan belirtelim. Ama dümdüz yazmak yerine pratik bir 5’te 5 liste yapalım, tempomuz düşmesin:

1. AI – Yani Apple Intelligence

İsmine biraz ayar olduğum doğrudur, zira AI zaten bu olayın genel kısaltması, niye gelip üstüne çöküyorsun, değil mi? Çok istiyorsan AAI de, iAI de, hem kafalar karışmasın hem de kimseye ayıp olmasın.. Şimdi biz her AI dediğimizde yapay zekadan mı yoksa Apple’ın “kişisel zeka sistemi”nden mi bahsettiğimizi belirtmek zorunda mı kalacağız? Neyse bu karışıklığa da AI bir çözüm bulacaktır, artık bizim hiçbir şeyi düşünmemiz gerekmiyor (eyvah!).

AAI (böyle kullanacağım), gündelik hayatta AI’ı nasıl kullanacağını henüz çözememiş olan Apple kullanıcıları için tam bir devrim etkisi yaratacak. Halihazırda kullananlar içinse alanı bir hayli genişletecek.

Yazılı iletişimde ve ödevden sunuma her tür metin içeriğine isterseniz AAI müdahale edebilecek. Yeniden yaz, özetle, görselleştir, yanıt yaz, araya espri ekle, imla kontrolü yap, şu dile çevir… Bunları ek uygulamalar kullanmadan doğrudan ve en güvenli şekilde yapabileceksiniz, bilgileriniz Apple’ın bulut sunucularının dışına çıkmayacak. Eğer iPhone 15 Pro ya da en az M1 işlemcili iPad / Mac kullanıyorsanız (üzücü kısmı sona sakladım evet).

2. Siri’ye ChatGPT Desteği

Yıllardır sinir bozukluğundan fazlasını veremeyen Siri nihayet ChatGPT’yle toparlanacak gibi görünüyor. Siri’den umudu kesip komple kapatmış bir Alexa dostu olarak bu saatten sonra çok etkileneceğimi sanmıyorum ama en azından yol sorduğumuzda “Spotify’dan buldum, çalıyorum” falan demeyecek. Sorularımızın yanıtlarını biz onay verirsek ChatGPT’den aratacak.

Bir de Siri’yle sessiz iletişim özelliği geliyor. Bu da AirPods Pro kullanıcılarının Siri’den gelen mesajlara evet, hayır gibi basit yanıtları kafa sallayarak vermesini sağlıyor. Kalabalık ve sessiz ortamlarda “deli mi derler ne derler” gibi anksiyeteleri olanlar için şahane. Canı isteyince sebepsizce konuşmaya başlayan benim gibiler için.. meh.

3. Mac’e İphone Yansıtmaca

Bilgisayarınızda çalışırken bir yandan da telefonunuzla boğuşmak istemediğiniz hallerde ikisini aynı ekrandan kullanabilmeniz için bir sonraki MacOS güncellemesiyle telefonu bilgisayara yansıtma özelliği geliyor. Bu da epeydir istenen bir özellikti, iPhone standby’dayken yani ekranı açılmadan bu özelliğin kullanılacağının duyurulması da Mirroring özelliğinin ekstrası oldu.

4. Hesap Makinası (Math Notes)

2024 yılında övdüğümüz şeye bak! Öyle demeyin, açılış sunumunda en çok sükse yapan, en çok paylaşılan yenilik bu oldu. Neden? Çünkü (nihayet) iPad’e gelen Math Notes bildiğiniz hesap makinalarından biraz farklı olarak, Apple Pencil’la yazdığınız herhangi bir matematiksel işlemin sonucunu bulup sizin gibi yazmakla kalmıyor, isterseniz grafiğini de çiziyor, eşitliğin farklı değerlerle farklı sonuçlarını görselleştirebiliyor. Uygulama o kadar akıllı ve sempatik görünüyor ki bir sonraki kuşak dört işlemden sonrasını öğrenmeye zahmet edecek mi bilmiyorum.

5. VisionOS 2

Yapay zeka özelliklerinden sonra en çok beklenen şey buydu sanırım. Zira herkes koşa koşa gidip Apple Vision Pro’ları aldı ama yeteneklerinin Meta Quest 3’ün halen gerisinde olduğunu kabullenmekte zorlanıyorlardı. Neyse, Apple elini çabuk tuttu, acil birkaç güncellemenin VisionOS 2 ile geleceğini duyurdu. Artık dar alanlarda da (özellikle uçakta, uzun yolda tabii) kullanılabileceğini öğrenince derin bir nefes aldı millet. Ama asıl haber fotoğraflara derinlik kazandırmak üzere Vision Pro’ların machine learning kullanacağının açıklanması oldu.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum