Yeni nesil oyunların gelişimi ile birlikte uzmanlar tarafından PC oyunculuğunun eskisi gibi olmayacağı ve PC (Personal Computer) kavramının da video oyunlarına en az konsollar kadar yön vereceği geride bıraktığımız sene içerisinde söylenmişti.
Dünya üzerindeki milyonlarca insanın en zevkli hobisi olan video oyunlarının arkasında hepimizin bildiği gibi ciddi yatırımlar yer alıyor. AAA oyun geliştirmenin oldukça para gerektirdiği bu dönemde malesef bazı firmalar maliyeti kurtarmak için oyuncuların beklentilerini değil, cüzdanlarındaki paranın miktarını düşünüyorlar. Oldukça maliyetli bir şekilde oyunlar konsol tarafına geliştiriliyor ve büyük yol kat edeceği söylenen PC platformu ise, daha önceden de birçok örneğini gördüğümüz gibi üvey evlat muamelesi görüyor.
Peki bir oyunu PC platformuna optimize etmek bu kadar zor mu? Cevabı kısaca "Evet!" olarak yanıtlayabiliriz. Çünkü PC platformunda konsollardan çok farklı olarak onlarca donanım varyasyonu bulunuyor. Alt seviye işlemciler, üst seviye ekran kartları, değişken bellek miktarları ve daha fazlasına bu oyunları teker teker optimize etmek büyük mühendislik becerisi ve tecrübe gerektiriyor.
Eğer kısa bir bilgilendirme istiyorsanız (istisnalar hariç), PC platformuna duyurulan bir oyunun sistem gereksinimleri size çok yüksek geldiyse ve oyunu geliştiren firma, oyunun PC tarafını başka firmanın kollarına bıraktıysa büyük ihtimalle çıkış yapmış oyunu PC'de oynamak imkansız olacaktır.
En sonunda durum böyle olunca kaybeden taraf tabii ki yine PC platformu oluyor. Geçtiğimiz günlerde çıkış yapmış olan Batman: Arkhan Knight'da aynı şekilde, PC oyuncuları üzerinde unutulmayacak bir kötü izlenim bıraktı.
Ayrıca Nvidia sayesinde Batman: Arkham Knight'ın PC platformuna getirdiği görsel efektler, GPU'ları sol kanattan zorlarken, sağ kanattan gelen kötü optimizasyonun desteğiyle AMD'li PC kullanıcılarının oyun deneyimini 1-0 geriden başlatıyor.
Aslına bakarsanız Nvidia Gameworks'ün derinlemesine kullanıldığı Batman: Arkham Knight'da, böyle kötücesine bir optimizasyon ile karşılaşmamız başka bir sürpriz konu olmuş durumda. Çünkü Gameworks kütüphanesine bir oyun dahil olduğu zaman, o oyunun tamamı olmasa da çoğu fizik ve ışıklandırma unsurları Nvidia tarafına emanet ediliyor. Yani yapımcı şirketler Nvidia veya AMD ile dirsek teması kurduğunda, oyunun PC optimizasyonuna ayrılacak geliştirme süresi ciddi bir şekilde kısalıyor ve ilgili ekran kartlarına en iyi şekilde optimize ediliyor.
Fakat Nvidia ile birlikte Iron Galaxy Studios'a emanet edilen Batman: Arkham Knight'ın böyle bir optimizasyon ile karşımıza çıkması gerçekten ilginç bir başlık olmuş durumda. Diğer bir yandan oyunun 30 FPS kilidi açılabiliyor olsa da, genele baktığımızda PC platformuna çıkış yapacak bir yapımı 30 FPS'e kilitlemek bana sorarsanız beceriksizliğin yazılım ile gerçekliğe dönüşmüş halidir.
Konsol platformunda donanım yetersizliğinden 30 FPS kilidi kabul edilebilir. Ama üstüne basa basa oyunların yeni nesle girişinin sonucu olarak, üst seviye bir ekran kartına ihtiyacımız olduğunu söyleyen firmaların, oyunlarını 30 FPS'e kilitlemesine malesef mantıklı bir açıklama bulamıyorum.
Tüm bunları bir kenara bırakıp, artık olan oldu son kullanıcının yeni yamalar beklemekten başka çaresi yok dememiz gerekiyor. Video oyun tarihinde eşi benzeri zor rastlayabileceğiniz bu durumdan muzdarip iseniz, internet aleminde Batman: Arkham Knight'ın PC sürümü için oluşturulan geçici çözümleri sizler için derledik.
Öncelikle Nvidia kullanıcılarının yazının başında da belirttiğimiz gibi AMD kullanıcılarına göre biraz daha şanslı olduğunu yeniden hatırlatalım. Çünkü geliştirici ekip her ne kadar oyunu tam geliştirememiş olsa da, oyunu en düşük ayarlarda oynamanız için Nvidia tarafında 2GB VRAM, AMD tarafında ise 3GB VRAM koşulunu belirtmeyi unutmamış.
Belki aranızda, "E kardeşim bu yeni nesil konsolların mimarisi PC platformuna çok yatkın! Ayrıca konsollarda AMD tabanlı GPU'lar kullanılıyor." diyenleriniz mutlaka vardır. İşte tam burada Nvidia'nın Warner Bros. ile oluşturduğu ittifakı unutmamanız gerekiyor. Hatta patronlar biraz daha ileriye gitselerdi, oyunu PC platformunda Nvidia Exclusive şeklinde bile piyasaya sürebilirlerdi.
Eğer elinizde AMD Radeon HD7950 veya Nvidia GTX 660 kartlarından bir tanesi var ise, yapımcılar oyunu en düşük ayarlarda oynayabileceğinizi söylüyor. Bu arada yapımcı ekip oyuncuları o kadar çok seviyor ki, bizler için tavsiye grafik ayarlarında bile bulunmuşlar. Minimum sistem gereksinimleri için tavsiye edilen grafik ayarları ise şöyle;
Resolution: 1280x720
V-Sync: Off
Anti-Aliasing: Off
Texture Resolution: Low
Shadow Quality: Low
Level of Detail: Low
Interactive Smoke/Fog: Off
Interactive Paper Debris: Off
Enhanced Rain: Off
Enhanced Light Shafts: Off
Belirtilen bu özellikler, açıklanan minimum sistem gereksinimleri için tavsiye ediliyor. Yani işlemci, bellek miktarı ve buna benzer özellikler içerisinde daha iyi bir donanımınız var ise, bu ayarlarda değişiklik yapma şansınız var.
Fakat oyunu akıcı bir şekilde oynamak için belirtilen minimum VRAM değerlerine sahip kullanıcıların, her ne kadar diğer donanım parçaları yüksek seviye olsa da, geliştiriciler kaplama ayarının en düşükte tutulmasını öneriyorlar. Bunların yanında geliştirici ekip AMD kullanıcılarının, en düşük grafik ayarlarında da ekran yırtılmalarından şimdilik kurtulamayacağını belirtiliyor.
Önerilen grafik ayarlarına geçtiğimizde ise malesef oyunu yüksek ayarlarda oynayamıyorsunuz. Yinede oyunu tam randımanlı bir şekilde oynamak için istenilen donanıma sahip olsanız bile, geliştiriciler maksimum çözünürlüğü 1080p'nin üzerine çıkartmamanızı öneriyor. Oyuna ilk giriş yaptığınızda gölge ve detay seviyesinin High ayarlarda olabileceğini belirten geliştiriciler bu ayarı Normal seviyesine çekmenizi öneriyorlar.
Önerilen grafik ayarları ise şöyle;
Resolution: 1920x1080
V-Sync: On
Anti-Aliasing: On
Texture Resolution: Normal
Shadow Quality: Normal
Level of Detail: Normal
Interactive Smoke/Fog: Off
Interactive Paper Debris: Off
Enhanced Rain: Off
Enhanced Light Shafts: Off
AMD kullanıcılarının yine ekran yırtılmaları ile karşılaşabileceğini söyleyen yapımcı ekip, sadece önerilen ayarlarda bu hataların yanında bir de kaplamalarda oluşabilecek pop-up'ların şimdilik kaçınılmaz olduğunu söylüyorlar. Ayrıca geliştirici ekip AMD kartların sahip olduğu optimizasyonu düzeltmek için daha çok çalışacağını ve kullanıcıların 30 FPS kilidini açmaları takdirde daha büyük performans sorunlarının oluşabileceğini söylüyorlar.
Şimdilik ekran kartları için SLI kullanımda sadece Nvidia marka kartları destekleyen oyun, gelecek güncellemede AMD kartlarını da destekleyecek. Ayrıca yapımcı ekip, Batman: Arkham Knight için çıkmış ilgili ekran kartı sürücülerini mutlaka yüklemenizi öneriyor.
Günün sonunda ise yapımcıların oyunu iyileştirmek için düzenli bir şekilde yama çıkartacağı söyleniyor. Son yayınlanan yamada ise bazı noktalarda yaşanan FPS düşüşleri, Nvidia kartları SLI şeklinle kullandığınız takdirde oluşan bazı hatalar ve yağmur efektinin modeller üzerinde oluşturduğu sorunlar son yayınlanan yama ile düzeltilmiş durumda. Hatta geliştirici ekip oyun içerisinde daha detaylı grafik ayarı yapılması için, ek olarak fazladan grafik ayarlarını da ekleyeceğini duyurdu.
Son olarak yapımcı ekip her ne kadar dosyalar ile oynamamızı söylese de, Oyungezer olarak heyecanımıza yenik düşüp içlerini açıp biraz karıştırdık. Söylenenlerin aksine bazı teknik sorunlar düzeldi ve oyun az da olsa akıcı bir şekilde oynanabilir seviyeye geldi. Eğer dilerseniz siz de bizim oyunu iyileştirmeye yönelik uyguladığımız adımları uygulayabilirsiniz.
- NVIDIA Gameworks altında ne varsa kapatın!
- Sakın hiçbir ayarı "Ultra"ya çıkartmayın!
- \Steam\SteamApps\common\Batman Arkham Knight\BMGame\Config klasöründeki BmSystemSettings.ini dosyasını bulup açın. Max_FPS=30 satırındaki "30" değerini "120" yaparsanız, 30 FPS kilidinden kurtulursunuz. (Bunu yapmayı benim gibi oyunu nispeten sorunsuz oynayanlara tavsiye ediyorum).
- Hızlı hareketlerde (Batmobil sürüşü, uçuşlar, dövüşler vs.) dönmelerin sebebi Motionblur ayarları. Hazır BmSystemSettings.ini dosyasına girmişken şu üç ayarı da şu şekilde değiştirin:
- AllowRadialBlur=False
- MotionBlurSkinning=0
- MobilePostProcessBlurAmount=0.0
- Oyunu her açtığınızda beş tane logo seyretmek istemiyorsanız: Steam'den Batman'in üstüne sağ tıklayıp PROPERTIES'i ve SET LAUNCH OPTIONS'ı seçin. Açılan pencereye "-nologo" yazın (tırnaklar olmayın).