Kısa süre önce iddiaları ortaya atılan Source 2 tabanlı Counter-Strike projesi sonunda duyuruldu. Uzun süredir merakla beklediğimiz proje hakkında ağzını oldukça sıkı tutmayı başaran Valve, açıklama ile bizleri de detaya boğmuş durumda. Biz de "CS2" hakkında bildiğimiz her şeyi tek bir yerde toplayarak sizlerin huzuruna sunuyoruz!
Ne oluyor kardeşim ne bu tantana?
Aslında ilk dakikadan beri bildiğimiz pek çok şeyin doğru olduğu dün yayınlanan video ile ortaya çıkmış oldu. "Counter-Strike 2" adı verilen bu yeni projeye "yeni bir oyun" demek zor zira kendisini satın almanız gerekmeyecek. CS2, CS:GO oynayan herkesin kütüphanesine ücretsiz olarak eklenecek.
Lakin bu projeyi adeta yeni bir oyun kıvamına getiren yenilikler de mevcut. Örneğin oyunun grafikleri Source 2 motoruyla tepeden tırnağa yenilenecek. Sağlam bir ışıklandırma, daha detaylı kaplamalar ve gerçekçi fizik motoru CS2 ile birlikte hayatımıza giriyor.
Bu değişim ile birlikte özellikle sis bombalarını tepeden tırnağa yenilenmiş. Sisler artık bombalardan ve mermilerden etkilenerek kısa süreliğine açılabiliyor. Işık seviyesine göre farklılıklar gösterecek sis bombaları aynı zamanda uzun koridorlarda veya merdivenlerde hareket ederek genişleyebilecek. Özellikle bu yeni "açılabilme" mekaniği, beta sürecinde şimdiden meta olmuş!
Grafik motorundaki yeniliğe ek olarak bazı haritalar da tepeden tırnağa yenilenecek. Bazı haritalarda ise yeni güncellemeler görebileceğiz. Örneğin Nuke ufak bir ışıklandırma güncellemesi alırken, Overpass'in yapısı tamamen yenilenecek.
CS2'ye geçişte hiçbir kozmetiğinizi kaybetmeyeceğinizi de belirtelim. Hatta elinizde bulunan pek çok kozmetik eskisinden çok daha iyi görünecek. Yani silahların değeri şimdiden artmaya başlayabilir, uyaralım. (adettendir-YTD)
Yeni Sunucular
Valve, pek çok oyuncu için uzun süredir en büyük problemlerden biri olan tick-rate işine de noktayı koyuyor. Sunucunun "yenilenme hızı" olarak tanımlayabileceğimiz bu sistem, özellikle yeni nesil FPS'ler için büyük önem arz ediyor. Örneğin Valorant'ın sunucuları 128 tick rate'e sahip iken, CS:GO'nun resmi sunucuları 64 tick rate ile sınırlandırılmış durumda.
Bu nedenle de pek çok oyuncu CS:GO'yu, daha yüksek tick rate'e sahip sunucular sunan ESEA veya Faceit gibi üçüncü parti uygulamalar üzerinden oynamayı tercih ediyordu. Fakat bu devir sonunda bitiyor!
CS2 ile birlikte hayatımıza "sub-tick" adı verilen yepyeni bir sistem girecek. Normal şartlar altında tick rate'e göre yenilenen sunucular, Valve'ın "alt mimari" olarak tanımladığı sub-tick sistemi ile güçlenecek. Sub-tick sistemi, iki tick arasında kalan boşluğu doldurarak ateş edildiği ya da el bombasının atıldığı anı net olarak tespit edebilecek.
Ne Zaman Geliyor?
Heyecanla beklediğimiz CS2'nin çıkış tarihi için yaz ayları işaret edildi. Fakat süreç boyunca pek çok oyuncunun CS2 betasına alınacağını da belirtelim. Beta süreci boyunca şimdilik sadece Dust 2 haritası ve birkaç oyun modu oynanabiliyor. Oyuncuların beta sürecine katılabilmesi için ise CS:GO geçmişleri ve Steam hesaplarının durumu denetlenecek.
Eğer beta sürecine katılmaya hak kazanırsanız, ana menüde bir uyarı alacaksınız. Yaklaşık 15GB'lık bir indirmenin ardından ise CS2'ye merhaba diyebileceksiniz.